Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Neveselīgas pāru attiecības: kāpēc daži izvēlas tajās palikt

Bažas par attiecībām ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki apmeklē kādu no garīgās veselības speciālistiem. Cilvēku attiecības ir sarežģītas - emocijas un uzvedība var sapīties nesaprotamā veidā. No zinātnes un psiholoģijas viedokļa, neveselīgu attiecību fenomens atklāj virkni psiholoģiskos faktorus, piemēram, piesaistes dinamiku un kognitīvos mehānismus, kas veicina šo sarežģīto situāciju.

Pieķeršanās psiholoģija

Viens no galvenajiem faktoriem, kas izskaidro, kāpēc indivīdi izvēlas palikt neveselīgās attiecībās, ir pieķeršanās psiholoģija. Cilvēki veido dziļas emocionālas saites ar saviem partneriem, un šī pieķeršanās var būt tik iesakņojusies, ka šķiršanās var izraisīt bailes, trauksmi un pat skumjas. Psihologi bieži atsaucas uz pieķeršanās stilu teoriju, kas indivīdus klasificē kā drošus, nemierīgus vai izvairīgus. Tie, kuriem ir nemierīgā pieķeršanās, var izjust intensīvu vajadzību pēc apstiprinājuma un tuvības pat nelabvēlīgās attiecībās, savukārt izvairīgiem cilvēkiem var būt grūtības izteikt emocijas. Efektīvāk šo klasifikāciju var izprast psihologa konsultācijas veidā.

Ieguldījums

Ekonomikā un psiholoģijā "nogrimušo izmaksu kļūda" jeb Sunk cost fallacy apraksta kā tendenci turpināt kaut ko ieguldīt, pat ja tas ir kaitīgi, vienkārši tāpēc, ka resursi jau ir ieguldīti. Piemēram, vai esi kādreiz pēc 30 minūtēm filmas skatīšanās sapratis, ka tā nepatīk, bet tomēr turpini to skatīties? Tas ir saistīts ar “nogrimušo izmaksu kļūdu”. Mēs turpinām tērēt savu laiku garlaicīgai filmai, jo tajā jau esam ieguldījuši 30 minūtes sava laika.

Attiecībās tas nozīmē emocionālus ieguldījumus, laiku un enerģiju, no kurām cilvēki vilcinās atteikties, uzskatot, ka visam galu galā vajadzētu dot pozitīvu rezultātu. Tas var novest pie tā, ka paliec attiecībās no maldīgas pienākuma sajūtas, cerot, ka neatlaidība dos vēlamās pārmaiņas.

Bailes no vientulības

Cilvēki ir sabiedriskas būtnes, un bailes no vientulības var būtiski ietekmēt lēmumus pat neveselīgās attiecībās. Doma par palikšanu vienam var izraisīt trauksmi un depresiju, mudinot palikt kopā ar partneri, pat ja attiecības kaitē. Šīs bailes var būt īpaši spēcīgas, ja indivīdam ārpus attiecībām trūkst atbalsta, padarot domu par aiziešanu vēl biedējošāku.

Ārējais spiediens un sabiedrības normas

Sabiedrības normām, ģimenes cerībām un kultūras ietekmei bieži ir liela nozīme, lai indivīdi izvēlētos palikt  neveselīgās attiecībās. Ģimenes locekļi, draugi vai kultūras konteksts var likt uzsvaru uz stabilu attiecību saglabāšanu vai atturēt no šķiršanās. Turklāt bailes no citu kritikas var radīt kauna un vainas sajūtu, kas darbojas kā šķērslis palīdzības meklēšanai.

 

Vairāk informācijas:

www.pirmaispsihologs.lv

E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti