Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kas ir kredītvēsture un kā tā veidojas?

Kad runa ir par finanšu darījumiem, būtisks faktors ir personas kredītvēsture. Piemēram, jebkurš kredītdevējs, izvērtējot aizdevuma pieteikumu, ņem vērā pieteikuma iesniedzēja kredītvēsturi. Būtībā tieši tā liecina par kredītņēmēja spēju vai nespēju segt savas finansiālās saistības, tādēļ personām ar negatīvu kredītvēsturi iespējas saņemt kredītu un citus finanšu pakalpojumus ir ierobežotas. Raksta turpinājumā uzzināsiet, kas ir kredītvēsture, kā tā veidojas un kā to iespējams uzlabot.

Kas ir kredītvēsture un kā tā veidojas?

Vienkāršiem vārdiem runājot, kredītvēsture ir detalizēta informācija par personas finansiālajām saistībām. Tā ietver esošās un agrākās kredītsaistības, maksājumu veikšanas vēsturi un disciplīnu. Tieši šim mērķim izveidotā datubāzē pieejami dati par periodiem, kad personai ir bijuši noformēti kredīti, to apjomu, aizdevēju.

Kredītvēsture sāk veidoties brīdī, kad persona noformē pirmo aizdevumu, pērk preci līzingā vai veic kādu finanšu darījumu. Tas, kāda kredītvēsture veidosies - pozitīva vai negatīva - ir atkarīgs tikai no personas pašas.

Faktori, kas negatīvi ietekmē kredītvēsturi

Laikus nesamaksāti rēķini ir galvenais faktors, kas negatīvi ietekmē kredītvēsturi, tādēļ pirms jebkuru finansiālu saistību uzņemšanās ir būtiski izvērtēt savu maksātspēju un iespējamos riskus.

Svarīgi ņemt vērā, ka kredītvēsturi ietekmē ne tikai kavēti kredītmaksājumi, bet arī savlaicīgi nesamaksāti komunālo pakalpojumu, interneta, telefona rēķini. Tomēr tas nenozīmē, ka viens dažas dienas kavēts maksājums Jūs uzreiz ierindos parādnieku sarakstā. Parasti šī informācija datubāzē parādās tad, ja maksājums kavēts vairāk kā 60 dienas.

Kredītvēsturi negatīvi var ietekmēt arī situācija, kad ticis sniegts galvojums par kādu citu personu, bet šī persona nav pildījusi savas saistības līgumā noteiktajā laikā un apmērā. Tādēļ - pirms uzņematies šādu atbildību un piekrītat kļūt par galvotāju, izvērtējiet visus ar to saistītos riskus.

Negatīva kredītvēsture: Ar ko jārēķinās?

Kā negatīva kredītvēsture ietekmē dzīvi? Kā jau minējām raksta sākumā, jebkura finanšu iestāde (gan banku, gan nebanku kredītdevēji), izskatot aizdevuma pieteikumu, apskata informāciju datubāzē un pārliecinās, vai personai, kura iesniegusi pieteikumu, nav nenokārtotu vai kavētu finansiālo saistību.

Ja tiek konstatēts, ka personas kredīvēsture ir negatīva, kredīta piešķiršana var tikt atteikta vai arī aizdevums tiek izsniegts ar neizdevīgākiem līguma nosacījumiem (piemēram, augstāku procentu likmi). Tas attiecas ne tikai uz apjomīgiem ilgtermiņa kredītiem (hipotekāro kredītu, auto kredītu u.c.), bet arī uz nelieliem īstermiņa aizdevumiem un citiem finanšu pakalpojumiem.

Kur meklēt informāciju par savu kredītvēsturi?

Laiku pa laikam ikvienam ir vērtīgi pārbaudīt savu kredītvēstures statusu, lai novērtētu savu finanšu pratību un pārliecinātos, ka nav notikusi krāpniecība - Jums nav aktīvu kredītsaistību, ko citas personas ir noformējušas uz Jūsu vārda.

Ir vairākas iespējas, kā uzzināt savu kredītvēsturi:

  • Latvijas Banku kredītu reģistrs ir lielākā šāda veida datubāze Latvijā. Lai saņemtu informāciju no šīs datubāzes, ir jāiesniedz iesniegums. To var izdarīt vairākos veidos - sūtot pa pastu vai ar drošu elektronisko parakstu uz e-pastu. Savukārt elektroniskajam reģistram var piekļūt ar eID kartes un viedkaršu lasītāju
  • Kredītinformācijas Biroja interneta vietnē www.manakreditvesture.lv pieejama informācija, ko izmanto gan privātpersonas (kredītņēmēji), gan arī aizdevēji. Saviem kredītvēstures datiem varat piekļūt ar internetbankas palīdzību. Divas reizes gadā šādu pārbaudi varat veikt bez maksas
  • Vēl viens veids, kā uzzināt savus parādus, ir Kredītinformācijas CREFO mājaslapa. Tā darbojas pēc līdzīga principa - lai piekļūtu saviem datiem, jāizmanto internetbanka
  • VID datu bāzē, savukārt, var pārliecināties, ka neesat iekļauts nodokļu parādnieku sarakstā. Šajā datubāzē pieejama informācija par fiziskām un juridiskām personām, kuru nodokļu parāds ir lielāks par 100 EUR

Parūpējieties par savu finansiālo drošību un reputāciju, regulāri pārbaudot savu kredītvēstures statusu - pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, tas ir ātri un vienkārši!

Cik ilgi informācija par negatīvu kredītvēsturi atrodama datubāzēs?

Ja, pārbaudot informāciju par savu kredītvēsturi, konstatējat, ka tā uzrādās kā negatīva, nākamais būtiskais jautājums ir - cik ilgi šī informācija datubāzēs būs atrodama? Labā ziņa ir tā, ka ar negatīvo finanšu reputāciju visu mūžu jāsadzīvo nebūs, protams, ar noteikumu, ka tā tiks labota.

Tas, cik ilgi informācija saglabājas datubāzēs, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem:

  • Daļa aizdevēju šādu informāciju datubāzēs saglabā 3 gadus pēc kredītsaistību nokārtošanas
  • Informācija par kavētiem maksājumiem, kas attiecas un banku un apdrošinātāju sniegtajiem pakalpojumiem, datubāzēs pieejama 5 gadus pēc to atmaksas
  • Ilgstoši izvairoties no parādsaistību kārtošanas, jārēķinās, ka informācija par to būs atrodama pat 10 gadus

Kā redzams, savlaicīgi nesamaksāti rēķini var radīt sarežģījumus pat vairāku gadu garumā.

Kā uzlabot savu kredītvēsturi?

Sabojāt kredīvēsturi ir diezgan viegli, bet tās labošana visbiežāk prasa pūles. Tomēr tas ir tā vērts.

Ko prakstiski darīt, lai uzlabotu savu kredītvēsturi?

  • Sastādiet plānu kredītsaistību atmaksai. Sazinieties ar aizdevējiem, lai vienotos par abām pusēm pieņemamu risinājumu.
  • Rīkojieties atbildīgi ar savām finansēm. Sastādiet budžeta plānu un, ja nepieciešams, konsultējieties ar speciālistiem, kas sniegs ieteikumus, kā savu mērķi sasniegt ātrāk un efektīvāk.
  • Meklējiet veidus, kā uzlabot savu finansiālo situāciju. Tas palīdzēs Jums izvairīties no negatīvas kredītvēstures nākotnē.
  • Pret finanšu saistībām izturieties atbildīgi. Ja nepieciešams aizdevums, rūpīgi izvērtējiet savu maksātspēju un noformējiet kredītu tikai tad, ja ir pārliecība, ka spēsiet to atmaksāt līgumā noteiktajā kārtībā un laikā.

Kredītvēsture ir būtisks faktors, kas ietekmē mūsu iespējas un dzīves kvalitāti kopumā, tādēļ par to jādomā laicīgi. Ja šī brīža finanšu slogs šķiet pārāk liels, varat izskatīt kredītu apvienošanas iespējas, kas dod iespēju saņemt izdevīgākus kredīta noteikumus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti