Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Radošā haosa kontrole: LEGO uzglabāšana zem gultas un citas idejas kārtības ieviešanai bērnistabā

Radošā nekārtība – tā varētu raksturot kārtību teju katrā bērnistabā. Bērniem ir sava izpratne par to, kādai būtu jāizskatās sakārtotai istabai un visbiežāk vecāku un bērnu priekšstati krietni vien atšķiras. Tomēr vecākiem jāspēj pieņemt fakts, ka bērna istaba – tā ir viņa privātā telpa un tas, kas šķiet rotaļlietu juceklis, nereti ir bērna dzīvīgās, vienmēr mainīgās un radošās fantāzijas izpausme.

Taču zināmai kārtībai bērnistabā tomēr būtu jāvalda, īpaši tad, ja vienā istabā jāsadzīvo vairākiem brāļiem vai māsām. Ja rotaļlietu ir daudz un bērnistabā vienmēr valda nekārtība, bērnam ar laiku zūd interese un spējas koncentrēties kādai konkrētai rotaļai un vecākiem arvien biežāk nākas dzirdēt tādus izteicienus kā: “Man ir garlaicīgi!”, “Man nav ko darīt!” vai “Man nav ar ko spēlēties!”.

Kāda tad ir bērnistabas kārtības atslēga? Tā ir pārdomāta un efektīva mantu uzglabāšana un organizēšana tā, lai bērns zinātu – katrai lietai ir sava vieta. Turklāt uzglabājot mantas pareizi, istabā paliek vairāk brīvas vietas rotaļām.

Ja vēlies uzzināt, kā efektīvāk uzturēt kārtību bērnistabā un organizēt mantas un rotaļlietas – turpini lasīt rakstu!

Sienas, durvis un vieta zem gultas: atbrīvo telpu rotaļām

Ja rotaļlietu ir daudz, varētu šķist, ka to uzglabāšanai nepieciešamas daudz un ietilpīgas mēbeles. Lai gan daļēji tas situāciju atrisina, tomēr liels mēbeļu apjoms samazina brīvo telpu bērna rotaļām. Tas, savukārt, var būt par iemeslu, kāpēc bērns izvēlas rotaļāties krietni plašākajā viesistabā vai vecāku guļamistabā.

  • Ierasti bērnu mantu glabāšanai izmantojam skapjus, kumodes, plauktu sistēmas vai mantu kastes, savukārt vieta zem gultas paliek tukša vai tiek izmantota, lai veļas atvilktnē uzglabātu kādu segu vai spilvenu. Tomēr tieši brīvo vietu zem gultas pārvērst par ērtu un pārskatāmu rotaļlietu glabātuvi ir visērtāk. Turklāt tas neprasa lielus ieguldījumus, jo mantu glabāšanai nav jāiegādājas papildu mēbeles – vien izturīgas un ērti lietojamas uzglabāšanas kastes.

Arī brīvās sienas un pat durvis iespējams izmantot mantu glabāšanai, tādējādi atbrīvojot pēc iespējas vairāk vietu uz grīdas. Pirmsskolas vecuma bērniem svarīgi nodrošināt drošu un ērtu pieeju rotaļlietām, mazinot traumu risku, mantām glabājoties skapjos vai kumodes atvilktnēs.

  • Sienas iespējams izmantot, lai izveidotu vertikālu mantu glabāšanas sistēmu, pie sienas stiprinot grozus vai atvērtos plauktus. Svarīgākais, kas jāatceras – kamēr bērns vēl ir mazs, to nevajadzētu veidot augstāk par bērna augumu un pārliecināties par stiprinājumu kvalitāti un izturību.
  • Vēl viens veids, kā atbrīvot telpu bērnistabā – durvīs iekarināmie auduma plaukti ar vairākiem nodalījumiem, kuros bērns varēs uzglabāt, piemēram, mīkstās mantas vai citas vieglas rotaļlietas.
  • Lielākas rotaļlietas ērti glabāt arī sēžamajos pufos, kas paredzēti arī mantu glabāšanai. Pufi ir ērta, mīksta un droša sēžamā virsma, turklāt tā ir iespēja paslēpt tās mantas, kas ikdienā tiek izmantotas retāk.
  • Šobrīd īpaši iecienīti ir rotaļlietu uzglabāšanas maisi, kas izgatavoti no izturīga auduma un ļauj mantas vienkārši savākt un pārvadāt līdzi arī izbraucienos. Atvērtā veidā bērns to var izmantot kā mīkstu virsmu rotaļām, savukārt, kad rotaļu laiks beidzies, maisu ar visām rotaļlietām iespējams ērti savākt kompaktā maisiņā un pakarināt pie sienas vai uzglabāt citā ērtā veidā.

Organizēta nekārtība jeb katrai lietai sava vieta

Plastmasas mantu kastes vai uzglabāšanas grozi ir lielisks palīgs bērnu mantu organizēšanai, jo tajās iespējams glabāt teju jebko, sākot no nelielām rotaļlietām, grāmatām un spēlēm, līdz LEGO konstruktoriem vai rakstāmpiederumiem.

LEGO ir viena no iecienītākajām bērnu rotaļlietām un šķiet, ka mūsdienās nav neviena bērnistaba kurā nevarētu atrast lielāku vai mazāku kasti ar krāsainajiem LEGO klucīšiem.

Rotaļāšanās ar LEGO ne tikai veicina bērna sīko pirkstu motorikas un vispārējo attīstību, bet arī spēju ilgstoši koncentrēties vienai nodarbei, attīsta pacietību, fantāziju un radošumu.

Tomēr nereti bērnu interese par LEGO zūd tad, kad konstruktors salikts, vairākkārt izjaukts un atšķirīgu sēriju klucīši vairs nav atšķirami. Vislabākais veids, kā organizēt LEGO klucīšus un uzturēt bērna interesi par tiem, ir tos sašķirot. Tos var organizēt pēc tēmas, veida vai krāsas, katram klucīšu veidam atvēlot atsevišķu uzglabāšanas kasti. Tieši tāpat iespējams organizēt jebkura veida rotaļlietas, izvēloties lielākas vai mazākas mantu kastes vai grozus, atbilstoši rotaļlietu tipam un lielumam.

Starp citu, šādā veidā mantas tiek organizētas arī bērnu dārzos, lai tad, kad laiks mantas sakārtot, bērni zinātu, kur katra manta glabājas. Tas, iespējams, arī ir iemesls, kāpēc mājās bērnam kārtību uzturēt ir grūti, savukārt bērnudārzā tas pūles nesagādā. Nodalot atsevišķas zonas, piemēram, kluču un LEGO zonu, radošo zonu, spēļu un grāmatu lasīšanas stūrīti, leļļu, virtuvīti vai celtniecības stūrīti, bērns vienmēr zinās, kur katrai mantai jāatrodas.

Jau no 2–3 gadu vecuma iespējams bērnam sākt palīdzēt apgūt mantu kārtošanas mākslu. Taču, ja visas mantas tiek samestas vienā lielā mantu kastē vai vecāki tās izvēlējušies novietot vietās, kur bērnam grūti piekļūt, piemēram, atvilktnēs, skapjos vai plauktos, kurus bērns nemaz nevar aizsniegt, bērnam ir grūti izveidot pozitīvus kārtošanas ieradumus.

Lai kārtībā neieviešas nekārtība

Svarīgi, lai kārtība valdītu ne tikai istabā, bet arī mantu kastēs. Lai to panāktu, vērtīgi ieviest vienu vai divas tukšas mantu kastes vai grozus, lai steigā neradītu vēl lielāku nekārtību situācijās, kad bērnam uzreiz nav laiks savas rotaļlieta sašķirot. Brīvā brīdī, bez steigas un satraukuma, bērns savas mantiņas varēs sašķirot tām paredzētajās vietās.

Lai rūpētos par higiēnu un tīrību, LEGO un citām sīkām rotaļlietām vēlams iegādāties mantu kastes ar vākiem, lai mazinātu putekļu un citu gružu uzkrāšanos mantu kastēs. Savukārt, lai rotaļlietas būtu vieglāk pārskatāmas un bērnam nevajadzētu atvērt katru kasti, lai atrastu meklēto, praktiska izvēle būs caurspīdīgas plastmasas mantu kastes vai katrai kastei izveidots uzraksts par to, kas tajā glabājas.

Viss stilīgai, praktiskai un funkcionālai bērnistabai interneta veikalā 1a.lv!

Iegādājies bērnistabas mēbeļu komplektus, gultas, skapjus vai plauktus, mantu kastes un bērnistabas tekstilu plašā klāstā par vienmēr izdevīgām cenām interneta veikalā 1a.lv! Turklāt neaizmirsti izmantot arī SMART NET kluba biedru priekšrocības, lai izvēlētās preces iegādātos pat ar vairāk kā 45 % atlaidi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti