Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kāpēc kafijas kapsulas ir izcils izgudrojums – atklāj kafijas kapsulu priekšrocības kopā ar Es Mīlu Kafiju vadītāju Jāni Peiču!

Kafijas pagatavošanas veidu ir daudz, un tie ļoti atšķiras – pirmām kārtām jau pagatavošanas procesā patērētā laika ziņā. Ir kafijas fani, kam patīk izbaudīt nelielus ikdienas kafijas dzeršanas rituālus un kas neiebildīs pret to, ka tie prasa laiku. Taču tie, kas vēlas gardu, svaigu, tikko pagatavotu tasi kafijas, netērējot tam vairāk laika, nekā vajadzīgs pogas nospiešanai, droši vien dos priekšroku brīnišķīgajam izgudrojumam, par ko tik daudz runāsim šajā intervijā. Tātad – kafijas kapsulas, to priekšrocības un nākotne, dažādi kafijas automāti ar kapsulām sarunā ar Es Mīlu Kafiju vadītāju Jāni Peiču.

Pirms mēs sākam, vai varat vairāk pastāstīt par sevi  – kāds ir jūsu ceļš līdz lietpratējam kafijas pasaulē?

Ar kafiju esmu bijis saistīts jau ļoti sen – gadus padsmit atpakaļ, kad strādāju Narvesen un palīdzēju izstrādāt un ieviest kafijas konceptu. Tā bija pirmā nopietnākā saskare ar kafiju. Tagad jau piecus gadus esmu Es Mīlu Kafiju mazumtirdzniecības un e-komercijas direktors, un mana ikdiena sastāv no ļoti, ļoti daudz kafijas. 

Vai uzskatāt, ka mūsdienu kafijas kapsulas ir izcils izgudrojums kafijas pasaulē?

Bez šaubām – taču ne katram šāds risinājums ir atbilstošākais. Nav tikai viens vienīgais un pareizais veids, kā pagatavot un baudīt kafiju. Kafijas pagatavošanas procesu būtu svarīgi pielāgot ikdienas patēriņa vajadzībām un iespējām. Teiksim, ja no kafijas automāta pagatavojat 100 krūzītes dienā, tad kapsulu risinājums nebūs pats ērtākais, jo kapsula vidēji uz krūzīti izmaksās nedaudz dārgāk nekā kafijas pupiņas. Taču, ja savā mājsaimniecībā dienā izdzerat 1–4 krūzītēm,  kapsulu koncepts būs perfekti piemērots tieši jums, jo kapsulu kafijas automāts būs krietni lētāks par pupiņu automātu un kafija būs svaigāka. 

Kādas ir galvenās priekšrocības, ko kafijas kapsulas sniedz kafijas mīļotājiem?

Priekšrocības ir vairākas. Sāksim ar to, ka gāzīsim stereotipus – kafija kapsulā ir nemainīgi svaiga, jo samaltā kafijas porcija ir hermētiski noslēgta un nezaudē savu aromātu. Savukārt, atverot kafijas pupiņu vai maltās kafijas iepakojumu, kafija jau sāks zaudēt savu aromātu pirmajās piecās dienās, un gala rezultāts krūzītē būs sliktāks nekā no kapsulas. Nākamā priekšrocība:  kafija jau ir pareizi sagatavota vienai krūzītei, tā nekad nebūs par daudz vai par maz, vienmēr būs pareizais kafijas malums, kas nodrošinās paredzamu un vienmēr kvalitatīvu rezultātu. Tālāk jau ērtības – ieliec kapsulu, nospied pogu un gaidi savu kafijas dzērienu. Kapsulu automāti salīdzinājumā ar pupiņu kafijas automātiem ir pieejami par ļoti pievilcīgām cenām, tāpēc nav jāveic lielas investīcijas automāta iegādē – to var iegādāties zem nieka 100 eiro, turpretim labi kafijas pupiņu automāti maksā no 500 eiro un viegli spēj pārsniegt 1000 eiro robežu. Kā vēl vienu ērtības priekšrocību var minēt to, ka kafijas automāti ar kapsulām praktiski neprasa nekādu kopšanu – reizi trīs mēnešos veic nelielu atkaļķošanas procedūru, un tas arī viss. 

Vai kapsulu kafija ir tikpat kvalitatīva kā standarta kafijas automātā gatavotā kafija?

Sarežģīts jautājums, jo šo “standarta” kafijas automātu arī ir daudz un dažāda kalibra, bet, ja salīdzinām kapsulu automātu ar vidusmēra kafijas pupiņu automātu, tad neredzu nevienu argumentu, lai kapsulu automāta pagatavotā kafija būtu sliktāka. Princips, pēc kāda šie abi automāti darbojas, ir ļoti līdzīgs. Proti, ūdens ar augstu spiedienu tiek izspiests caur samaltas kafijas porciju, tādā veidā pagatavojot kafijas dzērienu. Kapsulu automāta gadījumā šis ūdens tiek izspiests caur kapsulu, kurā jau ir sagatavota svaiga kafijas porcija. Es vairāk teiktu, ka lielāku ietekmi uz tavu rīta kafiju atstās pašu kafijas pupiņu vai kapsulas kvalitāte, kā arī izmantotais ūdens kafijas pagatavošanā. Pieminēšu, ka būtiski ir lietot filtrētu un bagātinātu ūdeni, lai pilnībā izjustu tīrāku kafijas garšu. 

Kādi faktori jāņem vērā, izvēloties kapsulu kafijas automātu?

Sākotnēji jau jānonāk pie secinājuma, ka vēlos tieši kapsulu automātu – tas vairāk būs atkarīgs no tava ikdienā patērētā kafijas daudzuma. Ja vidēji patērē zem piecām kafijas krūzītēm dienā, lēmums ir pareizais. Bet, kādu tieši izvēlēties, te jāskatās uz savām vēlmēm. Lielākie spēlētāji tirgū ir Nespresso, Dolce Gusto un illy. Katra no šīm kapsulu sistēmām paredz to, ka konkrētā tipa kapsula paredzēta konkrētajai kapsulu sistēmai. Tas nozīmē, ka Nespresso kapsulas illy kafijas automātā izmantot nevarēs. Taču ir kafijas ražotāji, kas piedāvā kafijas kapsulas dažādām sistēmām, piemēram, Lavazza kafijas kapsulas ir gan tādas, kas sader ar Nespresso, gan kafijas kapsulas Dolce Gusto

Es ieteiktu pievērst uzmanību kafijas automāta cenai, kafijas kapsulu cenai un sortimenta dažādībai, ja vēlies daudz un bieži eksperimentēt. Tiem, kas konservatīvi pieturas pie vienas, sev vispiemērotākās garšas un nevēlas daudz eksperimentēt, kapsulu sortimenta plašums nav tik būtisks. Lūkojoties zaļā kursa virzienā, noteikti ieteiktu painteresēties, kā kapsulu ražotāji vai izplatītāji rūpējas par kapsulu pārstrādes iespējām. Zinu, ka gan Nespresso, gan illy piedāvā kapsulu nodošanu un otrreizēju pārstrādi. 

Kafijas kapsulu popularitāte strauji pieaug. Kā jūs redzat šo tendenci ietekmējam kafijas industrijas nākotni?

Kafijas kapsulu straujā popularitāte sniedz lielākas iespējas arvien lielākai cilvēku daļai tikt pie lieliskas kafijas. Kapsulu automāta zemā cena nodrošina, ka vienkāršs kapsulu automāts var būt jebkurās mājās, tie ir ļoti lielā skaitā viesnīcu un airbnb numuriņos, mazos ofisos utt. Tas viss, pateicoties tam, ka kapsulu automāta cena ir patiesi pieejama un tas ļauj baudīt tiešām kvalitatīvu kafiju aplejamās kafijas vietā. Kafijas industriju un kafijas patēriņu būtiski audzēs kafijas kapsulu popularitātes pieaugums – ja cilvēki sāk baudīt kvalitatīvāku kafiju, gandrīz vienmēr pieaug kafijas patēriņš uz mājsaimniecību. Līdzīgi, kā ar ēdienu – jo gardāks ēdiens, jo vairāk var to apēst.

Kādas inovācijas saistībā ar kafijas kapsulām varētu būt nākotnē?

Liela daļa inovāciju kapsulu kategorijā jau ir notikušas,  piemēram, atkārtoti uzpildāmā kapsula, kas ļauj kapsulā iepildīt jebkuru kafiju, ko pats vēlies. Te gan tiek iesaistīts cilvēciskais faktors, līdz ar to pazūd ražotāja dotā kvalitātes garantija. Ļoti būtisks solis pretim zaļajam kursam ir bio degradable un compostable kafijas kapsulas, kas nozīmē, ka pēc izlietošanas tās dabā sadalās un neatstāj piesārņojuma pēdas. Pašlaik gan šādu kapsulu īpatsvars tirgū ir salīdzinoši neliels, bet virziens, kurā visai pasaulei noteikti būtu jāiet, un tā arī notiek. 

Vai lietojat kafijas kapsulas arī savā ikdienā? Ja jā, tad kādas ir jūsu iecienītākās?

Mājas apstākļos lietoju tikai kafijas kapsulas jau piecus gadus, un esmu pārliecināts, ka vienkāršāka risinājuma labas kafijas pagatavošanai vienkārši nav. Kādreiz kafijas kapsulas varēja pasūtīt tikai internetā vai specializētajos veikalos, bet tagad tās ir pieejamas gandrīz jebkurā pārtikas veikalā, un vairs nav problēmu ar to, ka beidzās kapsulas un jāgaida piegāde. Pats lietoju illy iperespresso lungo kafijas kapsulas, bet ir bijuši brīži, kad esmu pārslēdzies uz Nespresso automātu, tīri dažādības izzināšanai. Visas izlietotās kapsulas savācu atsevišķā maisiņā un reizi mēnesī aiznesu uz sev tuvāko nodošanas punktu Es Mīlu Kafiju veikalā Stabu ielā 30. 

Kāds ir jūsu ieteikums tiem, kas vēl nav izmēģinājuši kafijas kapsulas?

Ieteikums ir pavisam vienkāršs – vienkārši pamēģiniet. Mūsu veikalos vienmēr tiek piekopta prakse klientiem piedāvāt pamēģināt visus pagatavošanas veidus, lai klients pats saprastu procesu no pagatavošanas ērtuma, ātruma un, pats galvenais, no kvalitātes viedokļa. Katram mums ir savs dzīves ritms un rutīnas. Kādam patīk ķimerēties ap kafijas automātu, manuāli malt pupiņas un tad koriģēt kafijas pagatavošanas procesu, bet steidzīgākie vienkārši izbauda podziņas nospiešanu un kafiju savā krūzītē jau pēc 30 sekundēm. 

Jo gardāka un svaigāka kafija mums pieejama, jo vairāk to patērējam – jo vēlamies izbaudīt ne vien kafejnīcā, bet arī mājās. Un mājas patēriņam tieši kafijas kapsulas varētu būt labākais risinājums: svaigi, vienmēr kvalitatīvi, ātri. Ja savācam un nododam izlietotās kapsulas – arī videi draudzīgi. To noteikti ir vērts izmēģināt!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti