Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kā plānot ceļojumu maršrutus ar auto?

Pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku dod priekšroku ceļojumiem ar auto, un tas patiesi ir viens no labākajiem veidiem, kā iepazīt jaunas vietas un izmēģināt ko jaunu - tas sniedz iespēju plānot maršrutu atbilstoši vēlmēm un interesēm, ņemt līdzi vairāk bagāžas, izvēlēties savus ceļabiedrus, jebkurā brīdī brīvi mainīt plānus, kā arī vieglāk piekļūt apskates un atpūtas vietām.

Lai ceļojums ar auto būtu patīkams un bez uztraukumiem, tam nepieciešams rūpīgi sagatavoties.

Arī Jūs plānojat doties ceļojumā ar auto? Mēs Jums palīdzēsim - turpiniet lasīt šo rakstu, kurā sniedzam noderīgus padomus, kā plānot ceļojumu maršrutus ar auto.

Mērķa izvēle un maršruta noteikšana

Lai vai cik ļoti daudziem cilvēkiem patiktu spontāni lēmumi, pirms došanās ceļā vajadzētu izvēlēties konkrētu mērķi un noteikt maršrutu - tas palīdzēs izvairīties no pamatīgām galvassāpēm, garām maldīšanās stundām un pārguruma. Galu galā ceļojums ir paredzēts, lai to baudītu, tādēļ sāciet ar mērķa izvēli, uzdodot sev pāris jautājumus:

  • Cik garš ir mans atvaļinājums un cik tālu varu atļauties un vēlos doties? Vai būs pietiekami daudz laika, lai nesteidzīgi izbaudītu visu ieplānoto?
  • Kāds budžets man ir pieejams?
  • Kāds ir man vēlamais galamērķa klimats?
  • Kādu ceļojumu es vēlos - mierīgu vai aktīvu?

Maršruta plānošanai izmantojiet karti un/vai interneta resursus - lai iedvesmotos ceļojumam ar auto, varat apskatīt ceļotāju blogus un domubiedru grupas, kurās ir daudz informācijas par ceļošanu ar auto un to, kā labāk izplānot maršrutu.

Maršruta plānošanas laikā nepieciešams ņemt vērā distanci līdz mērķim un atvaļinājuma ilgumu - vai maršrutu ir reāli pieveikt ar auto? Plānojiet tā, lai lielākā daļa atvaļinājuma nebūtu jāpavada auto! Tāpat svarīgi padomāt arī par ceļu satiksmes noteikumiem, kas dažādās valstīs mēdz atšķirties. Maršrutu ieteicams plānot vismaz 2 nedēļas pirms došanās ceļā, izskatot un padomājot gan par to, pa kurieni un cik ilgi brauksiet, gan par iespējamām pieturvietām pa ceļam.

Tāpat jāņem vērā, ka daudzās valstīs mēdz būt nodevas par autoceļu lietošanu. Vēlams jau iepriekš saprast, vai šķērsosiet šādus ceļus un valstis, un iepazīties ar noteikto apmaksas kārtību. Piemēram, ir valstis, kurās nepieciešams iepriekš iegādāties speciālas vinjetes noteiktam laika periodam, un ir vietas, kur maksa noteikta par atsevišķiem ceļa posmiem, piemēram, tuneļiem, ātrgaitas automaģistrālēm, un apmaksu ir iespējams veikt pie iebraukšanas.

Svarīgi - tā kā var rasties dažādi neplānoti apstākļi, kā pamatīgi sastrēgumi, avārijas vai tehniskas problēmas ar auto, ir vērts sagatavot rezerves plānu. Jau laicīgi apskatiet, vai pastāv alternatīvi maršruti un noskaidrojiet, kur atrodas tuvākie autoservisi!

Ceļojuma budžeta plānošana

Ceļojuma laikā rodas kārdinājums izbaudīt visu, ko tas sniedz, tādēļ pastāv risks pamatīgi pārtērēties. Lai no tā izvairītos, vajadzētu veltīt laiku budžeta plānošanai. Budžetā ņemiet vērā tādas izmaksu pozīcijas kā auto sagatavošana vai īre, degviela, naktsmītnes, ēdināšana, izklaides, maksa par apskates objektiem, ceļojumam nepieciešamo lietu iegāde. Aprēķiniet kaut aptuvenās izmaksas, ņemot vērā nevis lētākās, bet vidējās cenas, un aprēķinam pieskaitiet 10% rezervi neplānotiem tēriņiem!

Ņemiet vērā iespējas ietaupīt, piemēram, laicīgi rezervējot naktsmītnes, kā arī jau iepriekš izpētot maciņam draudzīgas maltīšu vietas un iegādājoties izklaides un apskates vietu ieejas biļetes internetā, kur tās parasti pieejamas lētāk.

Vēl viena no idejām, kā nepārtērēties, ir noteikt katras ceļojuma dienas tēriņu limitu.

Auto pārbaude un sagatavošana

Gan ikdienā, gan īpaši pirms došanās garākā ceļojumā, ir ļoti svarīgi sekot līdzi auto tehniskajam stāvoklim un novērst  nepilnības. Vislabāk nogādāt auto uzticamā servisā, kur tam tiks veikta diagnostika un novērstas visas problēmas. Lai būtu droši, ka auto patiesi ir gatavs ceļam, izveidojiet pārbaudes sarakstu:

  • Bremzes - darbība, bremžu kluču nodilums, pedāļa darbība, sistēmas hermētiskums.
  • Akumulators un ģenerators - nolietojums, efektivitāte un stiprinājumi.
  • Šķidrumi - eļļas, bremžu šķidruma un stikla tīrīšanas līdzekļa līmenis un kvalitāte.
  • Apgaismes ierīces - darbība un apgaismojuma leņķis.
  • Riepas - piemērotība galamērķa klimatam, protektora dziļums, vizuāli defekti, šasijas stāvoklis.
  • Līdzi ņemamas lietas - aptieciņa, rezerves riepa, domkrats, starta vadi, trose, avārijas trijstūris, u.c.

Drošība un veselība, ceļojot ar auto

Ceļojot ar auto, vajadzētu parūpēties par savu un savu pasažieru drošību un veselību:

  • Parūpējieties par personīgo mantu drošību - neatstājiet tās labi redzamā un viegli pieejamā vietā.
  • Neaizmirstiet par dokumentiem - ne tikai personu apliecinošiem dokumentiem, bet arī autovadītāja apliecību, auto reģistrācijas apliecību, auto un pasažieru apdrošināšanas polisēm.
  • Ieplānojiet regulāras pieturvietas - vēlams apstāties vismaz reizi divās stundās un atpūsties vismaz 15-20 minūtes.
  • Parūpējieties par pilnvērtīgām maltītēm, uzkodām un dzeramo ūdeni.
  • Ja ceļojat kompānijā un ir vairāki ceļabiedri ar autovadītāja apliecību, nomainiet viens otru, ļaujot vadītājam atpūsties.
  • Dienu pirms ceļojuma parūpējieties par pilnvērtīgu miegu un vēlreiz pārliecinieties, vai ir paņemts līdzi viss nepieciešamais.

Dodoties ceļojumā ar auto, jāparūpējas par to, lai auto būtu OCTA un vēlams arī KASKO apdrošināšana, savukārt ceļotājiem - ceļojumu apdrošināšana.

Apdrošināšanas polises palīdzēs pasargāt gan Jūs, gan Jūsu pasažierus no iespējamiem neparedzētiem izdevumiem.

Soļi, kā iegādāties OCTA polisi un ceļojumu apdrošināšanu internetā, ir pavisam vienkārši: ienāciet Manapolise.lv, ievadiet datus un saņemiet labāko piedāvājumu!

Tehnoloģiju izmantošana maršruta plānošanā

Pateicoties modernajām tehnoloģijām, ceļojuma maršruta plānošana vēl nekad nav bijusi tik vienkārša. Plānojot ceļojumu ar auto, maršruta plānošana nereti ir sarežģītākais solis, īpaši, ja pirms tam nav bijusi šāda pieredze, bet šīs aplikācijas un rīki var palīdzēt:

Waze

Šī ir gan Latvijā, gan pasaulē populāra tiešsaistes navigācijas lietotne viedtālruņiem un planšetdatoriem, kas ļauj izvēlēties labāko maršrutu un redzēt, kāda ir satiksme reāllaikā - to, cik tālu atlicis līdz galamērķim un cikos to sasniegsiet; vai un kur pa ceļam ir sastrēgumi; vai un kur ir kādi ceļa remonti, u.c. Ikviens lietotnes lietotājs var nosūtīt dažādus ziņojumus, tādējādi brīdinot citus.

Culture trip

Lietotne, kas ļauj atrast aktivitātes un pasākumus pilsētā, kurā atrodaties. Ikviens lietotnes lietotājs var dalīties un apskatīt citu ceļotāju ieteikumus par konkrētajām aktivitātēm un pat video ar apskates vietām. Lietotnē iespējams izveidot aktivitāšu un apmeklējamo vietu sarakstus, kā arī rezervēt naktsmītnes. Lietotnes lietotājiem pieejamas arī atlaides.

Sygic Travel Maps

Lietotne, kurā pieejama plaša ceļvežu datubāze - naktsmītnes, maltīšu vietas, muzeji, veikali, dabas takas u.c. Lietotnē var uzzināt, cik ilgs laiks nepieciešams, lai apmeklētu apskates objektus, kāds ir to darba laiks un cenas. Ar GPS palīdzību lietotne parāda tuvumā esošos objektus un to, cik tālu no tiem atrodaties. Lietotnē iespējams iegūt arī vispārēju informāciju par ceļošanu, padomus, kā ceļojuma laikā ietaupīt, kā arī rezervēt ekskursijas.

Lai ceļojums ar auto būtu izdevies, ir ļoti svarīgi tam rūpīgi sagatavoties - izvēlēties mērķi un izplānot maršrutu, izplānot budžetu, pārbaudīt un sagatavot auto, parūpēties par savu un savu pasažieru drošību un veselību.

Galvenais - izbaudiet braucienu un neuztraucieties, ja kaut kas neizdodas kā plānots, bet gan esiet radošs un pielāgojieties situācijai. Ļoti iespējams, ka plānu maiņa nesīs patīkamus pārsteigumus un jaunus atklājumus. Ceram, ka mūsu padomi palīdzēja saprast, kā plānot ceļojumu ar auto. Lai veiksmīgs brauciens un neaizmirstams ceļojums ar auto!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti