Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Laba miega noslēpums un matrača ietekme uz veselību

Mūsdienās daudzi cilvēki cieš no miega traucējumiem. Dažiem ir grūti aizmigt, citi nakts laikā bieži pamostas, bet vēl citi no rīta nejūtas atpūtušies, lai gan ir pietiekami ilgi gulējuši. Šīs problēmas nevajadzētu ignorēt, jo ilgtermiņā tās var izraisīt vēl nopietnākus veselības traucējumus. Nav nekāds pārsteigums, ka atklāt iemeslu, kāpēc tas notiek, var būt sarežģīti. Iespējams, jums ir kaitīgi ieradumi, kas ietekmē jūsu miega kvalitāti, vai arī pēdējās dienās esat bijis pakļauts lielam stresam.

Bet vai zinājāt, ka miega kvalitātes problēmas var radīt arī slikti izvēlēti vai novecojuši matrači, kā arī nepareizs virsmatracis?

Vislabākais matracis ir individuāli pielāgots

Bieži vien mēs izvēlamies lietas, balstoties ne tikai uz savu pieredzi un zināšanām, bet arī uz citu cilvēku viedokļiem. Protams, atsauksmes ir ļoti svarīgas un dažos gadījumos patiešām var palīdzēt pieņemt pareizo lēmumu. Taču tās var būt arī maldinošas. Tā var būt arī gadījumā, ja plānojat iegādāties jaunu matraci. Protams, draugu ieteikts produkts ne vienmēr būs slikts produkts un nekādā gadījumā nenozīmē, ka viņi izdarījuši nepareizu izvēli. Katrs cilvēks ir atšķirīgs un katram ir nepieciešama savām vajadzībām atbilstošākā guļamvieta, tāpēc katrs ieteikums ir rūpīgi jāizvērtē un lēmums jāpieņem, ieklausoties jūsu ķermeņa raidītajos signālos.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties matraci?

Dažādiem matraču veidiem ir atšķirīgas īpašības, un tie ir radīti, lai apmierinātu dažādu cilvēku vajadzības. Tāpēc matrača izvēle var būt mulsinoša. Tomēr ir daži galvenie kritēriji, kas jāņem vērā un ar ko ieteicams sākt meklēšanu. Tas ne tikai atvieglos orientēšanos plašajā matraču veidu klāstā, bet arī palīdzēs samazināt pieejamo izvēļu skaitu.

Ir vērts to izmēģināt pa īstam

Sāciet ar kaut ko tik vienkāršu kā matrača izmēģināšana tirdzniecības vietā. Mūsdienās gandrīz katrā veikalā, kur pārdod matračus vai gultas, var atrast dažādu veidu matraču paraugus, kurus var izmēģināt praksē. Paguļot uz dažādiem matračiem vismaz dažas minūtes, jūs varēsiet tos novērtēt, salīdzināt un galu galā izlemt, kuram variantam dodat priekšroku. Tiem, kam nepatīk klīst pa tirdzniecības centriem, lielākā daļa uzņēmumu sniedz iespēju matraci izmēģināt mājās un, ja tas nepatīk, atgriezt to veikalā. Tomēr atcerieties, ka šādā veidā jūs izmēģināsiet tikai vienu matraci, tāpēc būs grūtāk izlemt, vai jums labāk patiktu cita veida matracis.

Cietu vai mīkstu?

Testējot savu potenciālo gulēšanas pamatu, neaizmirstiet pievērst uzmanību mugurkaula stāvoklim, atrodoties dažādās pozās. Kad mēs guļam, mugurkaulam ir jāpaliek taisnam, un to var palīdzēt nodrošināt piemērota cietuma matracis.

Sajūta, kas ir ciets vai mīksts matracis, ir ļoti individuāla un katram atšķirīga. Dažiem cilvēkiem viens un tas pats matracis var šķist diezgan ciets, bet citiem tas liksies drīzāk mīksts. Protams, daudz ko ietekmē arī mūsu ieradumi un iepriekšējā pieredze. Ja iepriekš esat gulējis uz cietas pamatnes, jebkuras jaunas mīkstākas mēbeles var šķist nepiemērotas. Izvēloties vislabāk ir meklēt optimālo variantu. Noteikti nevajadzētu izvēlēties tādu matraci, kas no pirmā acu uzmetiena šķiet īpaši mīksts un ērts. Pārāk mīksts vai pārāk ciets matracis var nenodrošināt pietiekamu atbalstu jūsu mugurkaulam, tādējādi apgrūtinot gulēšanu un pat no rīta izraisot sāpes muguras vai kakla rajonā.

Jūsu ķermenis diktē izvēli

Protams, ja jums nav nekādu veselības problēmu, varat izmantot arī vispārējos izvēles kritērijus. Tomēr, ja jūtat sāpes mugurkaula jostas daļā, iespējams, tās iespējams mazināt, izvēloties mīkstāku matraci, tādā veidā pasargājot problemātisko zonu. Savukārt, ja mokāties ar kakla sāpēm, labāk izvēlēties cietu matraci, kas atbalstīs jūsu plecus un tādējādi mazinās muskuļu sasprindzinājumu. Svarīgs ir arī ķermeņa svars. Cilvēkiem ar lielāku ķermeņa uzbūvi augstāki un cietāki matrači palīdzēs gulēt ērtāk. Optimālais augstums ir 20 cm vai vairāk. Savukārt cilvēkiem, kuru svars ir robežās no 60 kg līdz 110 kg, par standartu būtu jāizvēlas 17 līdz 18 centimetrus augsti matrači.

Guļot divvietīgā gultā

Ikviens cilvēks ir atšķirīgs, ar individuāliem gulēšanas paradumiem, tāpēc, guļot kopā ar partneri, bieži vien var būt grūti atrast kompromisu, kas būtu piemērots abiem. Tādēļ pēdējā laikā ir kļuvis diezgan populāri izvēlēties divus atsevišķus matračus vienai divguļamai gultai, kas vislabāk atbilstu katra cilvēka vajadzībām. Protams, ir arī citas alternatīvas, piemēram, matrači no viskoelastīga poliuretāna vai lateksa. Tie nepārraida blakus guļošās personas kustības un ļauj mierīgi gulēt visu nakti.

Svarīga ir arī gultas veļa

Lai gan matracis parasti ir galvenais faktors, kas nodrošina labu nakts miegu, ir vēl viens aspekts, kas bieži tiek piemirsts, taču ir tikpat svarīgs. Kvalitatīva gultas veļa, kas ir pielāgota individuālajām vajadzībām, veicina ne tikai ērtu atpūtu nakts laikā, bet arī labu miegu.

Gultas veļu izgatavo no dažādiem materiāliem, kam ir arī dažādas īpašības. Dažiem ir laba gaisa caurlaidība, citi labāk uzsūc mitrumu vai tiem piemīt antialerģiskas īpašības, kam būtu jāpievērš tikpat liela uzmanība. Ja jums ir nosliece uz svīšanu, izvēlieties gultas veļu uz vilnas bāzes, ja esat alerģisks pret linu, jums būs piemērots spilvens un sega, bet, ja izvēlaties gultas veļu bērniem, vislabākais variants ir kokvilna. Tā nekairina, aizsargā ādu un novērš svīšanu, sniedzot svaiguma sajūtu.

Tātad piemērots matracis, kas pielāgots jūsu vajadzībām, nodrošinās jums ērtu un veselīgu miegu, savukārt patīkama un kvalitatīva gultas veļa garantēs ne tikai veselīgu, bet arī patīkamu gulēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti