Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kas ir Bonus Malus klase? - Viss, kas par to jāzin!

2018.gadā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) veica aptauju, kā rezultātā noskaidrojās, ka transportlīdzekļu īpašniekiem ir nepilnīgas zināšanas par Bonus Malus klasēm un sistēmu kopumā. Tomēr to vajadzētu zināt ikvienam apzinīgam transportlīdzekļa īpašniekam vai turētājam, jo Bonus Malus klase ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka OCTA polises cenu.

Arī Jūs neesat pārliecināts par savām zināšanām, taču esat auto īpašnieks vai turētājs un vēlaties uzzināt vairāk par to, kas tas ir un kādēļ tas ir tik svarīgi? Tad noteikti turpiniet lasīt šo rakstu!

Kas ir Bonus-Malus klase un kāpēc tā ir svarīga?

Bonus-Malus sistēma tika izveidota 2006. gadā ar mērķi izveidot vienotu pieeju, kā izvērtēt transportlīdzekļu vadītāju riskantuma pakāpi un atbilstoši tai objektīvi noteikt OCTA polises cenu. Šīs sistēmas nosaukums nāk no latīņu valodas, kur Bonus nozīmē labs, savukārt Malus - slikts. 

Bonus-Malus sistēma sastāv no 17 klasēm:

  • 1 līdz 5. klase - paaugstināta riska klase. Tiek piešķirta tiem, kas izraisījuši kaut vienu ceļu satiksmes negadījumu. OCTA polises cena ir paaugstināta.
  • 7 līdz 17. klase - pazemināta riska klase. Tiek piešķirta tiem, kas regulāri iegādājušies OCTA polisi un nav izraisījuši nevienu ceļu satiksmes negadījumu. OCTA polises cena ir samazināta.
  • 6.klase - sākuma klase bez riska. Tiek piešķirta tiem, kas pirmo reizi iegādājas OCTA polisi. OCTA polises cena nav ne paaugstināta, ne samazināta.

Jāņem vērā, ka BM klasi piešķir nevis transportlīdzeklim, bet gan juridiskai vai fiziskai personai. Šī persona var būt gan transportlīdzekļa īpašnieks, gan transportlīdzekļa turētājs. Bonus malus klases ir svarīgas, jo raksturo transportlīdzekļu vadītāju riskantuma pakāpi jeb reputāciju - jo labāka Bonus-Malus klase, jo lētāka var būt transportlīdzekļa OCTA apdrošināšanas polise.

Bonus malus klases pārbaude

Lai pārbaudītu savu Bonus malus klasi, nav nepieciešams rūpīgi pierakstīt dienu skaitu, kad Jūsu transportlīdzeklim bijusi derīga apdrošināšanas polise un visus izraisītos ceļu satiksmes negadījumus un izdarītos pārkāpumus - to iespējams pavisam ātri un ērti pārbaudīt internetā. Pastāv 3 iespējas:

  • Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapa www.ltab.lv

Šajā mājaslapā iespējams atrast gan biežāk uzdoto jautājumu sadaļu, gan normatīvos aktus un citu noderīgu informāciju par sevi kā autovadītāju un savu transportlīdzekli, t.sk. savu Bonus malus klasi. Ja nu tomēr Bonus malus klasi vai kādu citu interesējošu informāciju šajā mājaslapā neizdodas atrast, tajā pieejami LTAB kontakti, lai varētu vajadzības gadījumā sazināties personīgi.

  • Apdrošināšanas kompānija

Iespējams apmeklēt savas apdrošināšanas kompānijas mājaslapu (klienta profilu, ja tāds ir) vai sazināties ar savu apdrošināšanas kompāniju personīgi.

  • Apdrošināšanas brokera mājaslapa

Iespējams apmeklēt apdrošināšanas brokera mājaslapu. Tajā pieejams apdrošināšanas kalkulators, kurā, ievadot datus par savu transportlīdzekli, vairumā gadījumu parādās arī Bonus malus klase. Ja nu tomēr Bonus malus klasi vai kādu citu interesējošu informāciju apdrošināšanas brokera mājaslapā neizdodas atrast, tajā pieejami brokera kontakti, lai varētu vajadzības gadījumā sazināties personīgi.

Bonus malus klase un tās noteikšanas kritēriji

Bonus malus klase tiek noteikta automātiski, izvērtējot transportlīdzekļu apdrošināšanas vēsturi. Tā tiek aprēķināta automātiski reizi gadā, 15. septembrī par laika periodu no iepriekšējā gada 1. septembra līdz tekošā gada 31. augustam. 

Galvenie BM klases noteikšanas kritēriji:

  • Negadījumu vēsture. Ceļu satiksmes negadījumu skaits pēdējo 11 gadu laikā, kad pieņemts LTAB vai apdrošinātāja lēmums par atlīdzības izmaksu;
  • Apdrošināšanas vēsture. Apdrošināšanas dienu skaits pēdējo 11 gadu laikā, kad iegādāta OCTA polise. (Lai noteiktu Bonus malus klasi, transportlīdzeklim jābūt apdrošinātam vismaz 275 dienas gadā, pretējā gadījumā saglabājas 6. klase. )

Par katru ceļu satiksmes negadījumu, kas izraisīts gada laikā un pēc kura pieņemts lēmums par atlīdzības izmaksu, tiek zaudēta pirms tam aprēķinātā Bonus malus klase:

  • Viens negadījums - Bonus malus klase samazinās par 30%;
  • Divi negadījumi - par 50%;
  • Trīs negadījumi - par 80%;
  • Četri un vairāk negadījumi - automātiski tiek noteikta pirmā, augstākā riska klase.

Ja vienai personai pieder vairāki vienas kategorijas transportlīdzekļi, visiem transportlīdzekļiem tiek aprēķināta un piešķirta vienota bm klase. Tas nozīmē, ka, ja ar kādu no šiem transportlīdzekļiem izraisīts ceļu satiksmes negadījums, tas ietekmē visu transportlīdzekļu Bonus malus klasi.

Ja tiek mainīta apdrošināšanas kompānija, no kuras tiek iegādāta auto apdrošināšanas polise, transportlīdzeklim piešķirtā Bonus malus klase nemainās.

Ceram, ka augstāk apkopotā informācija palīdzēja Jums izprast Bonus malus sistēmas principus, kā arī to, kā atkarībā no Bonus malus klases var tikt ietekmēta apdrošināšanas polises cena. Atcerieties - jo apzinīgāks auto īpašnieks un vadītājs būsiet, jo augstāku jeb mazāk riskantu Bonus malus klasi spēsiet saglabāt, līdz ar to spēsiet iegādāties transportlīdzekļa apdrošināšanas polisi izdevīgāk un, iespējams, tādējādi ietaupīt. 

Esat tikko iegādājies jaunu auto? Apsveicam! Automašīnas iegāde no privātpersonas savā ziņā vienmēr ir riskanta, pieprasa ļoti rūpīgu gatavošanos un atbildīgu pieeju, tādēļ atgādinām, ka uzreiz pēc auto iegādes nepieciešams iegādāties apdrošināšanas polisi. Ienāciet Polisubanka.lv un noskaidrojiet sava auto apdrošināšanas polises cenu jau tūlīt! Tāpat, lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, atcerieties ik pa laikam pārbaudīt OCTA polises derīguma termiņu. Vēlam veiksmīgu un drošu ceļu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti