Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krimuldas Ev.Lut. baznīcā 11.decembrī, 3. Adventē labdarības koncerts “AVE! ”

2022. gada 11.decembrī pulksten 16.00 Krimuldas Evaņģēliski Luteriskajā baznīcā notiks Adventa laika labdarības koncerts “AVE!” . Koncertā piedalīsies viduslaiku vokālās mūzikas ansamblis Schola Cantorum Vox Iubilantis, vadītāja Laine Tabora. Ieeja koncertā par ziedojumiem Ukrainas atbalstam.

Krimuldas Ev.Lut. baznīcā, 11.decembrī, 3. Adventē notiks labdarības koncerts “AVE! ”, kurā ar īpašu programmu piedalīsies Viduslaiku vokālās mūzikas ansamblis Schola Cantorum Vox Iubilantis. Koncertprogrammas nosaukumam izvēlēts atslēgvārds “Ave!” atgādina par Bībelē aprakstīto eņģeļa Gabriela sveicienu Marijai, pasludinot, ka viņa kļūs par Dieva Dēla māti. Kristīgajā tradīcijā Marija ir viena no Adventa laika centrālajām figūrām. Tas izteikti parādās plašajā viduslaiku sakrālās mūzikas repertuārā, kur Jaunavas Marijas, Dieva Dēla mātes tēls un sūtība tiek plaši kontemplēts. 

 Koncertā skanēs gan vienbalsīgās gregoriskā korāļa vokāli virtuozās kompozīcijas, kuru izcelsme sniedzas pirmajā tūkstošgadē, gan daudzbalsīgas kompozīcijas no tādiem vēlīno viduslaiku manuskriptiem kā Las Huelgas cisterciešu klostera Spānijas ziemeļos, Llibre Vermell no Monseratas klostera netālu no Barselonas, kā arī manuskriptiem no Anglijas un Austrijas klosteriem.

Šis izsmalcinātais vokālais repertuārs spilgti un dažādi atdzīvina šī īpašā gaidīšanas laika Bībeles un liturģiskos tekstus un aicina klausītājus pārdomāt Kristus dzimšanas svētku gaidīšanas aspektu. 

Schola Cantorum Vox Iubilantis ir sieviešu vokālās mūzikas ansamblis, kas augstā līmenī izpilda gregorisko korāli, tā interpretācijā balstoties uz senajiem neimu rokrakstiem, paleogrāfijas un semioloģijas studijām. 

Ansambļa sastāvā ir profesionālas mūziķes: Laine Tabora, Dārta Treija, Aija Veismane - Garkeviča, Līga Džeriņa, Agnese Abramāne, Undīne Mazjūle un Inga Akmene.

Ansamblis savā repertuārā papildus gregoriskajam korālim iekļauj arī, vēlīnos viduslaiku dziedājumus, agrīno daudzbalsību un laikmetīgo sakrālo mūziku. Schola pastāv kopš 2017. gada vasaras. Ansamblis ar koncertiem uzstājies koncertos un festivālos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā kā arī Šveicē un Slovākijā. Dažādos projektos ansamblis ir sadarbojies ar izciliem gregoriskā korāļa pētniekiem, interpretiem, kā piemēram, Franz Karl Prassl, (Austrija), Jaan-Eik Tulve un ansambli Vox Clamantis (Igaunija) un norvēģu komponists Henrik Ødegaard. Šo gadu laikā atskaņotas sakrālās mūzikas koncertprogrammas ar dažādiem atzītiem pašmāju un ārzemju mūzikas profesionāļiem .

Koncertprogramma “Ave!” izskanēs sveču gaismā, kas zīmīgi izgaismo decembra vakara tumsu un aicina klausītāju uz gaišu Ziemassvētku gaidīšanu.   

Ieeja koncertā par ziedojumiem Ukrainas atbalstam.                       

Informāciju sagatavoja : Biedrība „Mākslas pieskāriens” e- pasts: [email protected]

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti