Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Komfortabla un veselīga vide Ventspils izglītības iestādēs

Liela nozīme tam, kāds izaugs bērns, ir videi, kurā viņam nākas uzturēties pirmsskolas izglītības iestādē un vēlāk arī skolā. Ventspils valstspilsētas pašvaldība visās pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs rūpējas, lai bērni uzturētos un mācītos svaigā gaisā un lai tiem būtu pieejamas mūsdienīgas tehnoloģiskās iekārtas, kas palīdz apgūt zināšanas.

Kāpēc tik svarīga ir gaisa kvalitāte?

Pasaules veselības organizācijas vadlīnijās teikts, ka svaigs gaiss ir ļoti būtisks lielums, lai cilvēks spētu uztvert mācīto vielu. Vislabāk cilvēks spēj domāt, ja CO2 īpatsvars nav lielāks par 1000 ppm (ppm - koncentrācijas mērvienība no angļu valodas “parts per million”). Tiek uzskatīts - ja CO2 koncentrācija sasniedz 3000 ppm, tad mācīties vispār ir bezjēdzīgi - cilvēks nespēj uztvert teikto, savukārt pie 5000 ppm var izraisīt nopietnus veselības bojājumus. Ventspilī gaisa kvalitātes kontroles sensori ir uzstādīti 19 izglītības iestāžu ēkās kopumā 475 telpās. Šādi sensori nolasa gaisa CO2 koncentrāciju, temperatūru un mituma līmeni. Ventspils valstspilsētas izglītības iestādēs to ir vairāk nekā paredz Izglītības un zinātnes ministrijas iniciētais gaisa kvalitātes monitoringa sensoru uzstādīšanas projekts un tā kā Ventspils skolās mērierīces jau bija uzstādītas, tad dalība valsts programmā tika atteikta. Turklāt šī programma paredz uzstādīt tikai tik sensoru, cik ir klašu kolektīvi. Ventspilī pieturējāmies pie pārliecības, ka gaisa kvalitāte ir jākontrolē visās telpās, kur ilgstoši uzturas bērni.

Monitoringa iespējas ļauj reaģēt uzreiz un analizēt ilgtermiņā

Tāpat mūsu risinājums paredz vairāku līmeņu iesaisti – iestāžu saimniecības vadītāji un mediķi, administrācija un Izglītības pārvalde, kas tiešsaistē var sekot līdzi situācijai telpās un nepieciešamības gadījumā reaģēt. Monitorējot gaisa kvalitāti, labi redzams kā tā mainās – pēc līknēm redzams, kad tiek atvērts logs. Tomēr atvērts logs un durvis ne vienmēr garantē, ka telpa ir labi izvēdināta, jo to ietekmē arī laika apstākļi, piemēram, bezvēja dienās starpbrīža laikā telpa pilnībā neizvēdinās. Tāpat jāņem vērā, ka ziemas aukstajos mēnešos telpas izvēdināt ir sarežģītāk, jo strauji krītas telpas gaisa temperatūra – nedrīkst pieļaut, ka bērni saltu. Katrā telpā ir ne tikai sensors, kurš ik pa piecām minūtēm nodod datus, bet uzstādīti arī monitori, kuros redzama gan CO2 koncentrācija, gan mitrums un temperatūra. Tādējādi skolēni un bērnudārznieki paši vai skolotājs var sekot līdzi rādījumiem un pieņemt lēmumu, vai nodarbība var turpināties vai ir pienācis laiks vēdināšanai. 

Gaisa kvalitātes monitoringa dati tiek uzkrāti un tos ilgtermiņā var analizēt, lai pieņemtu pamatotu lēmumus par investīcijām vai organizatoriskām izmaiņām.

Veselīga vide mācībām un rotaļām

Lai panāktu maksimāli komfortablāku vidi arī vasarās, kad spoži spīd saule, uz pirmsskolas izglītības iestāžu saules puses fasāžu logiem ir piestiprinātas automātiski regulējamas āra žalūzijas, kas pasargā telpas no pārkaršanas. Bērnudārzu darbinieki apliecina, un to pierāda arī uzstādīto gaisa kvalitātes kontroles sensoru dati – saulainās dienās žalūzijas ievērojami samazina telpu uzkaršanu un ir ļoti efektīvs veids kā bez speciālām gaisa dzesēšanas iekārtām iespējams panākt komfortablu vidi. 

Optiskais internets paplašina iespējas

Ventspils attīstības virziens ir cieši saistīts ar informācijas un komunikācijas  tehnoloģiju ieviešanu pilsētā visos iespējamos izpausmes veidos, sākot no izglītības bērnudārzā un skolā, līdz Ventspils Augstskolā īstenotajām programmām un Augsto tehnoloģiju parka uzņēmumiem. Arī interešu izglītībā, ko īsteno Ventspils Digitālais centrs,  akcentētas ir digitālās prasmes un mūsdienu tehnoloģiju izmantošana ikvienā uzņēmējdarbības un sadzīves jomā. Lai jau kopš mazotnes bērni apgūtu digitālās prasmes un prastu tās pielietot ikvienā dzīves situācijā, pirmsskolas iestādēs plaši tiek izmantotas planšetes, digitālās tāfeles un ekrāni. Visās pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs ir izbūvēts optiskais internets un WiFi pieslēgums.

Pirmsskolas izglītības iestādē ātrs interneta pieslēgums rada iespēju organizēt mūsdienīgu un kvalitatīvu mācību procesu atbilstoši uz kompetencēm balstīta mācību satura principiem. Bērnu digitālās prasmes ir iespējams veicināt dažādos dienas momentos. Savukārt pedagoģiskā darba plānošanā un komunikācijas nodrošināšanai ar vecākiem pedagogi var izmantot elektronisko uzskaites sistēmu e-klase, kas ļauj operatīvi un pārskatāmi plānot un koordinēt mācību darbu.

Ikvienā Ventspils valstspilsētas pašvaldības bērnudārzā mācību procesā tiek izmantotas interaktīvās tāfeles, turklāt Ventspils kļuvusi par pirmo vietu Latvijā, kur roboti plānveidā un regulāri tiek izmantoti pirmsskolas bērnu apmācībā, dažādojot mācību procesu.

Bērnudārzi gaida mazuļus

Rūpējoties par savas pilsētas jaunajiem vecākiem, kuri iespējami ātri vēlas atgriezties darba tirgū, Ventspils valstspilsētas pašvaldība ir radusi iespēju atvērt jaunus bērnudārzus un grupiņas. Jaunākais pienesums pilsētā ir pirmsskolas iestāde „Pienenīte”.  Sākotnēji tika plānots ēkā veikt tikai pašu nepieciešamāko remontu, taču uzsākot darbu pie projekta, tapa skaidrs, ka laika gaitā mainījušies būvnormatīvi un izpratne par mūsdienīgu pirmsskolas izglītības iestādi. Rezultātā ēkas pielāgošanā un teritorijas labiekārtošanā moderna bērnudārza vajadzībām ir ieguldīts pusotrs miljons eiro.

Jaunās mācību telpas un ēka atbilst augstiem standartiem. Ir veikta ēkas atjaunošana un telpu remonts atbilstoši pirmsskolas vajadzībām. Izbūvēta moderna vēdināšanas sistēma, kas būtiska veselīgas mācību vides nodrošināšanai. Labiekārtotajā teritorijā izveidotas modernas un drošas sporta zonas ar triecienabsorbējošu gumijas segumu, kā arī izbūvētas jaunas rotaļu iekārtas. Visos pilsētas bērnudārzos ir vienādi standarti un vienota pieeja bērnu aprūpei un izglītošanai, tāpēc vecāki jūtas droši un labprāt atstāj mazuli bērnudārzā. Ventspilī rindu uz bērnudārziem nav.

     

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti