Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kāpēc svarīgi turpināt lietot sejas maskas publiskās vietās?

Pēdējā laikā arvien biežāk dzirdami aicinājumi lietot sejas maskas publiskās vietās, jo ar Covid-19 inficēto skaits turpina augt. Īpaši straujš ir nesen atklātais vīrusa omikrona variants. Kādi tieši ir iemesli, kāpēc jāturpina lietot sejas maskas, un vai to būtu ieteicams darīt arī tad, kad Covid-19 vairs nebūs tik bīstams?

Maskas aizsargā citus cilvēkus!

Galvenais Covid-19 infekcijas izplatīšanās veids ir no cilvēka uz cilvēku, izmantojot elpceļu pilienus, kas rodas, personai klepojot, šķaudot vai runājot. Sejas maska var bloķēt šos pilienus. Tā darbojas kā šķērslis, lai neļautu vīrusu saturošām daļiņām tikt prom no personas un nonākt pie kāda cita.

Bez maskas pilieni gaisā spēj ceļot pat tālāk par diviem metriem! Bandana, piemēram, piliena lidojumu samazina līdz pat apmēram vienam metram, salocīts kokvilnas kabatlakats - aptuveni pusmetram. Nav šaubu, ka maska ievērojami samazina vīrusa izplatīšanos!

Atceries, ka sejas maska ir jālieto pareizi! Pirms liec to uz sejas, dezinficē rokas. Maskai ir jānosedz gan mute, gan deguns! Tai ir cieši jāpieguļ sejai, kā arī masku var noņemt tikai tad, kad esi pametis publisko telpu.

Tu vari nezināt, ka esi inficējies!

Agrāk maskas lietot ieteica tikai tiem cilvēkiem, kuri zināja, ka viņiem ir Covid-19, lai aizsargātu apkārtējos no inficēšanās. Tomēr vēlāk, kad kļuva skaidrs, ka vīrusu var pārnēsāt arī tie cilvēki, kuriem simptomi vēl nav parādījušies vai arī neparādās vispār, eksperti aicināji sejas masku lietot ikvienam cilvēkam publiskās vietās. To cilvēku dēļ, kuriem simptomu nav, ir ārkārtīgi grūti konkrēti noteikt, kurš ir potenciālais vīrusa izplatītājs.

Tāpēc, piemēram, Pasaules Veselības organizācija (PVO) iesaka lietot sejas masku, pat ja uzskati, ka esi vesels. Tā ir sociālā atbildība - aizsargāt tos, kuriem inficēšanās ar Covid-19 var beigties letāli. Mutes un deguna aizsegs aizsargās no jebkura vīrusa paveida - galvenais, lai gaisa pilieniņi nekur nespēj aizlidot.

Auduma sejas maska dabai draudzīgāka!

Covid-19 infekcija atstāj graujošu ietekmi uz apkārtējo vidi - ir krietni palielinājies apbedījumu un kremāciju skaits. Nav vēl arī pilnībā skaidrs, kā vīruss ietekmē dzīvniekus. Auduma maskas ir viegli mazgājamas, tātad tās var lietot atkārtoti. Izmantojot auduma maskas, Tu nepalielini plastmasas radīto piesārņojumu, kā arī samazini vīrusa izplatību!

Mazāk šķaudīsi!

Parasta ķirurģiskā maska palīdzēs aizsargāt lietotāju no dažādu alergēnu iedarbības. Standarta ķirurģiskās maskas var filtrēt daļiņas, kas ir lielākas par 3 mikrometriem, savukārt N95 maska var bloķēt daļiņas, kuru izmērs ir pat 0,04 mikrometri. Maskas efektīvi samazina to gaisa alergēnu ieelpošanu, kuri var izraisīt acu niezi un aizliktu degunu, piemēram, ziedputekšņus (parasti lielumā no 10 līdz 100 mikrometriem), sēnīšu sporas (lielumā no 2 līdz 50 mikrometriem) un mājas putekļus (lielumā no 10 līdz 40 mikrometriem).

Sejas maska pasargā ne tikai no Covid-19!

Medicīnas speciālisti, sākot no ķirurgiem līdz pat zobārstiem, lieto mutes un deguna aizsegus, lai pasargātu sevi no gaisa pilieniem, mikrobiem un slimībām, kā arī lai novērstu savu baktēriju izplatīšanos laikā, kad pandēmijas vēl nebija. Daudzās kultūrās maskas nēsāšana, kad esi slims vai arī Tev ir kāda alerģija, liecina par cieņu pret citiem.

Arī mūsu aptieka internetā piedāvā iegādāties sejas maskas! Kādu izvēlēsies Tu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti