Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

MANDARĪNU ZEME: DARBA PIEREDZE JAUNIEŠIEM

Laika posmā no 01.06.2020. līdz 31.05.2021. kultūras biedrība “Alternatīvā Realitāte” īstenoja projektu “Mandarīnu Zeme: atbalsts un iekļaušana”. Šis bija darba projekts Eiropas Solidaritātes Korpusa programmas ietvaros, kas sniedza darba pieredzes gūšanas iespējas jauniešiem ar ierobežotām iespējām.

Četras jaukas jaunietes gada laikā bija guvušas pieredzi darba organizēšanas jomā, pienākumu un atbildības izpratnes jomā, mācījās strādāt komandā kopā ar organizācijas valdi un citiem biedriem, palīdzot īstenot sociāli nozīmīgus projektus. 

Šajā laika posmā projekta dalībnieki veica regulāru darbu biedrībā, saistītu ar biedrības organizēto projektu īstenošanu: 

  • projekta “Mandarīnu Zeme” ietvaros rīkotās vasaras nometnes organizēšanu un vadīšanu, rekvizīta sagatavošanu, publicitāti un administrēšanu
  • iekļaujošo pasākumu organizēšanu un vadīšanu, rekvizīta sagatavošanu, publicitāti un administrēšanu
  • Ziemassvētku pasākumu organizēšanu un vadīšanu, rekvizīta un telpu sagatavošanu, publicitāti un administrēšanu
  • kultūras projekta “Maija grāfa svētki 2021” organizēšana Rīgā 2021.gada vasarā, ar daļēju bērnu dalību no sociālās atstumtības riska grupām – organizēšanu un vadīšanu, rekvizīta sagatavošanu, publicitāti un administrēšanu
  • Lai sniegtu projekta dalībniekiem iespēju izpaust savu radošo potenciālu, iemācīties plānot savas darbības lielajos mērogos un veicinātu redzamu rezultātu sasniegšanu, projekta dalībniekiem tika sniegta iespēja sagatavot jauna radošā centra telpas plānotiem rudens-ziemas un Ziemassvētku pasākumiem, kopā ar biedrības valdi saskaņot un veikt telpu plānošanu un dizainu, pielāgošanu plānoto pasākumu vajadzībām. 
  • Projekta dalībnieki kopā ar biedrības biedriem un mentoriem veica dažādus radošus un administratīvus uzdevumus projektu īstenošanas ietvaros, kas veicināja dalībnieku jaunu iemanu un zināšanu iegūšanu, ka arī pašiniciatīvu un atbildības līmeņa celšanu.

Ko tad var iemācīties piedaloties šādā projektā?

  • strādāt komandā
  • novērtēt savu un citu laiku
  • iemācīties sadarboties ar dažādu profesiju, tautību, kultūru pārstāvjiem
  • iemācīties patstāvīgi risināt operatīvus jautājumus
  • iemācīties redzēt “lielo bildi”
  • kļūt ne tikai par “izpildītāju”, bet ari par iniciatoru un koordinatoru
  • atbildēt par saviem lēmumiem un savām darbībām, pārdomāt tās
  • analizēt savus ieguvumus un mācīšanās rezultātus
  • izprast dažādu aktivitāšu un projektu īstenošanas principus
  • pārvarēt savas bailes no publiskās runas va no komunikācijas uzsākšanas ar nepazīstamiem cilvēkiem
  • konfliktus pārvērst komunikācija un uzdevumu risināšanā
  • nebaidīties izkļūt no savas komforta zonas 
  • iemācīties daudzus jaunus tehniskus un digitālus rīkus
  • pievērst uzmanību videi draudzīgiem paradumiem un izvērtēt savus paradumus 

Domājam, ka projekta dalībniekiem dalība projekta aktivitātēs palīdzēja attīstīt gan sociālās, gan personiskas, gan profesionālas kompetences, uzņēmējdarbība, mācīšanās mācīties, pilsoniskās prasmes.
Ir svarīgi atzīmēt, ka šis ir ļoti emocijām pilns projekts, līdz ar ko dalībniekiem bieži mainās uz pozitīvo pusi attieksme pret labdarības projektiem un sociāli nozīmīgiem projektiem, īpaši ar bērnu dalību. Tas dod dalībniekiem iespēju gan dziļāk izprast bērnu atstumtības problēmas, gan izjust savu atbildību par to, kādu ietekmi viņi personīgi spēj izveidot ar savu rīcību.
Pēc ilggadējās pieredzes šī projekta ietvaros, mēs novērojam dalībnieku attīstības un atbildības līmeņa izaugsmi, kā arī ir ievērojami pozitīvi mainījusies viņu attieksme pret bērniem no sociāli maz aizsargātam grupām, īpaši bērnu namu audzēkņiem.
Piedaloties projekta aktivitātēs, dalībniekiem paaugstinās arī pašvērtējums, kas ir neatņemama sastāvdaļa no katra cilvēka eksistences. Tikai jūtot, ka viņš ir vajadzīgs, pieprasīts, cilvēks jūt savu nozīmi, jūtas laimīgs un pilnvērtīgs.
Algoti darbinieki un brīvprātīgie projekta palīgi savā starpā veidoja saliedētas komandas neatkarīgi no nacionalitātes vai sociālā statusa – tas, mūsuprāt, liecina, ka projekta ietvaros notiek sabiedrības saliedētības process vienlaikus ar sociāli aktuālo jautājumu risināšanu.

Mēs patiesi lepojamies ar saviem dalībniekiem un arī pēc šī projekta beigām būsim priecīgi turpināt uzturēt sakarus, atbalstīt dalībniekus un piedāvāt viņiem arī citas pašattīstības un izaugsmes iespējas.

Pateicoties aktiermākslas un animatoru mākslas nodarbībām projekta dalībnieki saka justies drošāk publikas priekšā, iemācījās nezaudēt drosmi pūļa vidū, turpināt iesāktos darbus neskatoties uz dažādiem apstākļiem, strādāt ar bērniem
un pusaudžiem, vieglāk izteikt savas domas un emocijas, komunicēt cits ar citu un apkārtējiem.

Mēs ticam, ka Eiropas Solidaritātes Korpusa projekti – ir tikai sākums.
Vairākums jauniešu, kuri ir piedalījušies kaut vienā no tādiem projektiem, vēlas atkārtot un papildināt šo pieredzi, iepazīt jaunus draugus no citām valstīm, iemācīties darīt ko tādu, ko dzīvē pat nebija iedomājušies un, iespējams, pat neticēja, ka spēj paveikt tik lielas lietas.

Mēs no sirds pateicamies Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūrai (JSPA) un Eiropas Solidaritātes Korpusam par iespēju īstenot šādus projektus, apvienot aktīvu jaunatni un pavērt jauniem cilvēkiem durvis uz plašu pasauli.

Un mēs ticam, ka tas ir tikai sākums.

Projekts “Mandarīnu Zeme: atbalsts un iekļaušana” tika finansēts ar Eiropas Komisijas Eiropas Solidaritātes Korpusa, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti