Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kādas drošības funkcijas nodrošina kvalitatīvi autokrēsliņi?

Vecāku svarīgākais uzdevums ir rūpēties par sava bērna drošību. Tieši tāpēc autokrēsls ir obligāts pirkums, kas jāveic vēl pirms mazulīša dzimšanas, jo jau pirmajā braucienā no dzemdību nama, bērniņam jāatrodas autokrēsliņā.

 

 

Tas ir obligāts noteikums un tā neievērošana apdraud ne tikai mazuļa dzīvību, tas ir arī nopietns ceļu satiksmes drošības noteikumu pārkāpums, kas tiek bargi sodīts.

Taču autokrēsliņi ir dažādi, tieši tāpat to cenas un drošības funkcijas, kādas tie piedāvā. Ja bērnu autokrēsls jāizvēlas pirmo reizi, tas var būt grūts un sarežģīts uzdevums, jo ne visiem topošajiem vecākiem uzreiz ir zināšanas par to, kādiem parametriem un niansēm jāpievērš uzmanība.

Tāpēc šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar svarīgākajām drošības funkcijām, kas autokrēsliņu padara drošāku un ērtāku ikdienas lietošanai.

Kā izvēlēties autokrēsliņu?

Auto krēsliņi dalās vecuma kategorijās, tāpēc jāizvēlas bērna vecumam un svaram atbilstošas kategorijas sēdeklītis. Izšķir divas lielās kategorijas – zīdaiņu autokrēsliņi un bērnu autokrēsliņi, taču šīs divas kategorijas iedalās vēl sīkāk.

  • 0/0+ kategorijas autosēdeklīši paredzēti jaundzimušajiem un mazuļiem ar svaru 10–13 kg. Šajā vecuma kategorijā autokrēsliņi pārsvarā ir šūpulīša formas, un tie var būt arī  pārnēsājami vai pārveidojami un fiksējami arī pie ratiņu rāmja. 0/0+ kategorijas sēdeklīši vienmēr mašīnā būs stiprināmi pretēji braukšanas virzienam.
  • 1. kategorijas autosēdeklīši paredzēti 9–18 kg svaram, tātad bērnu šādā krēsliņā varēsiet pārvadāt no aptuveni 7 mēnešu līdz 4, 5 gadu vecumam. Šajā vecuma grupā iespējams iegādāties gan pretēji braukšanas virzienam, gan braukšanas virzienā vērstus autokrēsliņus.
  • 2/3. kategorijas bērnu sēdeklīši paredzēti no 15–36 kg svaram, kas atbilst 4–12 gadu vecumam. Šajā kategorijā pārsvarā krēsliņi ir paliktnis ar atzveltni, un bērns piesprādzējams jau ar automašīnas drošības jostu.

Tiesa gan, autokrēsliņu ražotāji tos mēdz pielāgot dažādām vecuma grupām, un iespējams iegādāties autokrēsliņus, kurā bērnu varēsi pārvadāt no dzimšanas līdz pat 10–12 gadu vecumam.

Novietojums pretēji braukšanas virzienam

Viens no svarīgākajiem noteikumiem, kas jāņem vērā ir, ka līdz 15 mēnešu vecumam bērniņš obligāti pārvadājams autokrēsliņā, kas novietots pretēji braukšanas virzienam. Taču speciālisti un mediķi iesaka šo pozīciju saglabāt līdz pat 3 gadu vecumam.

Statistikas dati rāda, ka biežākais auto negadījumu veids ir tieši frontālās sadursmes. Maza bērna proporcijas būtiski atšķiras no lielāka bērna vai pieaugušā, jo līdz pat 25% no bērna svara veido tieši galva, savukārt bērna kauli un muskuļi vēl nav līdz galam attīstījušies un pietiekami spēcīgi.

Līdz ar to, pat neliels trieciens bērnam atrodoties sēdeklītī ar skatu uz priekšu var radīt letālas sekas, jo šāda trieciena rezultātā, atbilstoši fizikas likumiem, bērna galviņa ar inerci rausies uz priekšu, un ar milzīgu spēku trieksies atpakaļ. Autokrēsliņi ar skatu pretēji braukšanas virzienam būtiski mazina šāda trieciena radītās traumas.

Tieši tāpēc svarīgi, lai izvēlētais autokrēsliņš būtu stiprināms pretēji braukšanas virzienam, jo daļu no veikalos pieejamajiem autokrēsliņiem šādi novietot nebūs iespējams. Ja sēdeklīti iegādājies lielākam bērnam, arī tad pieejami gan autokrēsliņi 9–36 kg svaram, gan autokrēsliņi 15–36 kg svaram ar iespēju novietot tos pretēji braukšanas virzienam.

Drošības sertifikāts

Svarīga nianse, kas jāņem vērā izvēloties autokrēsliņu ir, lai tas būtu saņēmis Eiropas Savienības sertifikāta atzīmi un drošības marķējumu. Tas dos garantiju, ka krēsliņš izgājis visus nepieciešamos drošības testus, ko autokrēsliņu ražotāji veic pirms tā palaišanas tirgošanā.

Šobrīd krēsliņiem tiek piešķirti jau divi drošības marķējumi.

  • ECE R44.04, kas nozīmē, ka krēsliņš izgājis frontālās un aizmugurējās sadursmes drošības testus.
  • UN R129 ir jaunākais marķējums un ieviests salīdzinoši nesen, un tiek piešķirts tiem krēsliņiem, kas izgājuši arī sānu sadursmes drošības testus.

Ja autokrēsliņš  nav saņēmis nevienu no šiem marķējumiem, tad tādu krēsliņu noteikti nevajadzētu iegādāties.

5 punktu drošības jostas un sānu triecienu aizsargi

5 punktu drošības jostas ir bērnu autokrēsliņu drošības pamats. Lai gan iespējams iegādāties arī autokrēsliņus ar 3, jeb Y un 2 punktu drošību (šie būs krēsliņi, kas stiprināmi ar automašīnas drošības jostu), taču par visdrošākajiem atzīti tieši krēsliņi ar 5 punktu drošības jostām.

Šāda sistēma daudz drošāk un pareizāk sadala iespējamā trieciena spēku pa bērna ķermeni, un aizsargā vistrauslākās un vārīgākās bērna ķermeņa daļas, mazinot smagu traumu riskus.

Savukārt sānu trieciena aizsargi ir svarīgi, lai pasargātu tieši bērna galvas, kakla un plecu zonu, tāpēc drošāks autokrēsliņš būs tāds, kas aprīkots arī ar sānu aizsargiem.

ISOFIX stiprinājums

Autokrēsliņi, kas aprīkoti ar šo stiprinājumu, nodrošinās to, ka autokrēsliņš automašīnā vienmēr būs novietos stabili, droši un pareizi.

IsoFix stiprinājuma punkti tiek iestrādāti jau pašā autokrēsliņa pamatnē un automašīnās to ražošanas procesā. Kad iegādāts, autokrēsliņš tiek saslēgts ar automašīnā iestrādātajiem stiprinājuma punktiem, tādejādi nav nepieciešama drošības josta autokrēsliņa nostiprināšanai.

Tiesa gan vecākas automašīnas var nebūt aprīkotas ar šo stiprinājumu, tāpēc pirms autokrēsliņa iegādes, jānoskaidro vai automašīnā tādi ir.

Kur iegādāties kvalitatīvu  autokrēsliņu?

Atrast pareizo autokrēsliņu var nebūt vienkārši, tieši tāpēc svarīgi iepriekš izpētīt pieejamo informāciju, lai atvieglotu savu izvēli. Taču vecāku iecienītākie ir tieši firmas Lionelo autokrēsliņi, Sparco, 4Baby, Britax, kā arī Maxi Cos autokrēsliņi.

Kvalitatīvi, droši un drošības standartiem atbilstoši autokrēsliņi pieejami interneta veikalā 1a.lv, kur ērta filtru sistēmu ļaus ātri un vienkārši atlasīt atbilstošāko variantu, balstoties uz bērna svaru, nepieciešamajām drošības funkcijām, ražotāju, cenu utt.

Ienāc 1a.lv un parūpējies par sava bērna drošību jau tagad!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti