Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Saules paneļi - 6 padomi kā izvēlēties

Tagad, kad strauji pieaug elektroenerģijas cenas, cilvēki meklē veidus, kā tās samazināt un kļūt neatkarīgiem - pašreiz populārākais risinājums ir saules paneļi. Tā kā tas ir salīdzinoši jauns risinājums, cilvēkiem vēl trūkst zināšanu un pieredzes, līdz ar to saules paneļi apvīti dažādiem mītiem. Izvēlieties pārdomāti - raksta turpinājumā esam apkopojuši 6 padomus, kas palīdzēs!

6 noderīgi padomi kā izvēlēties

1. Nosakiet nepieciešamo jaudu!

Pirms pieņemat gala lēmumu un ķeraties pie saules paneļu uzstādīšanas, vajadzētu rūpīgi novērtēt mājokļa vidējo gada elektroenerģijas patēriņu (kwh), kā arī patēriņa sadalījumu pa mēnešiem un diennakts stundām. Zinot šos rādītājus, varēsiet noteikt, cik daudz elektroenerģiju būtu jāsaražo pašiem un cik jaudīgus saules paneļus priekš tā Jums nepieciešams uzstādīt. 

Diemžēl nav iespējams ieteikt vienu universālu risinājumu, tā kā katras mājsaimniecības vajadzības, tostarp elektrības patēriņš atšķiras. Jāatceras, ka lielāka jauda šajā gadījumā nav labāk, jo, ražojot elektroenerģiju, ko paši nespēsiet patērēt, nāksies maksāt vairāk par saules paneļu uzstādīšanu, līdz ar to paies ilgāks laiks, kamēr atmaksāsies saules paneļu iegādei veltītie līdzekļi. Saules paneļu jauda jāaprēķina un jāpielāgo katram mājoklim individuāli!

2. Dodiet priekšroku kvalitātei!

Saules paneļi atšķiras gan pēc kvalitātes, gan cenas un efektivitātes. Pašreiz tirgū galvenokārt pieejami divu veidu saules paneļi - monokristāla un polikristāla. Monokristāla saules paneļi ir vairāk efektīvi nelabvēlīgos laikapstākļos, kā lietus vai migla, savukārt polikristāla saules paneļi ir vairāk efektīvi tieši saulainos laikapstākļos. 

Monokristāla iekārtas ir nedaudz jaudīgākas nekā polikristāla iekārtas, tādēļ arī to cena ir augstāka - tas noteikti jāņem vērā, ja esat nolēmis uzstādīt vairākus paneļus un nosegt ar tiem lielu mājas jumta platību. Par laimi, paneļus var iegādāties arī par zemākām cenām, līdz ar to katrs var atrast savām vēlmēm un iespējām piemērotāko risinājumu.

3. Apskatiet atsauksmes!

Pieaugot klientu interese pēc saules paneļiem, pieaug piedāvājums un arī Latvijā parādās arvien vairāk risinājumi un pakalpojumu sniedzēji. Kopumā pastāv divu veidu pakalpojumu sniedzēji - tie, kas gluži vienkārši pārdod saules paneļus, kā arī tie, kuri pārdod un piedāvā uzstādīt saules paneļus. Diemžēl ne visi ir godprātīgi un piedāvā labākos risinājumus, turklāt šis risinājums jebkurā gadījumā nozīmē pamatīgu finansiālu ieguldījumu, tādēļ, kad esat izvēlējies konkrētu pakalpojuma sniedzēju, ieteicams pārbaudīt citu cilvēku atsauksmes par tā piedāvātajiem saules enerģijas risinājumiem! 

Ērtības labad cilvēki visbiežāk izvēlas pakalpojuma sniedzējus ar pilnu piedāvājumu, kuri sagatavo nepieciešamo dokumentāciju, iesaka piemērotāko risinājumu, pārdod, uzstāda, apseko, nodod ekspluatācijā. Ja izvēlaties šādu pakalpojuma sniedzēju, pārbaudiet, vai visas ar saules iekārtas iegādi un uzstādīšanu saistītās izmaksas ietilpst cenā - ja Jūsu izvēlētais pakalpojuma sniedzējs nespēj parūpēties par kādu no iepriekšminētajiem procesiem, var nākties rēķināties ar zināmām neērtībām un papildu izmaksām, kā rezultātā gala cena būs augstāka. 

4. Ņemiet vērā saules paneļu izmērus!

Šajā gadījumā runa ir par diviem izmēriem - fizisko lielumu un lielumu vatos. Pārliecinieties, vai izvēlētie saules paneļi ir pietiekami lieli, lai spētu darbināt visas Jūsu mājsaimniecības ierīces, kā arī Jums ir pietiekami daudz vietas, lai tos uzstādītu (uz jumta vai zemes). Paneļu fiziskais izmērs būs atkarīgs no tā, cik jaudīga ir sistēma (jo vairāk vatu, jo jaudīgāka un mazāka) un kāda veida saules baterijas tiek izmantotas paneļu uzbūvē. Vidusmēra mājsaimniecībai visbiežāk nepieciešama 4 kW sistēma. 

Saules paneļa jauda, iespējams, ir pats svarīgākais, kas jāņem vērā, izvēloties un iegādājoties šo saules risinājumu, jo nepietiekama jauda novedīs pie elektroenerģijas trūkuma, savukārt pārmērīga jauda novedīs pie liekām izmaksām.

5. Aprēķiniet saules paneļu atpelnīšanos un pievērsiet uzmanību garantijai!

Latvijā saules paneļu uzstādīšana atmaksājas aptuveni 10 gadu laikā, atsevišķos gadījumos pat 5-7 gadu laikā. Šajā gadījumā būtiska nozīme ir garantijai, ko piedāvā to tirgotājs - paneļu tehniskajai garantijai jābūt vismaz 15 gadiem, savukārt ražības garantijai vismaz 25 gadiem. Kvalitatīvas saules enerģijas sistēmas un kvalitatīva to uzstādīšana nodrošina elektroenerģijas ražošanu līdz pat 35 gadiem.

Lai būtu drošs, ka tā ir patiesi gudra investīcija, aprēķiniet savu saules paneļu atpelnīšanos - atcerieties, ka tas prasīs salīdzinoši lielu ieguldījumu, taču tajā pašā laikā tā ir iespēja ne tikai kļūt neatkarīgam no mainīgajām elektrības cenām, bet arī paaugstināt mājokļa vērtību. Ņemiet vērā, ka pašreiz šī risinājuma uzstādīšanai tiek piedāvāts valsts atbalsts.

6. Ņemiet vērā Latvijas laikapstākļus!

Saules paneļi pieprasa minimālu apkopi - ar laiku tos, protams, klāt putekļi, taču lietus tos noskalo. Savukārt, ziemā tos klāj sniegs, taču tas noslīd vai saule to izkausē. Ja putekļi vai sniegs klāt paneļus ilgāku laiku, neiegūtais labums ir tiešām minimāls, jo ziemas periodā paneļi spēj saražot mazāk, aptuveni 4-5% no visa gada laikā saražotā elektroenerģijas apjoma. Izvēloties paneļus, ņemiet vērā Latvijas laikapstākļus un izvēlieties pret sniegu un krusu izturīgas iekārtas!

Ja arī Jūs esat nolēmis iegūt neatkarību no svārstīgās elektrības cenu situācijas un dzīvot zaļāk, taču pašreiz finansiālās iespējas ir ierobežotas, iespējams, var noderēt tāda iespēja kā kredītlīnijas piedāvātais finansējums vai patēriņa kredīts no Ferratum.lv. Tomēr atcerieties, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ, pirms aizņematies, rūpīgi izvērtējiet savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti