Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kādas jaunas darba iespējas radīja mākslīgais intelekts?

Dažas no darba iespējām, ko radīja mākslīgais intelekts, ir mākslīgā intelekta inženieris, mākslīgā intelekta treneris, mākslīgā intelekta ētiķis / ētikas eksperts, datu detektīvs un kiberdrošības analītiķis.

Mākslīgais intelekts ir plaši apspriesta un apspriesta tēma. Birojos, ikdienišķās tikšanās reizēs un internetā cilvēki diskutē un runā par mākslīgo intelektu (AI). Izlaižot ChatGPT, Google Bard, Microsoft Bing Chat, Jasper AI un daudzas citas programmatūras, cilvēki ir vairāk nekā jebkad agrāk sajūsmā par šo tehnoloģiju, tās iespējām un to, kāda tā varētu izskatīties nākotnē. 

Vienlaikus ar šo sajūsmu rodas arī bažas, jo īpaši par darba drošību. Daudzi cilvēki uzskata, ka mākslīgais intelekts un roboti pārņems viņu darbavietas. Lai gan tā var būt taisnība, ka dažas darbavietas kļūs liekas, mākslīgais intelekts rada arī daudz vairāk iespēju. 

Šajā rakstā mēs aplūkojam mākslīgā intelekta potenciālo ietekmi uz darbaspēku un to, kā tas rada simtiem darbavietu visā pasaulē.

No mašīnmācīšanās, ātrās inženierijas un AI apmācības līdz AI ētikas ekspertam, datu detektīvam un kiberdrošības analītiķim - ir tik daudz darba iespēju, ko rada AI.

Prompt Engineering

Ģeneratīvais mākslīgais intelekts spēj darboties bez problēmām, pateicoties dabiskās valodas apstrādei (NLP). NLP valoda ļauj jums kaut ko jautāt mākslīgajam intelektam, izmantojot parastu sintaksi un vārdus, un saņemt atbildi. Lai mijiedarbotos ar ģeneratīvo mākslīgo intelektu, jums nav jābūt programmētājam vai jāpārvalda vismazākā programmēšanas valodas daļa. Viss, kas jums jādara, ir jāievada pieprasījums, un programmatūra izmantos NLP, lai to konceptualizētu un atšifrētu pirms atbildes sniegšanas. 

No izejošās informācijas jau var spriest par to, ko ir paveicis uzvedņu inženieris. Tas ir cilvēks, kas atbildīgs par efektīvas teksta virknes sastādīšanu, kas ne tikai palīdzēs AI trenerim, bet arī sniegs gaidītos rezultātus, kā tam paredzēts. Tā kā ir vairāk nekā 10 dažādi ģeneratīvie mākslīgie intelekti, pamudinājumu inženiera darbs ir apgūt trikus, kas vislabāk darbojas ar konkrēto mākslīgo intelektu, un izveidot teksta virkni, kas palīdzēs tam efektīvi un lietderīgi strādāt. Saskaņā ar OpenAI izpilddirektora un ChatGPT dibinātāja Sema Altmana (Sam Altman) teikto, uzvedņu rakstīšana ir "neticami augsta lietderības koeficienta prasme".

Tā kā ātrajiem inženieriem ir izšķiroša nozīme mākslīgā intelekta izstrādē, viņi par savām prasmēm saņem lielu atalgojumu, saņemot no 250 000 līdz 335 000 ASV dolāru lielu gada algu. Par ātrās programmēšanas inženieri var kļūt ikviens, kam ir pamatzināšanas programmēšanā. 

Mākslīgā intelekta treneris

Tā kā arvien vairāk uzņēmumu iekļauj ģeneratīvās mākslīgā intelekta sistēmas, kas paredzētas mijiedarbībai ar ārpasauli, mākslīgajam intelektam ir jāapgūst daži uzņēmējdarbības aspekti, kurā tas ietilpst. Neatkarīgi no tā, vai tiek veikti ar klientu apkalpošanu saistīti pakalpojumi, transkripcijas pakalpojumi un citi, AI ir jāapgūst sistēmas nianses. 

Lai tas izdotos, mums ir mākslīgā intelekta treneri. Viņi iemācīs mākslīgajam intelektam atšifrēt lietotāja ievaddatus un pieņemt lēmumus, pamatojoties uz viņam sniegto informāciju. Atkarībā no prasībām process var būt vienkāršs vai sarežģīts, bet neatkarīgi no tā, programmatūras pilnveidošanai būs nepieciešami vairāki mēneši.

Kiberdrošības analītiķis

Mākslīgā intelekta plašāka izmantošana ir saistīta ar jauniem draudiem, tāpēc ir nepieciešami kiberdrošības analītiķi. Šie eksperti strādā kopā ar operatīvajiem inženieriem un mākslīgā intelekta pasniedzējiem, lai aizsargātu lietotājus no mākslīgā intelekta radītiem kiberuzbrukumiem. Tādā pašā veidā, kā jūs mācāties how to become a machine learning engineer kiberdrošības analītiķis var kļūt par kiberdrošības analītiķi, ja jums ir diploms datorzinātnēs, IT, sistēmu inženierijā vai līdzīgā jomā, kas ļaus jums iegūt pamatzināšanas par programmatūras darbību. Jums ir arī jāpiemīt problēmu risināšanas un kritiskās domāšanas prasmēm, kā arī jāspēj orientēties sarežģītajos kiberdrošības principu un mākslīgā intelekta tehnoloģiju krustpunktos. 

Mākslīgā intelekta ētiķis / ētikas eksperts 

Mākslīgā intelekta ētikas/ētikas ekspertiem ir viens uzdevums - nodrošināt, lai mākslīgais intelekts tiktu izmantots ētiski un droši. Viņi bieži veic AI revīziju, lai pārliecinātos, ka, izstrādājot tehnoloģiju, netika iekļauti nekādi aizspriedumi. Viņu uzdevums ir arī nodrošināt taisnīgumu. Lai sasniegtu savu mērķi, AI ētikas/ētikas eksperti cieši sadarbojas ar daudzveidības, iekļaušanas un juridiskajām komandām. Gadījumā, ja nav likumu, kas regulētu kādu konkrētu AI aspektu, juristi vienmēr izstrādās jaunas vadlīnijas.

Datu detektīvs 

Pieaugot mākslīgā intelekta izmantošanai un pieprasījumam pēc tā, datu detektīvu uzdevums ir analizēt un interpretēt milzīgos datu apjomus. Lai to paveiktu, datu detektīvi izmantos mašīnmācīšanās un statistiskās mācīšanās metodes, kas palīdzēs viņiem pamanīt datus un svarīgas atziņas informācijā. Tās ir ļoti svarīgas, lai izstrādātu precīzus, efektīvus un uzticamus mākslīgā intelekta modeļus. Datu detektīvi strādā roku rokā ar kiberdrošības analītiķiem, ātrās reaģēšanas inženieriem un biznesa izlūkošanas komandām. 

Secinājumi

Pasaule ir gan noraizējusies, gan sajūsmā par mākslīgā intelekta iespējām. Ir būtiski atcerēties, ka šāda veida reakcija ir normāla, jo īpaši tad, kad tiek ieviests kaut kas jauns un kad tas radīs būtiskas pārmaiņas. Tikai jautrs fakts: vai zināt, ka tad, kad tika izgudrots velosipēds, cilvēki bija noraizējušies, ka seja, ko viņi taisa, minot pedāļus stāvā kalnā, kļūs pastāvīga? Vairāk nekā gadsimtu vēlāk par "velosipēda seju" neviens vairs neuztraucas." Mēs redzam tikai patīkamu (un noderīgu) mašīnu, ar kuru var paveikt dažādas lietas. Protams, drīz mēs arī uz mākslīgo intelektu drīzumā raudzīsimies tāpat!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti