Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Senioru suņu barība: uztura pielāgošana vecāku suņu vajadzībām

Tāpat kā mums cilvēkiem, arī mūsu četrkājainajiem draugiem dzīves gaitā mainās fiziskās spējas un ķermeniskās vajadzības. Gadiem ejot, suns noveco, un līdz ar dabisku vecumposmu pāreju, jāpārskata arī mīluļa diēta un barība, jo tieši sabalansēts un suņa vecumam piemērots uzturs ir labas veselības un ilga mūža stūrakmens.

Suņiem senioriem nepieciešams izstrādāt dzīvnieka veselībai piemērotu uztura plānu un pielāgot barību, lai tā palīdzētu veicināt mīluļa kognitīvās spējas, smadzeņu aktivitāti un mazinātu vecuma izraisītu kaišu attīstību. Kāda suņu barība nepieciešama sunim senioram un kāpēc vecumdienās dzīvniekam jāpielāgo speciāla diēta – par to visu raksta turpinājumā!

Kā noteikt, ka suns sasniedzis seniora vecumu?

Lielākoties suņi senioru vecumu sasniedz aptuveni 8–10 gadu vecumā. Atkarībā no suņa izmēra un šķirnes, senioru vecums var pienākt arī agrāk vai nedaudz vēlāk. Lielo šķirņu suņi vecumdienas biežāk sasniedz agrāk, jo to organisms pakļauts lielākai slodzei. Savukārt mazo šķirņu sunīši līdzvērtīgā vecumā var šķist vēl gana sprauni.

Novecošanās process suņiem noris pakāpeniski, vairāku gadu garumā, līdz ar to saimnieks var nemaz nepamanīt, ka vēl nesen tik aktīvais, dzīvespriecīgais ģimenes mīlulis kļuvis jau par senioru. Suņiem novecojot, vērojamas tādas pazīmes, kā:

  • aptaukošanās; 
  • zobu un smaganu problēmas, piemēram, periodontīts;
  • palēninās gremošanas sistēmas darbība;
  • var parādīties urīna nesaturēšana;
  • dzīvniekam samazinās imūnsistēmas aizsargspējas, līdz ar to suns var sākt biežāk slimot;
  • parādās locītavu un muguras problēmas;
  • pasliktinās redze un oža.

Par to, kad suns sasniedzis senioru vecumu vislabāk spēs konsultēt veterinārārsts. Sunim  tuvojoties vecumdienām, īpaši svarīgi veikt regulāras profilaktiskas pārbaudes. Suņiem senioriem asins un urīna analīzes nepieciešams nodot biežāk nekā jaunākiem suņiem – divas reizes gadā. Tas ļaus uzraudzīt dzīvnieka organisma funkcijas un savlaicīgi diagnosticēt veselības problēmas, kas līdz ar vecumdienām suņus mēdz piemeklēt daudz biežāk.

Tāpat veterinārārsts ieteiks dzīvnieka vecumam, šķirnei un veselības stāvoklim piemērotākos suņu vitamīnus un barības piedevas, kas paredzētas tieši vecāku suņu vispārējās veselības un prāta spēju uzturēšanai.

Suņu senioru uzturs

Suņiem senioriem būtiski mainās ikdienas fiziskā slodze un aktivitātes, līdz ar to suns jāsargā no aptaukošanās riska, kas vecāka gada gājuma suņiem ir lielāka problēma. Turklāt, jo vecāks suns, jo grūtāk tam būs veikt dažādus vingrojumus svara kontrolei, tāpēc barība suņiem senioriem jāpielāgo ar krietni mazāku kaloriju daudzumu.

Savukārt, ja sunim jau konstatēta aptaukošanās, veterinārārsts var pielāgot arī specializētu diētisko barību, kas veicinās svara normalizēšanos. Kā norāda speciālisti, vecāki suņi var šķist daudz biežāk izsalkuši. Tādā gadījumā vecākiem suņiem var samazināt porciju lielumu, taču suni barot biežāk.

Suņiem uz vecumdienām samazinās zarnu muskuļu tonuss un mazinās kuņģa skābes sekrēcija, līdz ar to palēninās visi gremošanas sistēmas un vielmaiņas procesi. Suņiem biežāk novēro aizcietējumus, kuriem var sekot caureja, vērojama arī izteiktāka vēdera pūšanās.

Profesionāla suņu barība palīdz uzturēt suņu senioru gremošanas sistēmas darbību. Suņiem šajā dzīves posmā nepieciešama daudz vieglāk sagremojama, šķiedrvielām bagāta barība, turklāt vērtīgi izvēlēties barību, kas satur arī probiotikas zarnu veselības uzturēšanai.

Svarīgi sekot līdzi arī tam, lai suņa seniora uzturā būtu pietiekams, taču sabalansēts vērtīgo olbaltumvielu daudzums, kas palīdzēs stiprināt dzīvnieka muskuļu sistēmas un audu veselību, kā arī veicinās organisma atjaunošanās procesus. Kvalitatīvi olbaltumvielu avoti, piemēram, vistas, jēra, tītara gaļa, nodrošinās dzīvniekam sāta sajūtu, vienlaikus mazinot aptaukošanās risku.

Suņa kažoka, ādas un locītavu veselību palīdzēs uzlabot vērtīgās taukskābes – Omega 3, zivju un avokado eļļa. Tāpat muskuļu, skrimšļu, locītavu un kaulu veselību sekmēs suņu barība, kuras  sastāvā ir glikozamīns un hondroitīns. Savukārt antioksidanti, D3 un C vitamīni sekmē veselas imūnsistēmas darbību.

Suņu saimniekiem nevajadzētu aizmirst rūpēties arī par savu mīluļu zobu veselību, kas vecumdienās ir īpaši svarīgi. Sausā suņu barība suņiem senioriem arī tiek izstrādāta tā, lai to graužot, dzīvniekam tiktu sekmēta zobu un smaganu veselības uzturēšana. Bieži vien barībai pievieno arī tādas sastāvdaļas kā anīsu, krustnagliņas un jūras aļģes, kas palīdz uzturēt mutes dobuma higiēnu. Tāpat var iegādāties arī dažāda veida zobu veselību uzturošos graužamos suņu kārumus.

Kādu suņu barību izvēlēties?

Suņiem senioriem vēlams iegādāties tikai profesionālu, tieši suņiem senioriem paredzētu profesionālo suņu barību. Pirms izvēlēties kādu konkrētu zīmolu, iepriekš vēlams konsultēties ar  veterinārārstu vai dzīvnieku uztura speciālistu, kas palīdzēs sastādīt dzīvniekam nepieciešamo diētas plānu, kā arī ieteiks, kādām sastāvdaļām pievērst īpašu uzmanību. Tāpat arī  zoo veikals ir vieta, kur saņemt padomus par suņa vecumam piemērotāko barību.

Suņu saimnieki un veterinārārsti iesaka šobrīd tik iecienīto holistisko suņu barību ElbeVille. Tā ir barība, kas izgatavota no īpaši augstvērtīgām, tikai dabīgām sastāvdaļām, kas veicinās suņa seniora vitalitāti, uzturēs spēcīgu imunitāti un sekmēs veselu locītavu, cīpslu, apmatojuma un ādas veselību.

ElbeVille barība ir īpaši viegli sagremojama. Barības sastāvā ir ACTIVEMOSS komplekss un ceļteku sēnalas, kas veicina normālu zarnu veselību un atbalsta gremošanas un vielmaiņas darbību. Holistiskā suņu barība satur ļoti augstu kvalitatīvas gaļas procentuālo daudzumu, turklāt barības sastāvā ir arī vērtīgi dārzeņi, augļi un garšaugi, kas dzīvnieku apgādās ar visām vajadzīgajām barības vielām, vitamīniem un minerālvielām.

Tāpat augstvērtīga sausā barībā suņiem, kā arī suņu konservi senioriem tiek piedāvāti no tādiem ražotājiem, kā Ontario, Royal Canin, Prospera Plus, Eukanuba un Josera, Rinti, Hill’s un citiem.

Viss tava mīluļa vecumdienām Dino Zoo veikalos!

Dino Zoo veikalos, kā arī dinozoo.lv interneta veikalā pieejamas zoo preces suņiem sākot no kucēnu vecuma līdz pat vecumdienām. Iegādājies Premium, Super Premium un holistisko suņu barību, dažādus vitamīnus, kā arī kārumus zobu veselības uzturēšanai par izdevīgām cenām.

Dino Zoo atradīsi visu nepieciešamo vienuviet. Ja, tuvojoties ziemas sezonai, tavam mīlulim nepieciešama jauna, kvalitatīva suņu būda, apskati Dino Zoo piedāvājumu. Ienāc dinozoo.lv un iepērcies ātri, ērti un izdevīgi!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kādas krāsas virtuves mēbeles izvēlēties?

Praktiska un komfortabla virtuve ir jebkura mājokļa būtiska sastāvdaļa neatkarīgi no tā, cik plaša ir virtuvei atvēlētā telpa. Ja labi izplānots, ergonomisks un funkcionāls virtuves iekārtojums ļ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti