Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Stresa noturība – kādēļ šī prasme karjerā ir tik svarīga?

Darba ikdiena sastāv gan no panākumiem un zināmas rutīnas, gan no neveiksmēm un problēmām, kas var kavēt, sarūgtināt vai pat izsist no ikdienas līdzsvara.

Šādās situācijās stresa un emociju ietekmē samazinās spēja koncentrēties, objektīvi analizēt radušos situāciju un daudz biežāk tiek pieļautas kļūdas, kas var atstāt nopietnas sekas uz veiktā darba kvalitāti un emocionālo labsajūtu. Tādēļ darbs loģistikā, būvniecībā, finansēs, ražošanā un citās nozarēs, it īpaši vadošos amatos, nevar tikt veikts efektīvi bez attīstītām stresa noturības prasmēm.

Kas ir stresa noturība?

Par stresa noturību tiek saukta spēja ātri atgūties no neveiksmēm un grūtībām. Šīs spējas demonstrē spēku pārvaldīt emocijas un elastīgi pielāgoties apstākļiem, pārvarot kavējošos šķēršļus un palīdzot efektīvāk orientēties pārmaiņu situācijās.

Stresa noturība ir daudzslāņaina prasme, kuru ietekmē tādas emocionālās inteliģences spējas kā sevis apzināšanās, emociju pārvaldība, optimisms, uztveres veiklība un problēmu risināšanas pieredze.

Kā stresa noturības spējas var palīdzēt karjeras attīstībā?

Attīstīta stresa noturība nav vienkārši pasīvas spējas izturēt lielāku stresa līmeni. Drīzāk tā ir prasme aktīvi iesaistīties problēmas risināšanā un viegli pielāgoties pārmaiņām, saglabājot emocionālu stabilitāti un labsajūtu, kā arī spēju objektīvi izvērtēt un analizēt situāciju.

Darbiniekiem ar labu stresa noturību būs vieglāk tikt galā ar stresu darba vietā, saglabāt darba produktivitāti, uzturēt labu savstarpējo sadarbību darba kolektīva iekšienē un turpināt profesionālu izaugsmi jaunu karjeras mērķu sasniegšanai.

Vai stresa noturību var pilnveidot?

Reakcija uz stresa situācijām ir ļoti individuāla un ir atkarīga gan no cilvēka līdzšinējās pieredzes un rakstura īpašībām, gan situācijas konteksta, taču stresa noturību ilgtermiņā ir iespējams uzlabot.

Rūpes par savu labklājību, atbalsta tīkls no tuviniekiem un domubiedriem, karjeras mērķu nospraušana un lielākas uzmanības veltīšana laika plānošanai vai sevis izaugsmei palīdz daudz labāk pārvarēt negaidītas un nepatīkamas situācijas, jo ļauj koncentrēties uz lietām un aspektiem, kas iedvesmo un neļauj emocionāli pieķerties neveiksmēm. Jo labāk būs attīstīti psiholoģiskie aizsargmehānismi, jo spēcīgāka būs stresa noturība. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti