Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Palīdzēsim mājdzīvniekiem vieglāk pārciest salūtu: padomi, kā nomierināt neaizsargātos draugus

Tuvojas gada izskaņa un līdz ar to arī Vecgada vakars un Jaunā gada sagaidīšanas svinības. Lai gan svētku nekad nevar būt par daudz, tomēr ik gadu Jaungada sagaidīšanas uguņošana rada milzīgu stresu mūsu četrkājainajiem draugiem. Jāatzīst, ka ļoti pozitīvi vērtējama tendence ir pašvaldību iniciatīva atteikties no svētku uguņošanas, tā vietā lielākajā daļā Latvijas pilsētās veidojot gaismas un lāzeršovus.

Tomēr individuāli iegādāties pirotehniku Latvijā vēl aizvien nav aizliegts, tāpēc Vecgada vakarā salūtu drīkst šaut jebkurš. Turklāt, kā rāda pērno gadu pieredze, tas mēdz notikt ne tikai privātmāju teritorijās, bet arī daudzdzīvokļu māju pagalmos, parkos, ielu malās utt. Tāpēc no salūta trokšņa pasargāti, iespējams, ir tikai mājdzīvnieki dziļos laukos.

Salūta radītais troksnis visvairāk satrauc tieši suņus, taču arī kaķi nav pasargāti no izbīļa. Par to, kā rīkoties, lai palīdzētu savam mājdzīvniekam vieglāk pārciest salūtu, konsultē Dino Zoo  kinoloģe un suņu skolas vadītāja Tatjana Bobricka.

Mājdzīvnieku noteikti nedrīkst atstāt ārā vienu

Pirmais, un pats svarīgākais, kas jāatceras mājdzīvnieku saimniekiem – mīluli noteikti nedrīkst atstāt vienu pagalmā. Vislabāk mājdzīvnieku ielaist istabā jau Vecgada dienā, jo pa kādam salūta šāvienam 31. decembrī var atskanēt ne tikai pusnaktī, bet visa vakara garumā.

Istabā jāielaiž gan suņus, kas brīvi uzturas pagalmā, gan suņus, kas dzīvo voljērā. Tāpat arī pagalma kaķus vēlams sasaukt istabā laikus, vēl pirms dzīvnieks no izbīļa paslēpies vietā, no kuras tas var nevarēt izkļūt laukā. Suni noteikti nedrīkst ņemt līdzi pastaigā uguņošanas laikā, pat ja šķiet, ka atrodoties blakus saimniekam, dzīvnieks jutīsies drošāk. Tā pilnīgi noteikti nav!

Salūta trokšņi, uguņošanas gaismas, svešu cilvēku pūļi – tas viss dzīvniekam var radīt tik milzīgu pārbīli, ka ar negatīvām uzvedības iezīmēm saimniekam var nākties cīnīties vēl ļoti ilgi. Ja sunim pēc salūta tiek novērotas ilgstošas uzvedības problēmas, noteikti jāapmeklē suņu skola, lai kopā ar kinologu palīdzētu rast risinājumu.

  • Svarīgi ar kucēnu jau no agra vecuma apmeklēt kucēnu skolu, lai saimnieks kopā ar mīluli jau būtu apguvis dažādas nomierināšanas tehnikas, dzīvniekam būtu izveidojies kontakts ar saimnieku un tiktu mazināts risks, ka suns bailēs varētu kļūt agresīvs un nekontrolējams.

Būt līdzās un laikus iegādāties nomierinošus medikamentus

Lai palīdzētu dzīvniekam pārciest satraukumu, kinoloģe Tatjana Bobricka iesaka salūta laikā suni ielaist telpā ar aizvērtiem logiem un aizkariem, taču, ja ir iespēja – vislabāk ielaist telpā bez logiem (piemēram, pietiekami plašā vannas istabā vai pieliekamajā), kur salūta troksnis būs dzirdams vismazāk. Saimniekam vēlams neatstāt suni vienu un būtu līdzās, ļaut dzīvniekam sev pieglausties, ja tas to vēlas. 

Vislabāk mēģināt novērst suņa uzmanību ar kādu aizraujošu nodarbi vai kādu graužamo suņu kārumu, jo graušana iedarbojas nomierinoši. No trokšņiem suņa uzmanību palīdzēs novērst skaļāka mūzika vai televīzijas pārraide.

  • Ļoti svarīgi saimniekam pašam neizrādīt bailes, satraukumu vai pārlieku lielas emocijas. Tas dzīvniekam var izraisīt vēl lielāku stresu un radīt priekšstatu, ka patiešām notiek kaut kas ārkārtējs un dzīvniekam ir pamats baidīties.

Ja dzīvnieks vēlas paslēpties – arī to vajag ļaut. Un nekādā gadījumā nevajag mīluli bārt vai kaunināt, ja tas izrāda negatīvas stresa uzvedības pazīmes. Tāpat jāuzmanās, lai telpā, kur suns uguņošanas laikā uzturēsies, nebūtu plīstošu vai bīstamu priekšmetu. Suns bailēs var strauju salekties vai mēģināt kaut kur uzrāpties, aizrāpties, tāpēc jāuzmanās, lai dzīvnieks sevi nesatraumētu.

Kā rīkoties, ja uguņošanas laikā suns tiks atstāts mājās viens?

Protams, vislabākajā gadījumā, ja mājdzīvnieki uguņošanas laikā netiek atstāti vieni. Taču, ja tomēr plānotas svinības ārpus mājas vai svētku vakars jāpavada pildot darba pienākumus, svarīgi jau laikus parūpēties par to, lai dzīvnieks dienas laikā tiek pietiekami nogurdināts.

Svētku dienā ar četrkājaino draugu vēlams doties ilgākā pastaigā, iekļaujot pēc iespējas vairāk fiziskās aktivitātes, izskriešanos un rotaļas svaigā gaisā. Palīdzēs arī kāda interaktīvā rotaļlieta, ar ko darbojoties dzīvnieks nogurs ne tikai fiziski, bet arī mentāli. Ja dzīvnieks būs kārtīgi nogurdināts, visticamāk, vakaru tas pavadīs kārtīgi atpūšoties un apkārt notiekošais nebūs tik satraucoši.

Nomierinošie līdzekļi mājdzīvniekiem

Viens no veidiem, kā suņu skolas vadītāja Tatjana Bobricka iesaka laikus palīdzēt savam mīlulim, ir iegādāties veterinārajās aptiekās vai zoo veikalos pieejamos nomierinošos medikamentus. Tos mājdzīvniekiem jāsāk dot jau vismaz nedēļu pirms satraucošā notikuma, kā arī tieši stundu vai 30 minūtes pirms pašas uguņošanas. Zoo veikalos pieejami nomierinošie līdzekļi uz augu valsts bāzes vai kombinēti ar tripofānu – aminoskābi, kas stimulē serotonīna izstrādi.

Baidīties mēdz arī kaķi

Lai gan kaķiem bailes no uguņošanas trokšņiem novēro daudz retāk, tomēr tramīgāki un bailīgāki kaķu sugas pārstāvji arī var izjust trauksmi. Par to liecina kaķa reakcija – izdzirdot salūta šāvienu tas var pieplakt grīdai un censties atrast tumšu, noslēgtu vietu kur paslēpties, piemēram, zem kāda skapja vai gultas.

Jāatceras, ka nobijies dzīvnieks var kļūt agresīvs, tāpēc kaķi noteikti nevajag mēģināt izvilināt laukā no paslēptuves, ļaujot dzīvniekam mierīgi pārciest salūta troksni. Visticamāk, ka pēc pāris stundām vai uz rīta pusi dzīvnieks pats izlīdīs no paslēptuves. Tad svarīgi, lai kaķim būtu atstāts pilns barības trauciņš.

Arī kaķi nevajadzētu bārt vai sodīt, ja bailēs tam gadījies nokārtoties neatļautā vietā – dzīvnieks nav vainīgs, jo paaugstināta stresa apstākļos tas var nespēt kontrolēt savu uzvedību. Nav kādas noteiktas kaķu šķirnes, kas īpaši trauksmaini reaģētu uz salūta trokšņiem, taču bailīgāki var būt pavisam jauni kaķi.

Dinozoopasaule.lv – rūpēs par ikvienu mājdzīvnieku!

Dino Zoo komanda svētkos aicina padomāt par mūsu neaizsargātajiem četrkājainajiem draugiem un nepalikt vienaldzīgiem! Aicinām ziņot par klaiņojošiem suņiem sociālajos tīklos vai nogādāt tuvākajā veterinārajā klīnikā vai dzīvnieku patversmē.

Savukārt vairāk noderīgu informāciju aicinām uzzināt dinozoopasaule.lv! Kaķu un suņu šķirnes un to raksturojums, noderīgi padomi par mājdzīvnieku kopšanu, piemērotākas barības izvēli un veselību, kā arī aktuālā informācija par Dino Zoo suņu skolas un Suņu un kaķu frizētavas pakalpojumiem. Dino Zoo – rūpēs par ikvienu mājdzīvnieku!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti