Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kad ir vērts aizdot naudu un kad nē?

Lielāku vai mazāku summu aizdošana notiek gandrīz ikvienam. Tas var būt piedāvājums apmaksāt kolēģa pusdienas, kad viņš mājās ir aizmirsis maku vai aizdevums draugam, kurš nonācis nopietnās nepatikšanās. Ir diezgan daudz līdzīgu situāciju. Tomēr reizēm rodas šaubas – kad īsti ir vērts aizdot naudu, un kad to nevajadzētu darīt?

Aizdevuma pierādījums

Neapšaubāmi, cilvēki, aizdodot naudu, parasti uzticas tuviniekiem. Tomēr sabiedrībā notiek daudz situāciju, kuras pierāda, ka pat labākie draugi un radinieki spēj maldināt. Ja tiešām vēlaties aizdot naudu radiniekam, noteikti parakstiet līgumu vai vismaz parādzīmi šī iemesla dēļ. Protams, šeit ir jāņem vērā vairāki aspekti. Piemēram, ja tā ir salīdzinoši neliela summa, piemēram, 20 eiro, bez kuras varētu iztikt – šajā gadījumā līgumi tiešām nav vajadzīgi. Taču, aizdodot lielāku naudas summu, būtu vērts izvērtēt visus iespējamos riskus. Protams, nereti šķiet, ka lūgt radiniekam parakstīt līgumu un citus pierādījumus ir zināmā mērā apkaunojoši vai nepatīkami. Tomēr draugam vai radiniekam jābūt saprotošam un jāizvērtē situācija no jūsu skatpunkta. Visticamāk, ka persona, kas ir gatava atdot parādu, nebūs pret līguma parakstīšanu. Šajā gadījumā, ja iespējams, jūs faktiski varat aizdot naudu. Tomēr neaizmirstiet, ka jebkāds pierādījums ir ārkārtīgi svarīgs, pretējā gadījumā vienmēr pastāv iespēja, ka jūs nesaņemsiet aizdoto summu.

Apstākļu izvērtēšana

Naudas aizņemšanās ne vienmēr nozīmē, ka tas ir slikts lēmums. Dzīvē notiek viss, un neparedzētas nelaimes var notikt ikvienam. Vienmēr ir ieteicams izvērtēt aizdevuma apstākļus tieši šī iemesļa dēļ. Piemēram, ja radinieks ir slims un viņam nepieciešama nauda ārstēšanai, un jūs patiesi vēlaties palīdzēt – šajā gadījumā tiešām ir vērts aizdot. Tomēr ir svarīgi loģiski izvērtēt atmaksas apstākļus. Teiksim, varbūt cilvēks kādu laiku nevarēs strādāt, tāpēc parādu atgūsiet tikai pēc gada vai diviem. Savukārt, ja kādam radiniekam ir dažādas atkarības un, piemēram, naudu nospēlē, ​​un aizņemtā nauda tiktu ņemta no jūsu melnās dienas budžeta, būtu vērts rūpīgi izvērtēt, vai tiešām ir pietiekami daudz iespēju palīdzēt. 

Personīgā situācija

Aizdodot naudu, ļoti svarīgi ir izvērtēt savu situāciju. Pirmkārt, jums vajadzētu apsvērt, kādu summu jūs patiešām varat aizdot. Apsveriet sliktākos gadījumus un iedomājieties, ka nesaņemsiet savu naudu. Vai tas ļoti ietekmēs jūsu dzīves kvalitāti? Ja atbilde ir pozitīva, iespējams, jums vajadzētu vēlreiz padomāt par aizdevumu. Tāpat ir vērts padomāt, kā naudas aizdošana tuviniekam ietekmēs abu attiecības. Piemēram, ja jūs pastāvīgi sekojat katrai personas kustībai un pārmetat to, kā viņš rīkojas ar savām finansēm, iespējams, ir vērts pārdomāt vienošanās apstākļus. Bez šaubām, ļoti svarīgi ir pārrunāt visus iespējamos nosacījumus, reālu atmaksas termiņu, padomāt par alternatīviem risinājumiem. Tomēr neaizmirstiet, ka jāaizdod tikai tik daudz, cik tiešām varat atļauties.

Ko darīt, ja jūs nevarat atgūt naudu?

Ja esat nolēmis aizdot noteiktu naudas summu, bet nevarat to atgūt, vispirms centieties visu mierīgi izrunāt. Taču, ja tas nepalīdz, jāsazinās ar parādu piedziņas iestādēm. Speciālisti palīdzēs atgūt naudu, ņemot vērā Jūsu situāciju un izvēloties piemērotāko veidu tās risināšanai. Taču šajā gadījumā ir ļoti svarīgi, lai būtu kāds pierādījums, ka konkrētā summa tiešām tika aizdota. Tas var būt līgums vai parādzīme, bet reizēm der arī pārskaitījumi un dažādas sarakstes. Taču, lai no tā izvairītos, rūpīgi jāapsver, kam īsti aizdodat savu naudu.





 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kādas krāsas virtuves mēbeles izvēlēties?

Praktiska un komfortabla virtuve ir jebkura mājokļa būtiska sastāvdaļa neatkarīgi no tā, cik plaša ir virtuvei atvēlētā telpa. Ja labi izplānots, ergonomisks un funkcionāls virtuves iekārtojums ļ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti