Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ko ņemt līdzi dodoties pārgājienā?

Pārgājieni ir lielisks veids, kā pavadīt brīvo laiku gan kopā ar ģimeni un draugiem, gan vienatnē. Dodoties pārgājienā var ne tikai fiziski izkustēties, bet arī iepazīt un izbaudīt dabu jebkurā gadalaikā. Neatkarīgi no tā, vai plānojat pārgājienu pa pilsētu, dabas taku vai meža biezokņiem, lai tas būtu izdevies, nepieciešams sagatavoties. Plānojot, kam jābūt pārgājiena mugursomas saturā, vispirms jāapdomā, cik tālu dosieties, cik neapdzīvotā vietā staigāsiet un kādas ir laika prognozes. Vairumā gadījumu likumsakarīgi, ka, jo tālāks pārgājiens, jo tālāk no pilsētas, un, jo sliktākas laika prognozes, jo vairāk apģērba, aprīkojuma un pārtikas būs nepieciešams pārgājiena laikā.

Turpinājumā piedāvājam sarakstu ar lietām, kuras padarīs jebkuru vienas dienas pārgājienu komfortablu.

Svarīgākās pamatlietas, kas nepieciešamas pārgājienam:

  • Pārgājiena mugursoma

Atkarībā no tā, kādā pārgājienā dosieties, nepieciešams izvēlēties arī atbilstošu pārgājiena mugursomas veidu. Pārgājiena mugursomas izmēru parasti nosaka pēc tās tilpuma litros.

Līdz 20 litriem liela mugursoma būs pareizā izvēle īsiem, vienkāršiem dienas pārgājieniem. Lai pārgājiena mugursoma neradītu pārāk lielu slodzi, tās svaram nebūtu jāpārsniedz desmit procentus no mugursomas nēsātāja svara. Gadījumā, ja plānojat doties ilgākā pārgājienā, visticamāk būs jānes vairāk, jo nepieciešams papildus ēdiens, ūdens, apģērbs un aprīkojums.

  • Laika apstākļiem atbilstošs, mitruma izturīgs apģērbs un apavi

Pirms došanās pārgājienā obligāti pārbaudiet laika prognozi un ģērbieties atbilstoši. Ja plānots garāks pārgājiens, sagatavojieties, ņemot līdzi papildus apģērbu maiņai. Apdomājiet ne tikai to, kā pasargāsiet ķermeni no lietus vai vēja, bet arī ultravioletā starojuma.

Savukārt pārgājienu apavi jāizvēlas ne tikai atbilstoši laikapstākļiem, bet arī atbilstoši segumam, pa kādu staigāsiet. Vienkāršām, gludas virsmas takām nav nepieciešami speciāli pārgājienu apavi, pietiks ar skriešanas apaviem, bet, ja plānots doties pārgājienā pa neiezīmētu vidi, ieteicami pārgājienu apavi, kas būs izturīgāki, stabilāki un atbalstīs potītes, piemēram, pārgājienu zābakus.

Atbilstoši laikapstākļiem izvēlieties arī aksesuārus, jo tieši cepure, cimdi, šalle vai bandana nodrošinās siltumu un ļaus pielāgot apģērbu tad, kad fiziskās piepūles rezultātā šķitīs, ka paliek pārāk silti.

  • Pārtika un ūdens

Neatkarīgi no tā, cik garš būs pārgājiens, katram gadījumam paņemiet līdzi kādu našķi, piemēram, riekstus vai brokastu pārslu batoniņu. Tādējādi, ja gadīsies nomaldīties vai pēkšņi sajutīsiet enerģijas izsīkumu, pa ceļam varēsiet atjaunot enerģijas rezerves.

Dodoties pārgājienā, ņemiet līdzi dzeramo ūdeni. Pieaugušam cilvēkam dienas laikā nepieciešami vidēji divi litri ūdens, taču atkarībā no Jūsu fiziskās sagatavotības, pārgājiena intensitātes, vecuma un ķermeņa tipa, Jums var būt nepieciešams lielāks vai mazāks ūdens daudzums. Dodoties garākos pārgājienos, lai līdzi nebūtu jānes ļoti liels smagums, lietderīgas var būt ūdens attīrīšanas ierīces – dažādi filtri vai ūdeni attīrošas tabletes.

  • Navigācijas rīki – karte vai kompass

Protams, ja dodaties pārgājienā pa piepilsētas dabas parku, kurā ir iezīmētas takas un apmaldīties nav iespējams, var iztikt bez navigācijas rīkiem, taču plānots beztaku pārgājiens, ieteicams pārliecināties par to, ka, atrodoties mežā biezoknī, spēsiet arī no tā veiksmīgi izkļūt. Protams, mūsdienās pieejamas tehnoloģijas, piemēram, globālās pozicionēšanas sistēmas navigācija mobilajos telefonos, taču ne vienmēr uz to var paļauties, jo ļoti attālās vietās mobilā tīklāja pārklājums var būt nepietiekams.

  • Pirmās palīdzības aptieciņa

Nevienā situācijā, kad notiek nelaimes gadījumi vai gadās traumas, cilvēks to neplāno, tāpēc ir vērts sagatavoties negaidītām situācijām, nodrošinoties ar pirmās palīdzības aptieciņu. Aptieciņā būtu ieteicams ievietot ne tikai dezinfekcijas līdzekļus, plāksterus un saites, bet arī šķiltavas vai sērkociņus, folija segu, kā arī higiēnas preces, pretsāpju līdzekļus un recepšu medikamentus, ja tādus lietojat, kā arī saules aizsarglīdzekļus.

  • Nazis vai universālais nazis

Tāpat kā aptieciņa, neparedzētos gadījumos ļoti lietderīgs var izrādīties arī nazis vai daudzpusīgi lietojams universālais nazis. Ja gadās problēmas ar aprīkojumu, var noderēt piemēram savilcēji, karabīnes.

Lai arī pārgājienā visticamāk neplānojat tikties ar cilvēkiem, ar kuriem kopā tajā nedosieties, svarīgi arī dodoties pie dabas parūpēties par to, ka katram gadījumam Jums līdzi ir personu apliecinošs dokuments, naudas līdzekļi un telefons.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti