Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Optometrists: cik bieži un kādēļ jāapmeklē

Tāpat kā katru gadu nododam asins analīzes un ikdienā sekojam līdzi asinsspiediena rādītājiem, nedrīkst aizmirst arī par redzes pārbaudi. Tā jāveic arī tad, ja nav nekādu šķietamu sūdzību. Optometrists ir speciālists, kurš spēj savlaicīgi diagnosticēt dažādas acu slimības un patoloģijas, kas nākotnē var būtiski ietekmēt redzes veselību un kopējo dzīves kvalitāti. Optikas salona METROPOLE optometriste Ieva Rikena skaidro, kad noteikti veikt pierakstu redzes pārbaudei.

Redzes pārbaude: kad obligāti veicama?

Foto: Ieva Rikena/ Māris Vancevičs

Cilvēkiem, kuriem nav nekādu sūdzību, redzes pārbaudi var veikt reizi 2 gados, taču citkārt to būtu jādara vismaz reizi gadā.

Tikko pēc dzimšanas

Pirmo reizi acis jaundzimušajiem tiek apskatītas jau turpat dzemdību zālē. Ārsti pārliecinās, vai tās ir attīstījušās pareizi.

1 gada vecumā

Nākamais brīdis, kad tiek veikta redzes pārbaude, ir, bērnam sasniedzot viena gada vecumu, ja pirms tam jau nav konstatētas kādas nepilnības. Vispirms acis tiek novērtētas vizuāli, tad tiek pārbaudīts, vai tās vienādi reaģē uz dažādiem stimuliem, piemēram, gaismu. Svarīgi ir pārliecināties, vai nav kādas anatomiski patoloģiskas nepilnības, kas varētu traucēt redzes attīstībai.

3 gadu vecumā

Neraugoties uz to, ka bērns šķietami labi redz ar abām acīm gan tuvumā, gan tālumā un atvasei nav nekādu sūdzību, redzes pārbaude šajā vecumā ir obligāti veicama. Ja tās laikā tiek atklātas kādas nepilnības, tad visefektīvāk tās ir iespējams novērst līdz 6–7 gadu vecumam.

6 gadu vecumā

Tuvojoties skolas gaitu uzsākšanai, jāņem vērā, ka redze tiks vairāk noslogota. Savam sirdsmieram ir svarīgi pārliecināties, ka ar to viss ir kārtībā. Ja ir radušās problēmas, tās jānovērš to sākotnējā stadijā. Šajā vecumā redzei būtu jābūt pilnībā attīstītai – bērns spēj redzēt visu to pašu, ko pieaugušais.

7 līdz 18 gadu vecumā

Šajā vecumposmā redzes audi ir diezgan elastīgi, tādēļ pārlieku intensīva skatīšanās tuvumā (piemēram, atrodoties pie datora) tai var kaitēt. Redzi ieteicams pārbaudīt katru gadu, jo ar to saistītās nepilnības var tikt diagnosticētas arī tad, ja tuvumā un tālumā bērns redz šķietami labi.

20 līdz 40 gadu vecumā

Mūsdienu aizņemtajā ikdienā, kad daudz laika tiek pavadīts pie viedierīcēm, var tikt izmainīta acs struktūra. Visbiežāk tās ir acs optiskā stipruma izmaiņas, kad attīstās tuvredzība vai tālredzība. Savukārt acu iekšējo vai ārējo muskuļu pārslodze var radīt īslaicīgu redzes miglošanos vai dubultošanos.

40 līdz 55 gadu vecumā

Sākot no 40 gadu vecuma, iestājas presbiopijas vecums jeb acs novecošanās process. Cilvēkiem, kuriem visu mūžu ir bijusi laba redze, nākas iegādāties pirmās lasāmbrilles. Optometrists var diagnosticēt arī dažādas patoloģiskas izmaiņas acīs, tāpēc pārbaude ir jāveic reizi gadā.

60 un vairāk gadu vecumā

Šajā vecumposmā acs lēca apduļķojas, var veidoties katarakta vai citas slimības, piemēram, ja cilvēks sirgst ar cukura diabētu vai hipertensiju (paaugstināts asinsspiediens). Optometrists sadarbībā ar oftalmologu (acu ārstu) rūpēsies par to, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu redzes un dzīves kvalitāti.

Optikas salonos METROPOLE tiek nodrošināta pilnvērtīga redzes pārbaude Rīgā un citviet Latvijā, pielietojot šobrīd pasaulē modernāko aparatūru. Tas, cik maksā redzes pārbaude, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem.

Optometrists pārbaudīs vispārējo redzes stāvokli, veiks acs spiediena mērīšanu, kā arī sniegs rekomendācijas redzes veselības saglabāšanai. Attālināti piesakies redzes pārbaudei optikas salonā METROPOLE, izvēloties sev piemērotāko laiku un datumu vizītei pie optometrista!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti