Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

STOP blusām un ērcēm: kā Advantix aizsargā tavu suni no parazītiem

Līdz ar vasaras iestāšanos, brīvo laiku cenšamies pavadīt, baudot silto laiku un Latvijas dabas skaistumu, un to labprāt bauda arī mūsu četrkājainie draugi. Taču vasaras sezonā īpaši svarīgi piedomāt par sava mīluļa aizsardzību pret dažādiem parazītiem, kas apdraud ne tikai mīluļa, bet arī saimnieka un citu ģimenes locekļu veselību.

Viens no zoo veikalos pieejamiem, efektīviem un drošiem līdzekļiem, kas palīdz aizsargāt četrkājaino draugu no ērcēm, blusām un citiem ektoparazītiem, ir Advantix. Par to, kā šis līdzeklis aizsargā mīluli no parazītiem, kā to pareizi lietot un kādus profilaktiskos pasākumus vēl ieteicams veikt, lai parūpētos par mīluļa aizsardzību vasaras sezonā, stāsta Dino Zoo veterinārās klīnikas vadītāja, Kristīne Dumpe-Siļķe.

Kas ir Advantix un kā tas darbojas?

Advantix ir lokālas iedarbības pilienu formas pretparazītu līdzeklis. Dino Zoo veikalos pieejami 5 Advantix līdzekļu veidi, kas pielāgojami atbilstoši dzīvnieka svaram. Līdzeklis satur aktīvās vielas imidakloprīdu un permetrīnu – vielas, kam piemīt repelenta jeb atbaidoša un nāvējoša iedarbība pret tādiem ekto jeb ārējiem parazītiem kā ērces un blusas (visās parazīta attīstības stadijās), kā arī  repelenta iedarbība pret odiem un mušām.

Kā pareizi un droši lietot Advantix pretparazītu līdzekli?

Viens Advantix iepakojums satur pipeti ar aktīvo vielu šķīdumu, kas vienā lietošanas reizē pareizi jāaplicē uz dzīvnieka ādas.

  • Suņiem ar svaru līdz 10 kg: mīlulim atrodoties stāvus pozīcijā, jāpašķir apmatojums starp lāpstiņām, atklājot nelielu ādas laukumu. Pipeti ar aktīvo vielu šķīdumu jānovieto tieši uz ādas un ātri, nepieciešamības gadījumā, vairākas reizes pipetes jāsaspiež, līdz viss šķīdums nokļuvis uz mīluļa ādas.
  • Suņiem ar svaru virs 10 kg: dzīvniekam esot stāvus pozīcijā pipetes saturs vienmērīgi jāaplicē uz mīluļa muguras četros punktos, sākot no lāpstiņām līdz astes pamatnei, pašķirto apmatojumu un līdzekli uzklājot uz atklātā ādas laukuma.
  • Advantix drīkst lietot arī grūsnām un laktējošām kucēm.
  • Advantix nedrīkst lietot suņiem ar svaru līdz 1, 5 kg, kā arī kucēniem līdz 7 nedēļu vecumam. 

Svarīgi ievērot arī drošu preparāta lietošanu. Līdzeklis jāuzklāj uzmanīgi, lai maksimāli izvairītos no riska šķīdumam nokļūt suņa acīs vai mutē, un šķīdums jāuzklāj tikai tam paredzētajos ādas laukumos, lai dzīvnieks tos pēc aplicēšanas nevarētu nolaizīt. Veicot mīluļa apstrādi ar Advantix, piesardzība jāievēro arī saimniekam, izvairoties no līdzekļa nokļūšanas uz ādas, mutē un acīs, pēc līdzekļa uzklāšanas svarīgi rūpīgi nomazgāt rokas un izvairīties no mīluļa glaudīšanas, līdz ādas apstrādes laukums nav pilnībā nožuvis. 

  • Ja mīluļi ir vairāki, Advantix pretparazītu līdzeklis jālieto visiem suņiem vienlaicīgi, tā nodrošinot efektīvāku aizsardzību. Taču pēc līdzekļa aplikācijas saimniekam jāseko līdzi tam, lai mājdzīvnieki savā starpā nevarētu nolaizīt apstrādātos ādas laukumus, kas var būt bīstami dzīvnieku veselībai.

Tāpat svarīgi ņemt vērā, ka kaķiem Advantix lietot ir stingri aizliegts, jo sastāvā esošās vielas var būt bīstamas kaķu dzīvībai. Ja vienā mājsaimniecībā uzturas gan kaķi, gan suns, kaķiem jālieto speciāli paredzētie pretparazītu līdzekļi, un veicot suņu apstrādi ar preparātu, kaķi vēlams izolēt.

  • Advantix iedarbība saglabājas arī sunim samirkstot, taču pārāk bieža un spēcīga saskare ar ūdeni, piemēram, dzīvnieka mazgāšanas vai bieža peldēšanās, var mazināt līdzekļa iedarbības efektivitāti.

Noderīgi padomi mīluļa aizsardzībai pret parazītiem

  • Lai nodrošinātu papildu profilaktisku aizsardzību pret ērcēm un blusām, daudzi saimnieki izvēlas arī pretērču kakla siksnas, piemēram, Foresto. Tā, atkarībā no veida, piemērota gan suņiem, gan kaķiem, un nodrošina līdz pat 8 mēnešus ilgu aizsardzību gan pret blusām, gan ērcēm visās ērču attīstības stadijās. Foresto pretērču kakla siksnas uzrāda ļoti augstus aizsardzības rādītājus, ir ērti lietojamas, kakla siksnu nav nepieciešams noņemt visu lietošanas laiku, turklāt tā ir ūdensdroša.
  • Tāpat efektīvu papildu aizsardzību pret ektoparazītiem nodrošina arī TICKLESS ultraskaņas ērču atbaidītāji, kas nesatur nekādas ķīmiskas vielas, ir pilnībā droši mājdzīvnieku veselībai, un ir piemērota izvēle arī kucēnu, kaķēnu, senioru vecuma mājdzīvnieku, grūsnu un laktējošu dzīvnieku aizsardzībai, kad ķīmiskie pretparazītu līdzekļi nav piemērotākā izvēle.
  • Lai nodrošinātu mīluļa aizsardzību pret endo jeb iekšējiem parazītiem, regulāri nepieciešams veikt arī dzīvnieka attārpošanu, izmantojot attārpošanas zāles, kas pieejamas gan zoo veikalā, gan veterinārajās aptiekās, piemēram, Drontal tabletes vai suspensiju, kas speciāli paredzēta kucēniem.
  • Attārpošanu nepieciešams veikt atbilstoši grafikam, balsoties uz dzīvnieka vecumu, veselības stāvokli un svaru, iepriekš grafiku saskaņojot ar veterinārārstu. Lai uzzinātu, cik bieži un kā pareizi veikt mājdzīvnieka attārpošanu, aicinām lasīt Dino Zoo ekspertu izveidoto rakstu Kā pasargāt mājas mīluli no parazītiem!
  • Pēc pastaigām brīvā dabā, vēlams pārbaudīt, vai dzīvnieka apmatojumā nav ieķērusies kāda ērce vai blusa, pat ja tiek lietoti profilaktiskie pretparazītu līdzekļi. Pirms pretērču kakla siksnu vai citu līdzekļu lietošanas, blusu invāzijas gadījumā suni nepieciešams apstrādāt ar speciālajiem pretblusu šampūniem, savukārt ērces uzmanīgi jānolasa.
  • Lai mazinātu parazītu izplatību, kā arī gadījumos, kad jau konstatēta parazītu invāzija, ar speciālajiem līdzekļiem nepieciešams apstrādāt arī dzīvnieka guļvietu, suņu būdu un citas vietas, kur dzīvnieks visbiežāk uzturas.

Pasargā savu mīluli, kopā ar Dino Zoo!

Viss suņu un citu mājdzīvnieku aizsardzībai pret endo un ekto parazītiem vienuviet, pieejams dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos visā Latvijā! Advantix, Foresto un citas pretērču kakla siksnas, TICKLESS ultraskaņas ierīces mājdzīvniekiem un cilvēkiem, Drontal un citi attārpošanas līdzekļi par vienmēr izdevīgām cenām!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti