Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Ko ņemt vērā, izvēloties kredītu internetā

Aizvien lielāku popularitāti kredītņēmēju vidū gūst kredīti internetā, kas ļauj saņemt naudu ar dažu klikšķu palīdzību. Taču, vai vienmēr pietiek ar vienkāršu klikšķi, lai pieņemtu pareizo lēmumu par aizdevuma saņemšanu?

 

Ir vairāki faktori, kuriem jāpievērš uzmanība, lai interneta kredītu pieejamība nekļūtu par slazdu. Lasiet tālāk, lai uzzinātu par svarīgākajiem no tiem!

Pieejamie kredītu veidi

Pirms pieņemat lēmumu par konkrētu kredītu veidu, ko velaties saņemt, apsveriet visas alternatīvas. Kredītu veidi mūsdienās ir daudz un dažādi, apskatīsim populārākos no tiem.

Ātrais kredīts ir viens no populārākajiem īstermiņa aizdevumu veidiem. Parasti tas tiek piešķirts uz salīdzinoši īsu laiku, piemēram, 30 dienām, ar nelielu summu – līdz dažiem simtiem eiro. Šis kredīts ir piemērots, ja nepieciešami steidzami līdzekļi, piemēram, jaunas elektropreces iegādei. Tomēr jāņem vērā, ka ātrie kredīti bieži vien nāk ar augstām procentu likmēm.

Patēriņa kredīts ir ilgtermiņa aizdevums, kas paredzēts lielāku izdevumu segšanai, piemēram, mājokļa remontam, automašīnas iegādei vai citiem būtiskiem pirkumiem. Šis kredīta veids piedāvā lielāku aizdevuma summu un zemākas procentu likmes nekā ātrie kredīti. Patēriņa kredītu var atmaksāt vairāku gadu laikā, veicot ikmēneša maksājumu.

Kredītlīnija ir elastīgs aizdevuma veids, kas darbojas līdzīgi kā kredītkarte. Aizņēmējam tiek piešķirta noteikta naudas summa, no kuras var izmantot tik daudz, cik nepieciešams. Procenti tiek aprēķināti tikai par faktiski izmantoto summu. Šis kredīta veids ir piemērots tiem, kuriem nepieciešama regulāra piekļuve papildu naudas līdzekļiem.

Hipotekārais kredīts ir ilgtermiņa aizdevums, kas parasti tiek izmantots nekustamā īpašuma iegādei. Tas ir viens no apjomīgākajiem kredītu veidiem. Aizdevējs parasti pieprasa ķīlu kā nodrošinājumu, un kredīta atmaksas periods var ilgt vairākas desmitgades. Hipotekārā kredīta gadījumā svarīgs ir kredītlimits — maksimālā summa, ko varat saņemt.

Līzings ir kredīta veids, kas paredzēts konkrētu preču, piemēram, automašīnas vai sadzīves tehnikas iegādei. Līzinga gadījumā prece tiek iznomāta, un līzinga ņēmējs to var izmantot, veicot regulārus maksājumus. Pēc līzinga termiņa beigām, prece kļūst par Jūsu īpašumu.

Procentu likmes un komisijas maksas

Izvēloties kredītu internetā, jāpievērš uzmanība kredīta procentu likmei. Procentu likme ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka, cik daudz kopumā būs jāmaksā pa aizdevumu. Piemēram, ja Jūs aizņematies 1000 eiro ar 10% gada likmi, tad gada beigās Jums būs jāmaksā ne tikai pamatsumma (1000 eiro), bet arī procenti, kas šajā gadījumā būs 100 eiro.

Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai procentu likme ir fiksēta vai mainīga. Fiksētā procentu likme paliek nemainīga visu kredīta termiņu, kas nozīmē, ka ikmēneša maksājumi visu laiku būs nemainīgi. Savukārt mainīgā procentu likme var mainīties atkarībā no tirgus apstākļiem. Paaugstinoties likmei, paaugstinās ikmēneša maksājums.

Atcerieties, ka dažādi kreditori visbiežāk piedāvā atšķirīgas procentu likmes, tāpēc ir svarīgi salīdzināt vairākus piedāvājumus. Papildus tam, pievērsiet uzmanību arī komisijas maksām, kas pie zemākām procentu likmēm var būt augstākas.

Kredīta termiņš

Vēl viens faktors, kam jāpievērš uzmanība, ir kredīta atmaksas termiņš. Tas ir laika periods, kurā aizņēmējam ir jāatmaksā visa aizņemtā pamatsumma kopā ar uzkrātajiem procentiem. Šis termiņš tiek noteikts kredīta līgumā un var būt no dažām nedēļām līdz pat vairākiem desmitiem gadu (tas atkarīgs no aizdevuma veida un aizņēmēja iespējām).

Izvēlieties Jums piemērotāko kredīta atmaksas termiņu. Ilgāks atmaksas termiņš nozīmē mazākus ikmēneša maksājumus, bet lielāku kopējo procentu summu, ko Jūs samaksāsiet kredīta laikā. Īsāks termiņš ļauj ātrāk atbrīvoties no parādsaistībām, bet tas nozīmē lielākus ikmēneša maksājumus.

Aizdevēja uzticamība

Izvēloties kreditoru internetā, pārliecinieties, ka izvēlētais aizdevējs ir uzticams un licencēts. Uzticams aizdevējs nodrošinās godīgu pakalpojumu, skaidri formulētu līgumu un nosacījumus, kā arī kvalitatīvu klientu atbalstu.

Lai pārbaudītu aizdevēja uzticamību, pārliecinieties, ka kreditors ir reģistrēts un licencēts Latvijā. Licencēti kreditori darbojas saskaņā ar likumdošanu un tiek uzraudzīti, kas samazina risku saskarties ar krāpniecību. Latvijā licencētus nebanku aizdevējus var apskatīt Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā. Tāpat pievērsiet uzmanību citu klientu atsauksmēm. Uzziniet kāda ir bijusi citu cilvēku pieredze ar konkrēto aizdevēju. Pozitīvas atsauksmes un laba reputācija ir labs uzticamības indikators.

Līguma nosacījumi

Procentu likme un atmaksas termiņš, par kuriem stāstījām iepriekš, ir svarīgi līguma nosacījumi. Taču tie nav vienīgie, kuriem jāpievērš uzmanība. Pirms parakstiet kredīta līgumu, rūpīgi pārbaudiet sekojošus nosacījumus:

  • Procentu likme. Tā ietekmēs Jūsu ikmēneša maksājumu un kopējās kredīta izmaksas.
  • Kredīta termiņš. Tas nosaka, cik ilgi Jums būs jāatmaksā kredīts.
  • Atmaksas grafiks. Nosaka kad un cik daudz Jums būs jāmaksā katru mēnesi.
  • Soda sankcijas par kavētiem maksājumiem. Nosaka kāds būs soda apmērs par kavētiem maksājumiem un kad tas tiks piemērots.
  • Pirmstermiņa atmaksas nosacījumi. Nosaka, vai Jums būs jāmaksā papildus, ja vēlēsieties atmaksāt termiņu pirms noteiktā datuma līgumā.
  • Kredīta pagarināšanas iespējas. Nosaka, vai Jums būs iespēja pagarināt kredīta termiņu un vai tas saistīts ar papildu izmaksām.

Pārliecinieties, ka saprotiet visas saistības, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem un būtu pilnībā informēts par savām saistībām. Apskatiet, cik izdevīgus kredīta noteikumus Jums var piedāvāt Sefinance.

Izvērtējiet savas finansiālās iespējas

Visbeidzot, pirms piesakieties aizdevuma saņemšanai, rūpīgi izvērtējiet savas spējas atmaksāt aizdevumu. Pārliecinieties, ka Jūsu ikmēneša ienākumi ir pietiekami, lai segtu gan ikdienas izdevumus, gan kredīta maksājumus.

Noslēgumā – izvēloties kredītu internetā, ir būtiski pārdomāt katru soli, sākot ar uzticama kreditora izvēli, līdz rūpīgai kredīta līguma nosacījumu izpētei. Lai arī interneta kredīti piedāvā ātru un ērtu risinājumu, vienmēr aizņemieties atbildīgi, izvērtējot savas vajadzības un iespējas. Atbildīga aizņemšanās nodrošinās, ka kredīts Jums būs palīgs, nevis apgrūtinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti