Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirmā trimestra skrīnings no A līdz Z

No brīža, kad topošā māmiņa un tētis uzzina par jaunas dzīvības ienākšanu ģimenē, sākas brīnumains, priekpilns, taču vienlaikus arī satraucošs laiks jauno vecāku dzīvēs. Un nav nozīmes, vai ģimenē jau ir kāds lielāks brālītis vai māsiņa, ik katra grūtniecība ir pavisam individuāla un jauna pieredze.

Tieši tāpēc pirmā trimestra skrīnings ir tik ļoti gaidīts izmeklējumu kopums, kas sniedz ļoti daudz vērtīgas informācijas gan topošajiem vecākiem, gan uzraugošajam ginekologam.

Par to, kas tad īsti ir 1. trimestra skrīnings, kā skrīnings sievietēm stāvoklī tiek veikts, un, kādas atbildes tas var sniegt – par to šajā rakstā!

Kas tad īsti ir pirmā trimestra skrīnings?

Pirmā trimestra skrīnings ir kombinēts izmeklējumu kopums, kas ietver asins analīzes un ultrasonogrāfijas izmeklējumus divos etapos.

Šos izmeklējumus veic, jo tie ļauj pietiekoši precīzi noteikt grūtniecības laiku un dažādas iespējamās augļa pataloģijas. Skrīnings tiek veikts pilnīgi visām grūtniecēm, un tas ietilpst valsts apmaksātajā grūtnieču aprūpes programmā.

Pirmā trimestra skrīnings grūtniecēm parasti tiek veikts no 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai un 6 dienām. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi jau līdz 10. grūtniecības nedēļai apmeklēt ginekologu un stāties grūtnieču uzskaitē, lai nenokavētu svarīgos izmeklējumus, lai gan ārsts, gan vecāki varētu droši sekot līdzi grūtniecības normālai attīstībai un savlaicīgi mēģināt novērst iespējamos riskus.

1. trimestra skrīnings noris divos etapos:

  1. izmeklējums ir bioķīmiskā analīze, kas tiek veikta paņemot asins analīzi no vēnas. Šajās analīzēs tiek izvērtēti divi ģenētiskie marķieri PAPPA – A ( ar grūtniecību saistītais plazmas proteīns A ) un βHCG ( brīvais beta HCG ). Šo asins analīzi ir jāpaņem ne vēlāk kā 2 dienas pēc ginekoloģiskā USG.Šo abu marķieru attiecība ļauj noteikt, vai tā ir augsta, vidēja vai zema riska grūtniecība.
  2. izmeklējums ir ultrasonogrāfijas izmeklējums, kura laikā tiek veikta augļa detalizēta apskate. Šajā ultrasonogrāfijā tiek izvērtēti ģenētiskie marķieri pēc vairākiem kritērijiem, noteiktā plaknē tiek apskatīta deguna kaula esamība, skausta krokas biezums, izmērīts augļa garums.Tāpat arī tiek pārbaudīti bērniņa iekšējie orgāni, kā tie attīstās, ekstremitātes, kā attīstās un pukst bērniņa sirds, vai asinsrites plūsma, kas veidojas nabassaitē ir pareiza.

Iegūto analīžu rezultātus, kopā ar ultrasonogrāfijas veiktajiem mērījumiem, kā arī māmiņas vecumu ievada speciālā datorprogrammā, kas aprēķina ģenētisko anomāliju un pataloģiju riskus.

Balsoties uz abu šo izmeklējumu kopumu, grūtniecība tiek iedalīta vienā no trīs riska grupām:

1.Augsta riska grūtniecība – ģenētisko pataloģiju risks ir augsts, līdz 1:50.

Šādā gadījumā tiek nozīmēti dažādi papildus izmeklējumi, jo risks, ka piedzims mazulis ar kādu iedzimtu ģenētisko anomāliju ir augsts.

Šeit tiek pielietotas invazīvās izmeklējumu metodes ( horija bārkstiņu biopsija, kas nozīmē, ka tiek paņemti placentas audu paraugi un amniocentēze – augļūdeņu paraugs  ), lai izmeklētu augļa ģenētisko materiālu.

Invazīvie izmeklējumi ir saistīti ar grūtniecības pārtraukšanās riskiem, taču, lai noteiktu vai noliegtu pataloģiju diagnozi, šie testi ir obligāti. Par visiem iespējamajiem riskiem un izmeklējuma norisi ārsts iepriekš ļoti detalizēti informē topošos vecākus.

Ja diagnoze tiek apstiprināta, šie izmeklējumi ļauj izdarīt izvēli, vai vecāki vēlas saglabāt grūtniecību. Ja lēmums ir pozitīvs, tad tiek dots laiks pieņemt noteikto diagnozi, kā arī iepazīties ar informāciju, par to, kāda ir dzīve ar konkrēto uzstādīto diagnozi mazulim. 

2.Vidēja riska grūtniecība – ģenētisko pataloģiju risks ir vidējs, robežās no 1:50 līdz 1:1000.

Arī šajā gadījumā tiek nozīmēti papildus izmeklējumi, tie var būt gan invazīvie, gan neinvazīvie izmeklējumi. Tā piemēram, NIPT tests, kura laikā tiek veiktas mammas asins analīzes. Topošās māmiņas asinīs nelielā daudzumā cirkulē augļa asiņu daļiņas. Tās tiek izdalītas un tiek veiktas ģenētiskās analīzes.

Atsevišķām pataloģijām šis tests var būt ar ļoti augstu precizitāti, piemēram Dauna sindromam. Taču, jo retāka pataloģija, jo šī testa precizitāte samazinās, tādēļ ārsts var nozīmēt invazīvās izmeklējuma metodes.

Jāatceras gan, ka NIPT tests nav valsts apmaksāts un ir dārgs, tā izmaksas svārstās no 250 – 400 eiro.

3.Zema riska grūtniecība – ģenētisko pataloģiju risks ir 1:1000. Šādā gadījumā grūtniecība noris kā ierasts un nekādi papildus izmeklējumi netiek veikti.

Ultrasonogrāfija grūtniecēm

Grūtnieču skrīnings ietver arī ultrasonogrāfijas izmeklējumus. Ultrasonogrāfija grūtniecības laikā tiek veikta vairākas reizes. Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, tad parasti USG izmeklējums tiek veikts 2 – 3 reizes grūtniecības laikā.

Taču pirmā ultrasonogrāfija grūtniecēm parasti tiek veikta jau 4 – 6 grūtniecības nedēļā, pirms vēl māmiņa stājusies grūtniecības uzskaitē.

Pirmās sonogrāfijas mērķis ir noteikt, vai grūtniecība patiešām iestājusies, vai nav ārpusdzemdes grūtniecība, kas būtu steidzami jāpārtrauc. Tāpat arī tiek noteikts augļu skaits, tas vai auglim pukst sirds, izmērīts augļa garums, kā arī noteikts grūtniecības laiks.

Otrā sonogrāfija tiek veikta pirmā trimestra izmeklējumu laikā, trešā – otrā trimestra skrīningā.

Taču ārsts var noteikt arī papildu USG izmeklējumus, piemēram, pirms dzemdībām. 

Uzticams un zinošs ginekologs grūtniecības laikā

Grūtniecības laikā ļoti svarīgi atrast ginekologu, kas būs patiesi ieinteresēts un zinošs, lai spētu sniegt atbildes uz visiem topošo vecāku jautājumiem.

Lai grūtniecība noritētu normālu savu gaitu, kā arī gadījumos, kad konstatēti kādi riski, – kompetents ginekologs sniegs tik svarīgo drošības sajūtu topošajiem vecākiem, ar iejūtību sniegs konsultāciju, kā arī nekavēsies noteikt papildus izmeklējumus un nepieciešamās analīzes.

Adoria skaistuma un veselības centra zinošie ginekologi piedāvā pilnu, valsts apmaksātu grūtnieču aprūpi – skrīnings, grūtniecības USG izmeklējumi, asins analīzes, regulāras konsultācijas, kā arī nepieciešamie papildus izmeklējumi.

 Adoria skaistuma un veselības centrā pieejams jaunākais aprīkojums, kompetenti ārsti, patīkama vide un iejūtīga attieksme – viss, lai topošie vecāki justos droši un aprūpēti šajā tik īpašajā dzīves laikā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti