Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Smaržu pasaule: kā izvēlēties smaržas, kas jūs raksturo

Kā mēs izjūtam un saprotam apkārtējo pasauli, ir atkarīgs no 5 cilvēku maņām: dzirdes, redzes, garšas, taustes un ožas. Smaržu izvēle var būt jautrs pasākums, taču tas var būt arī pilnīgs murgs, ja nezināt, ar ko sākt. Ja ienāksiet veikalā un sāksiet smaržot katru otro smaržu pudelīti – jūs galu galā pārslogosiet savu degunu un pavājināsiet savu izpratni par aromātu, kas savukārt var novest pie neveiksmīga pirkuma. Tomēr eksistē stratēģijas, kas var palīdzēt jums atrast pareizās smaržas.

Dienas vai vakara smaržas – ko sagaidīt?

Smaržas mūs pavada uz katra soļa, būtu grūti iedomāties vietu bez aromāta – ielām pilsētā vai laukos, mūsu mājām, mūsu automašīnai vai drēbēm, gluži tāpat kā visam citam ir sava smarža. Dažu aromātu kontroli pārvalda daba, taču, izvēloties savas smaržas, mums ir iespēja ņemt kontroli savās rokās un pašiem noteikt, kādas smaržas mūs pavadīs visas dzīves garumā dažādos gadījumos. Tātad, padomājiet par to, kad vēlaties lietot noteiktas smaržas. Vai tās ir ikdienas smaržas, kuras iepūtīsiet no rīta un dosieties tālāk savās dienas gaitās? Vai arī tas būs kas mazliet īpašāks speciāliem gadījumiem? Varbūt vakariņas ar draugiem vai randiņš? Smaržu iedalīšana dienas un vakara lietošanai var palīdzēt orientēties starp aromāta notīm un saprast, kurā virzienā vēlaties doties. Dienas smaržas parasti ir vieglas, gaisīgas un svaigas, pat enerģiskas. Ja smaržas tiek lietotas darbā vai kārtojot darīšanas, jūs vēlaties justies svaigs, enerģijas pilns, tomēr smaržas nedrīkst būt pārāk spēcīgas, tās nedrīkst novērst uzmanību no darbiem, uz ko dotajā mirklī fokusējaties. Ideālas dienas smaržu notis būs viegli ziedu aromāti, piemēram, lilijas vai jasmīns, augļu vai citrusaugļu notis, kā arī vieglas vaniļas notis, ja vēlaties ko saldāku. Kad runa ir par vakara smaržām, jūs droši varat ļauties eksperimentiem un uzdrīkstēties vairāk, jo aromāts vairs neiejauksies jūsu darbā. Bet varbūt jūs vēlaties, lai tieši tas būtu galvenais akcents, kam pievērstu uzmanību apkārtējie? Parasti vakara smaržām ir spēcīgāks aromātisko savienojumu ķīmiskais sastāvs, tāpēc tās smaržos spēcīgāk, un tās ir noturīgākas. Intensīvāks aromāts bieži vien atstāj uz cilvēkiem paliekošu iespaidu, un jūs varat izlemt, kādam vajadzētu būt šim iespaidam –  spēcīgam, jutekliskam, pārliecinātam? Vakara smaržu notis parasti ir bagātākas, dziļākas, piemēram, āda, tabaka, garšvielas, stiprākas ziedu notis, piemēram, rozes vai orhidejas, aromātisks koks vai muskuss.

Viss ir atkarīgs no jums

Īstenībā mūsu oža ir ļoti labi attīstīta, jo pēdējie pētījumi rāda, ka cilvēki var identificēt līdz pat 1 triljonam dažādu aromātu! Šāds skaitlis var radīt neizpratni – kā gan no tik daudziem aromātiem izvēlēties to, kas man patīk? Izvēloties smaržas, jums nav uzreiz jāsāk galvā veidot sarakstu ar aromātiem, kas jums patīk. Ja vēlaties, lai smaržas jūs patiešām raksturotu, vispirms padomājiet par sevi – ko jums patīk darīt, kādas ir jūsu iecienītākās vietas? Varbūt esat romantiķis, kurš mīl vērot zvaigznes siltā vasaras naktī, vai arī jums patīk cept saldas kūciņas sestdienās? Varbūt dievināt savu sportisko pusi, spēlējot volejbolu ar draugiem pludmalē? Bet varbūt izsmalcinātas mākslas galerijas ir tas, kas jūs saista visvairāk? Visai iespējams, ka jūsu vismīļākajā vietā jau ir smarža, kas jums patīk, varbūt jums tā vienkārši jāpastiprina ar pareizajām smaržu notīm? Alternatīvi, atsevišķas smaržu notis var jums atgādināt par kādu konkrētu vietu vai laiku, kas tur pavadīts, un jūs varat to atkārtot ar izvēlētajām smaržām. Smaržām, kas jūs raksturo, vajadzētu atainot lietas un vietas, kas jums patīk, tām vajadzētu izraisīt emocijas, kad jūtaties kā jūs paši. Neuzticieties tam, kā noteiktas smaržas smaržo uz jūsu draugiem – tās var smaržot pilnīgi atšķirīgi uz jums, jo mūsu ādas pH līdzsvars ir atšķirīgs, dabiskās ādas eļļas un pat tas, ko mēs ēdam, var ietekmēt noteiktu aromātu smaržu, nonākot saskarē ar mūsu ādu. Tāpēc vislabāk ir izmēģināt smaržas, pārbaudīt, vai tās ir piemērotas tieši jums, un padomāt par to, ko tās jums atgādina, kad tās lietojat, un kā tās liek jums justies.

Vai izvēlēties smaržas, balstoties uz dzimumu?

Tas varētu šķist pagalam loģiski – galu galā jūsu dzimums jūs raksturo, vai ne? Bet ko darīt, ja jums patīk muskusa, garšvielu, koka vai tabakas notis, kas tipiski ir notis, kas atrodamas vīriešu smaržās. Ko darīt, ja tieši šīs notis jūs raksturo vislabāk? Šis varētu būt īstais laiks, lai mēs izbeigtu klasificēt smaržas pēc dzimuma un tā vietā sāktu domāt, vai mums patīk vai nepatīk dotās smaržas. Faktiski dzimumu neitrālu smaržu jēdziens pastāv tik ilgi, cik pastāv pašas smaržas. Agrīnā parfimērija bija tādu smaržu radīšana, kas labi smaržoja uz cilvēkiem – gan vīriešiem, gan sievietēm. Tikai tad, kad parādījās reklāma, bija jēga sākt tirgot dažādas smaržas dažādiem dzimumiem. Var gadīties, ka dažiem vīriešiem vienkārši patīk notis, kuras mēs klasificējam kā vīrišķīgas, un dažām sievietēm patīk sievišķīgākas notis, taču šodien tā nav pastāvīga tendence. Tā vietā daudz spēcīgāka ir ideja par smaržām, kas raksturo jūsu personību, neatkarīgi no tā, vai tās ir unisex smaržas vai kaut kas cits pilnīgi negaidīts.

Tāpēc nākamreiz, kad izvēlēsieties savas raksturīgākās smaržas, vispirms padomājiet par sevi, vietām, kas jums patīk, un lietām, ko jums patīk darīt. Apdomājiet, vai tās būs dienas vai vakara smaržas, un sašauriniet meklēšanu līdz aromātiem, kas var papildināt visu, ko plānojat darīt. Neiesprostojiet sevi dzimumu dalīšanā, bet gan ļaujiet savām sajūtām vadīt jūs. Galu galā oža ir viena no mūsu 5 maņām, un tā ir tik spēcīga, ka būtu prātīgi vienkārši tai uzticēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti