Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas ir uztura bagātinātāji un kādēļ tos lieto?

Ikviens par tiem ir dzirdējis, un vairums vismaz vienreiz mūžā lietojuši, bet ne visi zina, kas patiesībā ir par uztura bagātinātājiem sauktās tabletes, kapsulas un pulverīši. Vai tie ir uzskatāmi par medikamentiem? Kādēļ pārtikas veikaliem ir tiesības tos pārdot? Kādos gadījumos nepieciešams lietot uztura bagātinātājus? Atbildes uz šiem jautājumiem lasiet raksta turpinājumā!

Kas ir uztura bagātinātāji?

Vadoties pēc Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumu Nr. 685 “Prasības uztura bagātinātājiem” 6. punkta, par uztura bagātinātājiem sauc pārtikas produktus, ko izmanto, lai papildinātu parasto uzturu, un tie sastāv no koncentrētām uzturvielām vai citām vielām, kam piemīt uzturvērtība vai ir fizioloģiska ietekme uz cilvēka ķermeni.

Tātad, pēc Ministru kabineta noteikumiem sanāk, ka šīs tabletes, kapsulas un pulverīši nav uzskatāmi par medikamentiem, līdz ar to – ja reklāma un preces pasniegšanas maniere atbilst noteikumos minētajām formām, uztura bagātinātājus drīkst tirgot ne tikai aptiekas, bet arī veikali.

Tāpat, vadoties pēc MK noteikumos rakstītā, tā ir tā pati ikdienas pārtika, tikai bagāta ar organismam nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām un sapresēta ļoti kompaktā izmērā. Tīri teorētiski – ikdienā varētu pārtikt tikai no uztura bagātinātājiem un ūdens, vai ne? Diemžēl vai par laimi – nē, kaut tikai šo divu iemeslu dēļ:

1.uztura bagātinātāju sastāvā nav šķiedrvielu, bet tās ir svarīgas organisma veselības uzturēšanai. Šķiedrvielas kalpo kā zarnu trakta birstītes, kas palīdz attīrīt gremošanas sistēmu. Tāpat šķiedrvielas ir nepieciešamas normālu gremošanas sistēmas funkciju nodrošināšanai, jo tās ir zarnu traktā esošo pienskābo baktēriju barība. Un vēl – šķiedrvielas ir nepieciešamas vitamīna B12 sintezēšanai (tas rodas kā galaprodukts minēto pienskābo baktēriju maltītei);
2.uztura bagātinātājiem nav tikpat kā nekādas enerģētiskās vērtības, bet, kā jau visiem labi zināms, lai ķermenis un tā orgānu sistēmas funkcionētu pilnvērtīgi, lai mati, nagi un āda izskatītos veselīgi, ir nepieciešams noteikts daudzums kilokaloriju. Ja trūkst kaloriju, trūkst enerģijas. Ilgstoša, totāla kaloriju deficīta gadījumā, kāds būtu, ikdienā ēdot tikai uztura bagātinātājus, organisms sadedzinātu ķermeņa taukus un izmantotu tos organisma funkciju nodrošināšanai (gan autonomajām funkcijām – asinsritei un elpošanai, gan kontrolējamajām funkcijām – ķermeņa kustībām). Bet, kad beigtos tauku rezerves, vairs nebūtu pietiekami daudz enerģijas, lai notiktu autonomās organisma funkcijas, kā rezultātā iestātos nāve.

Teorētiski, lai atrisinātu 2. punktā aprakstītās problēmas, varētu noderēt vitamīni enerģijai un ādas veselībai, piemēram, A, B, C, D vitamīni, bet arī šī tipa uztura bagātinātājiem nav enerģētiskās vērtības. Tajos ir vien vitamīni, kuri, uzsūcoties ķermenī, cilvēku padara mundrāku, enerģiskāku un aktīvāku, padara ādu veselīgāku, mirdzošāku, bet nedod tik daudz “fiziskas” enerģijas, lai nodrošinātu organisma spēju pilnvērtīgi funkcionēt.

Kādēļ lieto uztura bagātinātājus?

Kā jau pats nosaukums – uztura bagātinātāji – saka priekšā, tie ir koncentrēti vitamīni un minerālvielas, kas lietojamas, lai bagātinātu ikdienas uzturu un palīdzētu organismu nodrošināt ar visiem tā veselībai un funkcionalitātei nepieciešamajiem mikroelementiem.

Tā kā ir pieejami dažādi uztura bagātinātāju veidi, arī to lietošanas iemesli var būt dažādi, piemēram, klasiskos uztura bagātinātājus lieto vispārējai organisma stiprināšanai, ar B un D vitamīniem papildinātus preparātus izmanto nervu sistēmas veselības uzlabošanai, savukārt tos, kuru sastāvā ir kolagēns – locītavu, skrimšļu un saišu veselībai.

Pats svarīgākais – lietot šos preparātus pareizi, kā norādīts instrukcijā vai ieteicis ārsts vai farmaceits, un ikdienā ēst pilnvērtīgu, kvalitatīvu, šķiedrvielām bagātu uzturu. Ja, izvērtējot savus ikdienas uztura paradumus, saprotat, ka ar to neizdodas nodrošināt organismu ar nepieciešamo mikroelementu dienas devu, papildiniet uzturu ar uztura bagātinātājiem! Tos plašā klāstā par īpaši izdevīgām cenām iegādājieties Internetaptieka.lv tiešsaistes aptiekā un saņemiet ar piegādi bez maksas visā Latvijā! Parūpējieties par savu veselību jau šodien!

   Uztura bagātinātājs.

   Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gaisa kondicionieris palīdzēs sagatavoties vasarai

Tuvākajās dienās Latvijā varētu tikt pārsniegti kārtējie siltuma rekordi un arī vasarā, visticamāk, būs līdzīgi. Ja vēlaties vasaru pavadīt komfortablā temperatūrā ofisā vai mājās ir vērts jau l...

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti