Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Norvēģijas fjordi – iespaidīgākās dabas ainavas pasaulē

Kaut arī ilgās ziemas laikā mūs vilina saule un siltums, sirdī nereti esam drīzāk ziemeļnieki. Tāpēc Skandināvijas ainavas, īpaši majestātiskie Norvēģijas fjordi, mūs īpaši uzrunā. Ja interesējies par ceļojumu uz Norvēģiju, lasi tālāk, lai uzzinātu noderīgu informāciju!

Ceļojums uz Norvēģiju – noderīga informācija

Kalnainākā no Ziemeļvalstīm, Norvēģija izvietojusies Skandināvijas pussalas rietumu malā, un tās nosaukums visai piemēroti nozīmē “ceļš uz ziemeļiem”. Ledus laikmetā teju visu tagadējās Norvēģijas teritoriju klāja biezs ledus slānis – tieši tas kūstot “izgrauza” šīs valsts slavenākos apskates objektus. Vēlāk fjordi piepildījās ar ledāju kušanas ūdeņiem.

Ja vēlies apskatīt tieši fjordus un ūdenskritumus, ceļot uz Norvēģiju ieteicamāk vasarā, jūnijā, jūlijā un augustā, kad temperatūra ir patīkama. Savukārt, ja vēlies “nomedīt” skaistākās ziemeļblāzmas pasaulē, piemērots būs laiks no septembra līdz martam. Starp citu, klimats Norvēģijā ir pat maigāks, nekā varētu šķist, raugoties uz tās atrašanās vietu kartē – maigāku to padara siltā Ziemeļatlantijas straume.

Rīga–Norvēģija: kā nokļūt?

Vienkāršākais veids, kā no Rīgas nokļūt Norvēģijā, protams, ir aviosatiksme. Lidot uz Norvēģiju ir ērti – vari izvēlēties kādu no tiešajiem reisiem no Rīgas. Laikus iegādājoties biļetes, cenas būs īpaši patīkamas. Tāpat tiek piedāvāti ceļojumi uz Norvēģiju ar organizētām ekskursiju programmām – tad pašam vispār nebūs jāsaspringst un noteikti izdosies arī ietaupīt.

Pieejami arī lidojumi uz Norvēģiju no Tallinas un braucieni ar prāmi – ikviens, ko savaldzinājuši fjordi, var izvēlēties piemērotāko veidu, kā nokļūt galamērķī. Lidojums uz Norvēģiju ilgst vien pāris stundu, ļaujot nokļūt skaistajā kalnu un troļļu zemē.

Norvēģijas fjordi un citi dabas brīnumi

Fjordi Norvēģijā ir gari, šauri līči ar klinšainiem, stāviem krastiem – to garums parasti vairākkārt pārsniedz platumu. Slavenākie no fjordiem, kas noteikti jāredz, ja viesojies Norvēģijā, ir:

  • Geirangers – daudzi to uzskata par piemērotāko fjordu, lai iepazītu ainavas, ko piedāvā šie šaurie garie līči. Šis fjords, tāpat kā daudzi, ļauj apbrīnot arī ūdenskritumus – iespaidīgās Septiņas Māsas un Līgavas Plīvuru.
  • Dramatiskais Sognefjords – otrs garākais fjords pasaulē, kas ietiecas sauszemē 219 kilometrus un ne velti tiek dēvēts par fjordu karali. Ne mazāk iespaidīgi ir arī šī fjorda atzari.
  • Nerejfjords – šaurākais, taču slavenākais un, daudzuprāt, arī skaistākais no Sognefjorda atzariem. Kalni, kas to ieskauj, vietām ir pat 1700 metrus augsti, piedāvājot satriecošus skatus.

Ceļojums uz Norvēģiju nebūtu pilnīgs arī bez šīs valsts iespaidīgo ūdenskritumu aplūkošanas. Desmit no 30 pasaules augstākajiem ūdenskritumiem atrodas tieši šai Skandināvijas valstī! Vislabākais laiks, lai tos aplūkotu, ir maijs un jūnijs, kad sniegu kušanas ūdeņi nonāk kalnu upēs, padarot ūdenskritumus vēl iespaidīgākus.

Bez jau pieminētā Septiņu Māsu ūdenskrituma ieteicams apmeklēt Eiropas augstāko ūdenskritumu Vetisfossenu, kas piedāvā arī lieliskus pārgājienu maršrutus. Un kā tad bez tūristu iecienītā Lotes ūdenskrituma (Låtefossen)!

Lielisks veids, kā baudīt Norvēģijas fjordu reģiona iespaidīgos skatus, ir arī slavenais Flåm Line – 20 kilometrus garš dzelzceļa posms, kas piedāvā novērtēt Norvēģijas iespaidīgo ainavu, tostarp Kjosfossen un Rjoandefossen ūdenskritumu. Ļoti iecienīta tūristu atrakcija.

Ne tikai fjordi

Taču Norvēģija piedāvā ne vien dabas skatus, bet arī aizraujošu pilsētu dzīvi – no mežu un kalnu ieskautās galvaspilsētas Oslo, kur noteikti jāpaviesojas Holmenkollenes tramplīnā, līdz Bergenai ar tās vecpilsētu. Savukārt īsta pērle ir Olesunna (Ålesund) – gleznaina ostas pilsēta, kas slavena ar savu Art Nouveau arhitektūru.

Ko no Norvēģijas atvest mājiniekiem? Daudz brīnišķīgu stāstu, atmiņu un fotogrāfiju – un noteikti norvēģu īpašo sieru Gjetost – pēc krāsas tas mazliet atgādina mūsu pašu gotiņas konfektes, taču garšā saldenums sajaucies ar sāļumu un skābumu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti