Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kaķu barība un izplatītāko alerģiju riski kaķiem: kā identificēt un rīkoties?

Arī mājdzīvnieki bieži vien saskaras ar dažādām pārtikas un citu ārēju faktoru izraisītām alerģijām. Pārtikas izraisītās alerģijas kaķiem tiek konstatētas arvien biežāk, tomēr bieži vien kaķu saimnieki jauc alerģiju ar pārtikas nepanesību.

Kā atzīst vetārsti, ja kaķa ikdienas uzvedībā un vispārējā veselības stāvoklī vērojamas kādas pēkšņas izmaiņas, piemēram, ja kaķis vemj, pat ja tas notiek pāris reizes nedēļā, pastiprināti kasās, vērojama šķidra vēdera izeja vai jebkādas citas neparastas pazīmes, – to nekādā gadījumā nevajadzētu atstāt bez ievērības.

Tā nav norma, protams, iespēja, ka šīs pazīmes pāries pašas no sevis, pastāv, tomēr lielākajā daļā gadījumu ar novēlotu vizīti pie vetārsta var būtiski kaitēt minča veselībai. Jo daļā gadījumu šīs pazīmes liecina nevis par alerģiju, bet gan par jau nopietnāku kaiti, kam nepieciešama specifiska ārstēšana.

Ja saimnieks nolēmis pats ārstēt kaķi, strauji mainīt pārtiku, iegādāties specializētu barību pēc saviem ieskatiem vai ilgstoši dot kādus preparātus bez vetārsta konsultācijas, tas kaķa pašsajūtu ne tikai neuzlabos, bet pasliktinās vai radīs pat ļoti nopietnas problēmas dzīvnieka veselībai, kuru tālākā ārstēšana var būt ilga, sarežģīta un dārga.

Par to, kas ir pārtikas nepanesība, kādi ir biežāk novērojamie pārtikas alerģiju cēloņi, kādas ir alerģijas pazīmes un, kā pareizi piemeklēta kaķu barība var palīdzēt uzlabot jūsu mīluļa veselību, – lasiet raksta turpinājumā!

Pārtikas alerģija un pārtikas nepanesība – ar ko atšķiras?

Neskatoties uz to, ka pārtikas alerģija un pārtikas nepanesība var šķist teju viens un tas pats, tā tomēr nav.

●Pārtikas nepanesība

Pārtikas nepanesība un kuņģa jutīgums var rasties dažādu faktoru rezultātā, un šī kaite var piemeklēt kaķi jebkurā vecumā. To var izraisīt:

  • saindēšanās ar sabojātu pārtiku,
  • jutīgums pret konkrētu sastāvdaļu barībā, kas biežāk saistīts tieši ir kādu no proteīna avotiem, kas var būt piena, liellopa vai zivju produkti kaķu barībā,
  • ja kaķa kuņģa – zarnu traktā trūkst nepieciešamā fermenta, lai pilnībā sagremotu kādu noteiktu pārtikas produktu,
  • dažkārt jutība pret barību var rasties arī tad, ja kaķim konstatēts iekaisums, infekcija, arī pēc operācijām un kādu konkrētu medikamentu lietošanas,
  • gadījumos, ja kaķim diagnosticēts kairināto zarnu sindroms,
  • ja kaķis piedzīvojis stresu.

Stress, ko kaķis mēdz piedzīvot tad, ja ģimenē ienāk vēl kāds mājdzīvnieks, pēc dzīves vietas maiņas, ja kaķis paņemts no patversmes, situācijās, kad kaķim mainās saimnieks, diezgan bieži mēdz izraisīt jutīga kuņģa izraisītas problēmas. Šādos gadījumos palīdzēs mierīgas vides un īpašas uzmanības veltīšana savam mīlulim, pacietība un vieglāk sagremojama barība.

Ja konstatējat, ka ierastā kaķu barība kaķim izraisa vemšanu, vērojama šķidra vēdera izeja, kaķis nelabprāt ēd, tad iespējams, ka jūsu kaķim ir pārtikas nepanesība.

Sākotnēji nevajadzētu strauji un pēkšņi mainīt dzīvnieka barību. Lai gan bieži vien jutīga kuņģa gadījumā palīdz barības nomainīšana uz vieglāk sagremojamu, tomēr, ja kaķim tiks konstatēta pārtikas nepanesība, tad būs nepieciešams izvairīties no noteiktiem pārtikas produktiem vai barības sastāvdaļām.

Ja 2 dienu laikā novērotie simptomi nepāriet, tad noteikti nepieciešams doties uz veterināro klīniku, lai vetārsts, pirmkārt, varētu konstatēt, vai šos simptomus neizraisa kāda cita saslimšana, kā arī to, kāda veida profesionālā kaķu barība kaķim nepieciešama, kādi turpmāki novērojumi jāveic saimniekam, kā rīkoties, ja simptomi nepāriet utt.

Lielākoties, ja konstatēta pārtikas nepanesība, tā kaķim saglabāsies visu mūžu, tāpēc svarīgi ievērot tos pārtikas produktus vai sastāvdaļas, kas kaķim izraisa nevēlamo reakciju, un turpmāk uzmanīgi sekot līdzi tam, lai kaķis tos neuzņemtu uzturā.

Tas, ko svarīgi atcerēties jebkura kaķa saimniekam, – kvalitatīva kaķu barība, kas radīta izmantojot augstākās klases dabīgas izejvielas, bez pievienotiem konservantiem vai barības piedevām, krāsvielām un dažādiem blakusproduktiem, kas nodrošina pavisam mazu vai nekādu uzturvērtību, būs lielāks garants tam, lai kaķa veselības stāvoklis būtu pēc iespējas stabilāks. 

Iegādājoties barību specializētajos zoo veikalos, jums būs iespēja piemeklēt konkrētai kaķu šķirnei un individuālam dzīvnieka veselības stāvoklim un specifiskām vajadzībām atbilstošāko variantu.

●Pārtikas alerģija

Kaķiem novēro alerģijas, ko izraisa alergēni apkārtējā vidē, blusas, kā arī konkrēti pārtikas produkti. Tas ar ko pārtikas alerģija atšķiras no pārtikas nepanesības, ir tās ietekme ne vien uz  kuņģa – zarnu traktu, bet arī uz ādu.

Pārtikas alerģijas biežākie simptomi ir:

  • ādas problēmas, kad novērojama dzīvnieka pastiprināta kasīšanās, sevis laizīšana, tam izkrīt apmatojums, veidojas laukumi bez apmatojuma, kreveles, apsārtumi, pastiprināta blaugznu veidošanās,
  • atkārtotas un biežas ausu infekcijas,
  • kuņģa – zarnu trakta problēmas, visbiežāk caureja un/vai vemšana,
  • retos gadījumos mēdz novērot arī elpošanas problēmas, kā arī tādus simptomus kā klepošanu, sēkšanu un šķaudīšanu.

Visbiežāk novēro alerģiju pret tādiem pārtikas produktiem barībā kā cāļa un liellopu gaļa, olas, zivis un piena produkti. Retāk novēro alerģiju pret citām izejvielām, kas mēdz tikt pievienotas kaķu barībai, kā kukurūza, kvieši, mieži, rīsi vai auzas.

Kā rīkoties, ja kaķim konstatēta alerģija?

Lai konstatētu, ka simptomus patiešām izraisa alerģija, pirmais solis ir vizīte pie vetārsta. Jāsaprot, ka bieži vien ceļš, līdz tiek noskaidrots īstais alergēns, mēdz būt ilgs un arī dārgs, tāpēc saimniekam jāapbruņojas ar pacietību.

Kopā ar vetārstu tiek sastādīts plāns, lai noskaidrotu alerģiju izraisošos produktus. Lai gan ir pieejamas arī  analīzes alergēnu noteikšanai, tomēr tās, lielākoties, ir neprecīzas, tādēļ par efektīvāko tiek atzīta izslēgšanas metode, jeb ierobežojošā diēta.

Alerģija pret pārtiku kaķiem attīstās no aptuveni 2 līdz 6 gadu vecumam un, lai rastos specifiskās alerģijas pazīmes, kaķim ir jābūt ilgstošā saskarē ar alergēnu, tātad tā ir kaķu barība, kas ikdienā tiek ēsta dienu no dienas.

Aptuveni 8 nedēļas ierobežojot līdz šim lietoto pārtiku, iespējams konstatēt to vai alerģiju izraisa kāda no barībā esošajām sastāvdaļām.

Kad ierobežojošās diētas periods ir beidzies, ja ir redzami uzlabojumi, tad kaķim var tik piedāvāta iepriekš lietotā barība. Ja simptomi parādās atkārtoti, tad var gandrīz pavisam droši teikt, ka kāda no barības sastāvdaļām izraisa alerģiju.

Ierobežojošās diētas laikā dzīvniekam tiek dota hipoalerģiska barība, kas mazina alerģiju izraisītos simptomus.

Nereti saimnieki, vēloties palīdzēt savam mīlulim, strauji un bieži maina barību vai paši dodas uz zoo veikalu, lai iegādātos hipoalerģisku barību, tomēr tā ir kļūda. Tas apgrūtinās veterinārārsta darbu un būs daudz grūtāk konstatēt alerģijas cēloni. Specializēta barība iegādājama vien pēc vizītes pie veterinārārsta.

Kaķu barība alerģiskiem kaķiem

Kaķiem, kuriem konstatēta alerģija un tās pazīmes ir bijušas ļoti smagas, vetārsts var ieteikt hipoalerģiskās barības lietošanu ilgtermiņā.

Taču, kad noteikts alerģijas cēlonis, kopā ar vetārstu tiek izvēlēts kaķim piemērotākais uzturs turpmākajai kaķa dzīvei.

Hill’s kaķu barība, Trovet, Forza, kā arī kaķu barība Royal Canin visbiežāk tiek nozīmētas kaķiem, kā arī suņiem ar konstatētu pārtikas alerģiju. Šis firmas ražo specializētu, hipoalerģisku barību, kas īpaši piemērota ierobežojošās diētas periodā.

Dinozoo.lv – viss jūsu kaķa veselībai!

Ja jūsu kaķim konstatēta pārtikas alerģija vai nepanesība, tad specializētā kaķu barība par izdevīgām cenām pieejama dinozoo.lv interneta veikalā, kā arī Dino Zoo veikalos un vetaptiekās visā Latvijā!

Šeit atradīsiet ne vien specializētu barību, bet arī visus iecienītākos Premium un  Super Premium kaķu barības ražotājus.

Josera kaķu barība, Ontario, Royal Canin, MiAmor, Pro Plan, Applaws kaķu barība, sausā kaķu barība, kā arī kvalitatīvi konservi, barības piedevas, vitamīni un daudz citu preču jūsu kaķa veselībai un kopšanai interneta veikalā dinozoo.lv!

Izmantojiet ērto filtru sistēmu, un atlasiet vēlamo barību balstoties uz kaķa veselības stāvokli, vēlamo ražotāju, cenu, kaķa vecumu un citiem parametriem, tādejādi padarot savu iepirkšanos vēl ātrāku un ērtāku!

Dino Zoo – patiesās rūpes par ikvienu mājdzīvnieku!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti