Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

No pārslām un granulām līdz želejai: pareizas zivju barības izvēles ceļvedis

Akvārija zivju kopšana un turēšana ir iecienīts hobijs, kas var aizraut gan akvakultūras entuziastus, gan tos, kas savu ikdienu vēlas bagātināt ar nomierinošu, vienlaikus aizraujošu nodarbi

Zivju pasaule ir ne tikai krāšņa un bagātīga. To vērošanai ir relaksējoša un stresu mazinoša ietekme, turklāt skaisti iekārtots akvārijs izdaiļo jebkuru mājokli. Tāpat zivtiņu graciozās kustības, piesātinātās krāsas un unikālā uzvedība iepriecinās arī tos, kas dažādu iemeslu dēļ nevar kļūt par citu sugu mājdzīvnieku saimniekiem. 

Rūpes par zivīm prasa zināšanas par iegādāto sugu īpatnībām, regulāru un pareizu akvārija kopšanu un pareizās barības izvēli. Ar ko atšķiras dažādi zivju barības veidi, kā izvēlēties piemērotāko savām zivīm un kādas svarīgākās nianses jāievēro zivju barošanas procesā, dalās Dino Zoo eksperte, ihtioloģe Aija Kalnīte.

Kāda barība ir pieejama zoo veikalu plauktos?

Zivju barība pieejama dažādos veidos un katram no tiem ir savas priekšrocības. Taču svarīgākais, kas jāņem vērā – primāri barības izvēli nosaka konkrētās zivju sugas īpatnības. Katrs barības veids izstrādāts un piemērots noteiktai zivju grupai un uz katra barības iepakojuma ir norādīta informācija par to, kādām zivju sugām barība piemērota. Turklāt svarīgi izvērtēt arī barības uzglabāšanas laiku.

Jau pieredzējuši zivju saimnieki zina, ka zivīm jānodrošina ne tikai visas nepieciešamās uzturvielas, minerālvielas, vitamīni un taukvielas, bet arī daudzveidīgs un bagātīgs uzturs. Tas nozīmē, ka vislabāk zivis barot kombinējot gan sauso, gan saldēto barību.

Kompleksajos barības maisījumos lielākoties ir visas zivīm nepieciešamās barības un uzturvielas. Zivju barības sastāvā tiek iekļautas tādas izejvielas kā zivis un zivju subprodukti, zivju milti, graudaugi, raugs, moluski un vēžveidīgie, eļļas un tauki, aļģes un dažādas minerālvielas un vitamīni. Populārākie Dino Zoo veikalos pieejamie zivju barības veidi ir:

  • Pārslas: viens no izplatītākajiem zivju barības veidiem. Tās ir piemērotas lielākajai daļai zivju sugu, turklāt ir viegli sadalāmas sīkākos gabaliņos. Tām ir irdena struktūra,  pieejami gan universālie pārslu maisījumi visām dekoratīvajām saldūdens zivju sugām, gan samiņiem, gan maisījumi, kas paredzēti tieši gupijām un citām zivīm dzīvdzemdētājām. Vairumā gadījumu pārslu barības maisījumiem ir pievienotas vielas, kas pastiprina un izceļ zivju košās krāsas.
  • Granulas: zivju pamatbarības veids, kas ir lielāka izmēra un cietākas nekā pārslas. Granulas satur visas nepieciešamās barības vielas normālai zivju augšanai, attīstībai un veselībai. Pieejamas peldošās granulas, kas piemērotas zivīm, kas barojas no ūdens virsmas un grimstošās granulas, kas uzreiz nogrimst, tāpēc piemērotas apakšējā akvārija daļā dzīvojošajām zivju sugām. Abi granulu veidi ir pieejami dažādos izmēros.
  • Tabletes: pilnvērtīgs pamata barības veids. Tabletes ātri nogrimst, turklāt to forma ir īpaši piemērota tieši samiem un citām zivīm, kas barojas uz grunts. Tabletes ir piemērota barība arī citu apakšējā akvārija daļā dzīvojošu iemītnieku barošanai, piemēram, vēžveidīgajiem.

Atsevišķi pieejama arī zivju barība želejveida formā. Tās sastāvā pārsvarā ir augsts olbaltumvielu saturs. Šāda tipa barība vairāk piemērota zivju mazuļu un pavisam sīku zivtiņu barošanai. Savukārt saldētā zivju barība satur dzīvās barības izejvielas, tādas kā stobriņtārpi, odu kāpuri u. c.

Saldētā dzīvā barība ir bagātīgs olbaltumvielu avots, kas zivīm nodrošinās veselīgu attīstību, reproduktīvās funkcijas un veselīgus pēcnācējus. Taču par piemērotāko uztura modeli iepriekš noteikti vēlams konsultēties ar zinošu zoo veikala konsultantu, veterinārārstu vai ihtiologu. 

Zivju barības izvēle dažādām zivju sugām

  • Zivju sugām, kurām vairāk nepieciešamas uzturs ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, barības sastāvā būs vairāk zivju un zivju subproduktu, zivju miltu un vēžveidīgo izejvielas.
  • Zivju sugām, kurām nepieciešams uzturs, kas vairāk satur augu izcelsmes produktus, barības sastāvā būs aļģes, spirulīna un citas augu valsts sastāvdaļas.
  • Kopumā lielākā daļa akvārija zivju ir visēdājas un dabā neatteiksies ne no tārpiņiem, ne augu lapiņām, tāpēc kompleksajos barības maisījumos ir sabalansēts augu un dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu sastāvs.

Kas jāievēro barošanas procesā?

Ļoti svarīgi izvairīties no zivju pārbarošanas, jo visa neapēstā barībā uzkrājas akvārijā un piesārņo akvārija ūdeni, ūdenī radot kaitīgus savienojumus, kas var izraisīt zivju saslimšanu vai pat nāvi.

  • Pieaugušas zivis nepieciešams barot 1 reizi 2–3 dienās, ar tādu barības daudzumu, kas tiek apēsts dažu minūšu laikā. Pusaugu zivis jābaro 1–2  reizes dienā, savukārt zivju mazuļus līdz 3 reizēm dienā, atkarībā no zivju sugas īpatnībām. Pieaugušas zivis noteikti nevajadzētu barot vairākas reizes dienā, jo zivīm ir lēna vielmaiņa un pārbarošana veicina aptaukošanos, kas ilgtermiņā var izraisīt veselības problēmas.

Tiem, kas ikdienā ir aizņemti, vērtīgs pirkums ir automātiskā zivju barotava, kas ļauj uzstādīt automātisku barošanas režīmu, tā akvārija zivis saņems noteiktu barības daudzumu vajadzīgajā laikā.

Viss akvārija zivīm, to kopšanai, uzturam un akvārija iekārtošanai Dino Zoo veikalos!  

Kvalitatīva un daudzveidīga zivju barība dažādu sugu zivīm, dažāda tilpuma akvāriji, akvārija aprīkojums un rezerves daļas, akvāriju dekorācijas, piederumi akvāriju kopšanai, zivju vitamīni un citas zoo preces gan zivju, gan citu mājdzīvnieku saimniekiem plašā klāstā, par vienmēr izdevīgām cenām pieejamas dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos visā Latvijā! Turklāt ar Dino Zoo iepērcies vēl izdevīgāk! Līdz 1. februārim Dino Zoo saviem pircējiem piedāvā akciju Cengrauzis –  iegādājies zoo preces ar atlaidēm līdz pat 75 %!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti