Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kas ir ceļojumu apdrošināšana un kāpēc izvēlēties apdrošināties?

Klāt gada siltie mēneši, un tas nozīmē, ka liela daļa cilvēku plāno izmantot savus ikgadējos atvaļinājumus. Lielākā daļa cilvēku atvaļinājuma laikā izvēlas doties ceļojumā, kur gūt jaunas emocijas un pieredzi. Viena no svarīgākajām lietām, kas jāapdomā, dodoties ceļojumā - apdrošināšana. Neatkarīgi no tā, cik garš ir ceļojums un kāds ir ceļojuma mērķis, apdrošināšanai vajadzētu būt neatņemamai ceļojuma sastāvdaļai. Kas ir ceļojuma apdrošināšana un kāpēc vajadzētu apdrošināties? Par to lasiet šī raksta turpinājumā!

Kas ir ceļojumu apdrošināšana?

Ceļojuma apdrošināšana ir pakalpojums, kas kompensē Jūsu izdevumus, ja ceļojuma laikā esat cietis negadījumā, saslimis, nozaudējis bagāžu u.c. Ceļojumu apdrošināšanai tāpat kā, piemēram, auto apdrošināšanai ir dažādi segumi - atkarībā no vēlmēm un vajadzībām, varat izvēlēties sev atbilstošākos.

Kam ir nepieciešama ceļojumu apdrošināšana?

Diemžēl mēs nekad nevaram paredzēt visu ceļojuma gaitu, tādēļ ceļojumu apdrošināšanu vajadzētu iegādāties ikvienam, kurš dodas ceļojumā - gan uz ārvalstīm, gan tepat, Latvijā. Tomēr īpaši svarīga apdrošināšana ir tad, ja ceļotājam ir problēmas ar veselību vai, ja ceļojumā paredzētas paaugstināta riska aktivitātes, kā piemēram slēpošana vai niršana.

Kādi ir ieguvumi?

Apdrošināšana kalpo gan kā ceļotāja sirdsmiera garants, gan kā finansiālās drošības spilvens. Ņemiet vērā - ja pirms ceļojuma neesat noformējis ceļojumu apdrošināšanu, ikviens problēmas gadījumā radušais izdevums Jums būs jāsedz pašam no savas kabatas. Galvenokārt ceļojumu apdrošināšanai ir 4 ieguvumi:

  • Pasargā no finansiāliem zaudējumiem;
  • Kompensē izdevumus par medicīnu, kā arī medikamentiem;
  • Pasargā no zaudējumiem, kuri radušies ceļojuma izmaiņu rezultātā;
  • Pasargā no zaudējumiem, ko ceļotājs ceļojuma laikā radījis 3. personai vai tās mantai.

Kādus zaudējumus atlīdzina ceļojuma apdrošināšana?

Kā jau minējām, ceļojumu apdrošināšanai ir dažādi segumi, kurus iespējams izvēlēties atkarībā no vēlmēm un vajadzībām. Apdrošināšanas noteikumi noteikti konkrētajā apdrošināšanas polisē, taču visbiežāk ceļojumu apdrošināšanas polises ietver sevī un atlīdzina sekojošus zaudējumus:

Medicīniskā palīdzība, slimības un traumas

Ceļojumu apdrošināšanas polise pasargā ceļotāju no medicīnas izdevumiem, kurus parastā veselības apdrošināšana nesedz. Ja ceļojumā radīsies nepieciešamība pēc medicīniskās palīdzības, radīsies kāda trauma vai skars kāda slimība, apdrošinātājs atlīdzina visus ar to saistītos izdevumus - gan ārstēšanos ārstniecības iestādē, gan nepieciešamos medikamentus. Ārzemēs medicīniskie izdevumi mēdz būt nesamērīgi augsti, tādēļ šis segums ir īpaši svarīgs. Tāpat tas ir svarīgi Covid 19 dēļ, taču, iegādājoties apdrošināšanas polisi, jāpievērš uzmanība, vai medicīnas segumā ir iekļauti ar Covid 19 saistītie izdevumi.

Aktīvā atpūta

Ja ceļojuma laikā ieplānots nodarboties ar sporta aktivitātēm, apdrošinātājs tāpat atlīdzina visus ar to saistītos medicīniskos tēriņus - gan ārstēšanos ārstniecības iestādē, gan nepieciešamos medikamentus. Medicīniskās palīdzības sniegšana ārzemēs, turklāt uz kalna, ūdenī vai citur ir daudz sarežģītākas un finansiāli dārgākas, tādēļ polisē šis ir kā atsevišķs segums. Ja ir vajadzība, papildu var apdrošināt sporta aprīkojumu un pat, piemēram, trašu slēgšanas gadījumus, ja dodaties uz kalniem slēpot vai snovot.

Problēmas ar bagāžu

Lielās plūsmas un apjomu dēļ aviokompānijas bieži pazaudē ceļotāju bagāžu, un diemžēl var būt ļoti grūti panākt, lai aviokompānija segtu radītos zaudējumus. Iedomājieties scenāriju - Jūs dodaties uz ārzemēm un galapunktā atklājas, ka Jums nav bagāžas, līdz ar to nav ne apģērba, ne higiēnas preču, ne citu svarīgu līdzpaņemto lietu, kā arī nav apdrošināšanas līguma. Ceļojumu apdrošināšanas polise pasargā ceļotāju no izdevumiem, kas radušies aizkavējušās, bojātas, nozaudētas vai nozagtas bagāžas dēļ. Ceļojuma apdrošināšanas kompensācija palīdzēs sagādāt pirmās nepieciešamības lietas, lai ceļotājs spēj izbaudīt ceļojumu jau no paša ceļojuma sākuma.

Ceļojuma atcelšana

Atcelti un aizkavējušies reisi pēdējos gados ir ļoti bieža parādība, ko piedzīvo visa pasaule, īpaši saistībā ar streikiem, savukārt tas rada ne tikai emocionālas grūtības, bet tāpat ietekmē turpmākos ceļojuma plānus – gan rezervētās naktsmītnes, auto utt., līdz ar to zaudējumi šādā gadījumā ir ļoti lieli. Lielākā daļa transporta un izmitināšanas kompāniju rezervācijas atcelšanas gadījumā neizsniegs pilnu kompensāciju, bet labākajā gadījumā vien pusi no iemaksātās summas. Var gadīties dažādi neparedzēti apstākļi, un ceļojuma apdrošināšana pasargās, lai ceļotājs nezaudē visu, kas ieguldīts ceļojumā.

Mājokļa drošība

Dodoties uz ārzemēm, jāpārūpējas ne tikai par savu labsajūtu un finansiālo drošību, bet arī par sava mājokļa drošību. Protams, ikviens ceļotājs uztraucas par to, kas prombūtnes laikā notiks ar viņa mājokli - ugunsnelaime, zādzība, postījums. Lai cik ļoti mēs censtos mājokli pasargāt, mēs to nevaram izdarīt, atrodoties citā valstī, tādēļ ceļojumu apdrošināšanas polise tāpat pasargās ceļotāja mājokli un atlīdzinās zaudējumus, kuri radušies neparedzētu notikumu rezultātā!

Bojājumi 3. personai un tās mantai

Arī esot ceļojumā pastāv risks nodarīt bojājumu 3. personai un/vai tās mantai. Viens no biežākajiem scenārijiem - ceļotājs izmanto auto nomas pakalpojumus un, braucot ar auto sev neierastā vidē, tiek apskādēts cits transportlīdzeklis. Vēl ļaunāk, nodarīto bojājumu dēļ nākas piedzīvot tiesu. Ceļojuma apdrošināšanas polise pasargā no civiltiesiskās atbildības zaudējumiem, turklāt bieži sedz juridiskās palīdzības izmaksas, kam var būt izšķiroša nozīme.

Repatriācija

Šis, iespējams, ir temats, par ko ceļotājs nevēlas domāt, plānojot savu ceļojumu, tomēr ir ļoti svarīgi zināt, kā rīkoties ceļojumā lielas nelaimes gadījumā, tai skaitā nāves gadījumā. Tādā gadījumā radinieki noteikti vēlēsies repatriēt mirušā ķermeni uz dzimteni, un, ja nepieciešams, reti kurš var nelaimes gadījuma rezultātā var atļauties patstāvīgi segt šādas izmaksas. 

 

Gan ceļošana ar auto uz ārvalstīm, gan ceļošana ar lidmašīnu un jebkurš cits izbrauciens un atpūta ārpus mājas savā ziņā vienmēr saistās ar dažādiem riskiem, tādēļ iegādāties ceļojuma apdrošināšanu pirms ceļojuma sākuma ir lieliska ideja - tā, protams, negarantē, ka ceļojums aizritēs bez raizēm, tomēr polise ir kā finansiālais drošības spilvens. Ielāgojiet - apdrošinājuma summas atkarīgas no apdrošināšanas līguma, līdz ar to radušies izdevumi tiek kompensēti saskaņā ar vienošanos. Vēlam veiksmīgu ceļu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti