Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kāpēc svarīgi veikt auto diagnostiku?

Tāpat kā cilvēkiem, arī automašīnām ik pa laikam nepieciešamas ''veselības'' pārbaudes - regulāra auto diagnostika palīdz konstatēt auto problēmas vēl pirms nepieciešams dārgs remonts vai, vēl sliktāk, auto piedzīvojis tehniskas ķibeles, piedaloties ceļu satiksmē. Lai gan daudzi uzskata, ka diagnostiskā pārbaude nepieciešama vien tad, kad iedegas ''check engine'' lampiņa, diagnostika būtu jāieplāno vismaz reizi gadā. Turpinājumā sīkāk par to, kāpēc svarīgi veikt auto diagnostiku!

Kas ir auto diagnostika?

Auto diagnostika ir viens no lieliskākajiem tehnoloģijas izgudrojumiem autorūpniecības nozarē. Vispārēji sakot, tā ir auto tehnisko problēmu identificēšana un novērtēšana, veicot ne tikai virspusīgas pārbaudes, bet arī analīzes ar datorprogrammatūras palīdzību. Pieminot auto diagnostiku, visbiežāk tiek domāta tieši analīze, kas tiek veikta, izmantojot specializētu programmatūru. Pateicoties auto iebūvētajiem procesoriem, mikroshēmām un sensoriem, programmatūra spēj noskenēt sistēmu un diagnosticēt potenciālās tehniskās problēmas. 

Kad ieteicams veikt auto diagnostiku?

Lai veiktu automašīnas diagnostiku, nav jāgaida, kamēr auto panelī iedegsies ''check engine'' lampiņa. Patiesībā auto diagnostikai vajadzētu būt regulārai, un speciālisti iesaka to veikt vismaz reizi gadā. To ir nepieciešams veikt arī tad, ja liekas, ka ar auto viss ir perfektā kārtībā.

Protams, diagnostiku vajadzētu veikt arī, piemēram, tad, kad dzirdat vai jūtat, ka auto ir sācis darboties ne tā, kā ierasts - tādā veidā iespējams novērst tehniskās problēmas vēl līdz tās kļuvušas nopietnas un pat bīstamas. 

Īpaši noderīga auto diagnostika var būt pirms tehniskās apskates vai auto iegādes. Pirms tehniskās apskates tādējādi var novērtēt situāciju un saprast, pie kā vēl būtu jāpiestrādā, lai veiksmīgi izietu apskati, bet pirms auto iegādes tādējādi var saprast, vai auto atbilst pārdevēja noteiktajai vērtībai, tam nav slēpto problēmu, kādus ieguldījumus būtu nepieciešams veikt un vai finansiālais ieguldījums atmaksāsies. 

Kas tiek pārbaudīts veicot auto diagnostiku?

Auto diagnostika palīdz pārbaudīt teju visas svarīgākās komponentes. Visbiežāk diagnosticējošās pārbaudēs tiek ņemta vērā:

Bremžu sistēma

Pārbauda bremžu kluču, disku, suportu, vadīklu un to komplektējošo daļu nolietojumu. Tāpat pievērš uzmanību arī veiktspējai - pārbauda bremžu vienmērību, stāvbremzi un bremžu sistēmas šķidruma līmeni. Retāk nosaka arī mitruma koncentrāciju bremžu šķidrumā, kas palīdz paildzināt bremžu sistēmas darbību.

Ritošā daļa

Pārbauda visus mezglus, stiprinājumus un kustīgos elementus, tādā veidā diagnosticējot brīvkustības, kas rezultējas kā automašīnas salonā dzirdama klaboņa/rīboņa. Ritošās daļas diagnostika ir salīdzinoši vienkārša, visbiežāk to veic, auto paceļot ar pacēlāju.

Elektronika

Pārbauda visas automašīnas elektroierīces, kas ir savstarpēji savienotas, veidojot elektrisko ķēdi, izpildot konkrētas funkcijas. Sākot no izdegušām spuldzītēm un beidzot ar datoru kļūdām. Elektronikas problēmas ir vienas no populārākajām automašīnas tehniskajām problēmām, savukārt to diagnostika ir viens no sarežģītākajiem posmiem, jo mūsdienu tehnoloģijas strauji attīstas - šajā posmā bieži nepieciešama autoelektriķa palīdzība. 

Virsbūve

Pārbauda virsbūves kvalitāti - ģeometriji, kā arī krāsu. Īpaši populāra virsbūves diagnosticējošā pārbaude ir pēc mehāniskiem defektiem jeb avārijas un sadursmes ar dzīvnieku.

Kondicionēšanas sistēma

Pārbauda iztvaicētāja un kondensatora ventilatorus, kondicionera sistēmas gāzes līmeni, auto salonā ienākošā gaisa temperatūru, kondicioniera hermētiskumu. Arī kondicioniera pārbaude ir viens no sarežģītākajiem diagnosticējošās pārbaudes posmiem, jo šī sistēma sastāv no daudz un dažādām sīkām komponentēm. 

Dzinējs

Pārbauda auto ''sirdi'' - dzinēja vadības, aizdedzes, degvielas un izplūdes sistēmu, izplūdes gāzes, devējus un elektroinstalāciju, kompresiju un degvielas spiedienu, veic sprieguma, pretestības, strāvas mērījumus un citas pārbaudes. Lai noteiktu problēmas ar dzinēju, viennozīmīgi vajadzīgs visvairāk laika.

Salons

Pārbauda salona un visu tā sastāvdaļu kvalitāti. Bieži pēc pārbaudes veic dīteilingu, tādējādi sakopjot visas sīkās detaļas un/vai ozonēšanu jeb atbrīvošanu no aromātiem. 

Pēc auto diagnostikas ir skaidrs viss par auto tehnisko stāvokli - maznozīmīgi, vidēji un kritiski defekti. 

Kādas ir aptuvenās auto diagnostikas izmaksas?

Auto diagnostika, protams, ir maksas pakalpojums, un tā izmaksas atkarīgas no tā, kur izvēlaties to veikt, speciālista kvalifikācijas, kā arī programmatūras. Tāpat izmaksas var ietekmēt auto modelis, jo atsevišķiem auto modeļiem diagnosticējošā testa veikšanai tiek izmantots sarežģītāks, advancētāks aprīkojums. Lukusa, retro un sporta auto diagnostika parasti izmaksā dārgāk, jo to diagnostika aizņem vairāk laika.

Šobrīd auto diagnostika pie servisa speciālista izmaksā aptuveni no 30 līdz 50 eiro. Ja padomā, cik varētu izmaksāt nopietns auto remonts, tad tas ne pavisam nav daudz, un noteikt ir vērts ik pa laikam veikt šādu ieguldījumu. Turklāt, auto diagnostiku iespējams veikt arī paša spēkiem, iegādājoties nepieciešamo programmatūru un apgūstot procesu.

Tiesa, bez diagnostikas ir arī citi veidi, kā pārbaudīt auto. Viens no tiem - auto vēstures noskaidrošana. Auto diagnostika spēj noteikt tehnisku problēmu, piemēram, kad nepieciešama zobsiksnas maiņa, savukārt auto vēsture ļauj uzzināt vēsturiskus datus, piemēram, kā ar laiku mainījušies odometra rādījumi. Ir svarīgi šīs pārbaudes kombinēt. Esiet vērīgs un izziniet savu auto, tādējādi paaugstinot tā veiktspēju un paildzinot mūžu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti