Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kāpēc ikdienā ir jārūpējas par redzi, strādājot pie datora?

Mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez tehnoloģijām. Aizvien vairāk laika tiek pavadīts skatoties datoru un telefonu ekrānos. Taču ilgstoša skatīšanās tajos var izraisīt arī digitālo acu saspringumu jeb ar acu un redzes problēmām saistītu sūdzību kopumu.

Kas ir digitālais acu saspringums?

Informācijas uztveršana un lasīšana datoru un telefonu ekrānos bieži prasa lielāku acu piepūli. Atšķirībā no drukātiem papīra dokumentiem vai grāmatām ekrānos redzamie burti nav tik precīzi vai skaidri definēti, var būt samazināts kontrasts starp burtiem un fonu, kā arī papildu piepūli rada gaismas atspīdumi ekrānā. Citiem vārdiem, redzes problēmu simptomi rodas tādēļ, ka uzdevuma veikšanai nepieciešamās vizuālās prasības pārsniedz cilvēka spēju komforta līmeni. Biežākie digitālā acu saspringuma simptomi ir acu pārpūle, redzes miglošanās, galvassāpes, sausās acs sindroms, kā arī sāpes plecu un kakla zonās.

Risinājumi risku samazināšanai    

Digitālā acu saspringuma rašanos var ietekmēt daudzveidīgs faktoru kopums, piemēram, slikts apgaismojums, gaismas atspīdumi ekrānā, neatbilstoši darba ieradumi ar datoru un nekoriģētas redzes problēmas. Tādēļ arī iespējamo profilaktisko risinājumu klāsts ir tikpat plašs. Būtiski ir sakārtot darba vietu, piemēram, mainot monitora novietojumu tā lai, strādājot pie tā, acis būtu vienā līmenī ar monitora augšējo malu un tajā neparādītos saules staru atspīdumi no logiem, kā arī svarīgi uzlabot sēdēšanas pozīciju pie biroja galda ar ērtu un atbilstošu biroja krēslu. Neaizmirstiet arī regulāri atpūtināt acis. Taču, ja acu pārpūles simptomi jau ir radušies un nepāriet, ir jāveic visaptveroša acu pārbaude pie acu ārsta, lai izslēgtu citus simptomu izraisītājus, kā arī ar redzes speciālistiem jākonsultējas par datora briļļu receptes izrakstīšanu. Pat ja brilles ikdienā nav nepieciešamas, tās var mazināt nelielas redzes problēmas, kuras saasina datora lietošana, jo lēcu pārklājums ļaus acis atpūtināt. Ikdienā lietojot datora brilles, ieteicams reizi gadā vai divos veikt arī regulāras redzes pārbaudes, lai sekotu līdzi redzes izmaiņām un nepieciešamības gadījumā izrakstītu jaunu briļļu recepti. 

Mūsdienās redzes pārbaudei iespējams pieteikties arī digitāli, mājaslapā redzesparaude.lv pieejama informācija gan par nepieciešamajām pārbaudēm, gan šo manipulāciju cenas, kas ir ļoti ērti un pārdomāti. Redzesparbaude.lv noteiktās cenas būs atbilstošas visos OC VISION salonos, kas atrodas 14 Latvijas pilsētās. Izvēlaties savu speciālistu un dodaties uz vizīti ar mierīgu sirdi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti