Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kāpēc zobi paliek jutīgi, un kā ar to cīnīties

Zobu jutīgums ir izplatīta problēma, ar ko saskaras daudzi cilvēki. Tas var būt ļoti nepatīkams un radīt diskomfortu ikdienas dzīvē. Lai saprastu, kā cīnīties ar zobu jutīgumu, ir svarīgi uzzināt šīs problēmas cēloņus.

Emaljas bojājumi

Bieži vien zobu jutīgums ir saistīts ar emaljas bojājumiem. Zoba emalja ir aizsargājoša kārta, kas aptver zobu un pasargā to no ārējiem faktoriem. Emaljas bojājumi var rasties nepietiekamas mutes higiēnas un pārmērīgas zobu tīrīšanas, ar neatbilstošu zobu birsti, rezultātā. Lai novērstu emaljas bojājumus, ir svarīgi rūpīgi un regulāri tīrīt zobus, izmantojot mīkstu zobu birsti.

Sakņu kanālu ārstēšana

Cits iemesls zobu jutīgumam var būt sakņu kanālu ārstēšana. Ja zobs ir dziļi bojāts, tas var ietekmēt zoba nervu un izraisīt stipras sāpes un jutīgumu pret karstiem vai aukstiem dzērieniem un pārtiku. Šajos gadījumos var būt nepieciešama zobu plombēšana vai pat sakņu kanālu ārstēšana.

Stresa un saspringuma ietekme

Stress un saspringums var ietekmēt zobu veselību, jo tas var izraisīt zobu saspringumu un griešanu naktī, ko sauc par bruksismu. Cilvēki, kuri griež zobus naktī, var nodarīt pārmērīgu spiedienu uz zobiem, kas var izraisīt jutīgumu. Šajā gadījumā var būt nepieciešama zobārsta izgatavota nakts sargājoša kape.

Nepiemērots uzturs

Nepiemērots uzturs, kurā iztrūkst svarīgi vitamīni un minerālvielas, var ietekmēt zobu veselību un izraisīt jutīgumu. Piemēram, kalcija, fosfora un D vitamīna pietiekama uzņemšana ir būtiska zobu emaljas stiprināšanai un jutīguma samazināšanai.

Mutes higiēnas uzlabošana

Rūpīga un regulāra mutes higiēna ir ļoti svarīga, lai novērstu un cīnītos ar zobu jutīgumu. Tīriet zobus vismaz divas reizes dienā, izmantojot mīkstu zobu suku, zobu pastu, kas paredzēta jutīgiem zobiem un izvairieties no pārmērīga spiediena zobu tīrīšanas laikā. Par zobu veselības saistību ar pārējo ķermeni varat lasīt šeit.

Zobu jutīgums ir problēma, ko var atrisināt, ja veikti atbilstoši pasākumi un rūpība par zobiem un mutes veselību. Dr. Jūlijas Katkevičas diennakts zobārstniecības speciālista konsultācija var palīdzēt identificēt jutīguma cēloņus un izvēlēties piemērotu risinājumu. Pareiza mutes higiēna un veselīgs dzīvesveids ir atslēga, lai izvairītos no zobu jutīguma un saglabātu skaistu un veselu smaidu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti