Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tehniskā auduma pielietojumi un to nozīme.

Tehniskais audums jeb tekstils netiek ražots estētikas nolūkos, tikstilizstrādājuma primārais mērķis ir pildīt savu funkciju, nevis būt dekoratīvi skaistam. Tehniskais audums kategorizējas dažādās jomās un tekstilizstrādājumi tiek ražoti speciāli dažādām automobīļu vajadzībām vai procedūrām medicīnā, viens no piemēriem būtu marles izgatavošana vai metināšanas darbiem paredzēta apģērba šūšana. Kā arī pastāv ģeoloģiskie un agronomiskie tekstilizstrādājumi, kurus izmanto uzbērumu stiprināšanai vai augu aizsardzībai.

Nozares attīstība

Nozare ir ļoti plaša un strauji augoša, kuru labprātīgi atbalsta citu nozaru pārstāvji. Stikla šķiedras tehnisko audumu industriālām vajadzībām globālais attīstības pieaugums ir aptuveni 4% gadā. Tehnisko audumu nozare ir progresīvāka nekā mājas un apģērbu tekstiliztrādājumu nozare, kuras globālais pieaugums ir vien 1% gadā. Uz doto brīdi no tehniskajiem audumiem, visaktīvāk ražo    filtrēšanas audumus, mākslīgo ādu mēbeļu izgatavošanai un galvenokārt arī higiēnas, medicīnas, un celtniecības materiālus. Termins “Tehniskais audums” iespējams vairākiem cilvēkiem liksies nedzirdēts, proti tas cik bieži mēs to pielietojam ikdienā šķiet absurdi. Tas pierāda tikai to, ka tas mums šķiet mazsvarīgs, bet, respektīvi, tas ir ļoti pieprasīts. Svarīgi ir kategorizēt vēlamo produktu pēc pielietojuma, vai tā ir celtniecība, termoizolācija, vai tālākā pārstrāde. Latvijā tehniskā auduma vairumtirdzniecība aktīvi darbojās jau vairāk kā 50 gadus. Visā pasaulē šī nozare nodrošina nozīmīgu darba vietu pastāvēšanu lauku apvidos un kalpo, kā atspēriena punkts darba ņēmējiem, kas paaudzēs izkļuvuši no nabadzības ļoti labi apmaksātos darbos. Šī industrija kontrolē lielu daļu globālās ekanomikas, jo militārās preces tiek ražotas tieši no tehniskā auduma, tā vienmēr būs viena no nozīmīgākajām apstrādes rūpniecības nozarēm, kas ierindojas starp pasaules lielākajiem tirgiem pēc eksporta vērtības: 23 miljardi ASV dolāru 2018.

Darba apgērba izgatavošana

Runājot par darba apģērba izgatavošanu, tieši tehniskais audums strādā kā karstuma izolators un pasargā no dažāda veida kaitīgiem starojumiem, turklāt tādā pašā veidā ražo arī ložu necaurlaidīgās vestes un skafandrus, kas garantē augsta līmeņa aizsardzību pret darba traumām. Šīs unikālās tehnoloģijas ir devušas cilvēcei veselu virkni ar iespējām, sākot ar daivingu un beidzot ar astronautu lidojumiem.

Tehniskā stikla šķiedra

Ja interese saistās par tehniskās stikla šķiedras audumiem, tiem ir vairāki veidi, visizplatītākie tiek ražoti no E-stikla ar termoizturību 600°C, HR stikla ar termo izturūbu 800°C un SiO2 – stikla ar termoizturību 1000+°C. Katrs stikla veids ir individuāls ar sev raksturīgām īpatnībām, tādejādi tas sniedz iespēju aptvert pēc iespējas plašāku pielietojuma spektru. E-stiklu var pielietot kā siltuma un skaņas izolatoru autobūvē, mašīnbūvē un celtniecībā to skaitā arī plastmasas nostiprināšanā. HR-stikls ir bezsārmu alumosilikātu stikls, kurš nesatur bora oksīdu jeb borskābi un fluoru. Vairākos gadijumos šis stikls var aizstāt E-stiklu, bet paša būtība slepjās termoizturībā, kas ir pielīdzināma šiem 800°C. Visbeidzot silika audumi ir jaunās paaudzes karstuma izolators, tieši silīcija oksīda satura produkti ir piemēroti augstām temperatūrām, kā arī tie izceļās ar savu ilgtspējību. Silika materiāli ir lieliska alternatīva azbesta lietošanai, par cik tiem ir zema siltuma vadītspēja, tie ir inerti pret lielāko daļu ķīmisko reaģentu un izturīgi pret organiskajām un minerālajām skābēm (izņemot fluorūdeņražskābes un fosforskābes), vāju sārmu, ūdeni un augstspiediena tvaiku. E-stikla apdarei pārsvarā ir melnā krāsā, bet tās ir pieejamas arī citās krāsās, audumam piemīt struktūras stabilizējoša, fiksējoša apdare kurai piemīt tādas īpašības, kā ūdens un karstumizturība ar vermikulīta apdari. HR-stikla galvenās īpatnības ir ka tai ir dabai draudzīgs stikla kušanas process, neradot putekļu emisijas, kas satur bora oksīdu un labākas dielektriķa īpašības. Runājot par SiO2    stiklu, tam ir atsevišķi blīvējumi un pārklāji tādejādi nodrošinot aizsardzību pret šķidra metāla šļakatām. Galvenokārt šim materiālam ir filtrmateriāls karstu, agresīvu dūmgāzu attīrīšanai.

Stikla šķiedra ir ekoloģiski tīrs un nekaitīgs cilvēka veselībai materiāls. Radīts no kvarca smiltīm sakausējumā ar citiem izejmateriāliem stikla kausēšanas krāsnī zem ļoti augstas temperatūras, kas pārsniedz 1500°C. Visbeidzot pievienojot saistvielas, lai materiāls iegūtu papildus izturību un ūdens necaurlaidību. Absolūti katrs no stiklas šķiedras veidiem ir individuāls un pastāv virkne ar īpašībām, kas būs vairāk vai mazāk piemērota dažādām situācijām, proti, atkarībā no pielietojuma - liela izturība pret lieci, stiepi, spiedi, nedegamība, augsta temperatūras un mitruma izturība, izturība pret ķīmisku un bioloģisku iedarbību, salīdzinoši zems blīvums. Papildus visam tam tas nodrošina ilgtspējīgu augsto tehnoloģiju un citu industriju ražojumu dzīves ciklu. Visas šīs retās un unikālās īpašības piešķir produktam pievienoto vērtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti