Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā palīdzēt bērnam pārvarēt bailes no zobārsta?

Rūpēties par sava bērnu zobu un mutes dobuma veselību ir vecāku atbildība un pienākums. Jo aktīvāk un regulārāk bērns jau no agrīna vecuma apmeklēs zobu higiēnista kabinetu, jo mazāks ir risks nākotnē saskarties ar nopietniem zobu bojājumiem un nepieciešamību pēc ilgstošas un sarežģītās zobu ārstēšanas, kas var būtiski ietekmēt bērna pašsajūtu, pašapziņu un veselību.

 

Taču, kā rāda pētījumi, zobārsts ir tas speciālists, pie kura baidās griezties arī paši pieaugušie, tāpēc nebūt nav pārsteigums, ka arī lielai daļai bērnu zobārsta kabinets izraisa bailes un nepatiku. 

Kā atzīst zobārstniecības speciālisti, ja zobārsts tiek apmeklēts laikus, kamēr bērnam vēl nav radies zobu kariess, ja ikdienā tiek ievērota rūpīga un regulāra mutes dobuma higiēna, kā arī, ja vismaz reizi vai divas gadā bērniņš paviesojas arī zobu higiēnista kabinetā, tad, visticamāk, bērnam nemaz nenāksies saskarties ar sāpīgām vai nepatīkamām procedūrām, jo zobi būs gana veseli un stipri. 

Kā rīkoties, lai bērnam nemaz nerastos bailes no šī tik svarīgā speciālista apmeklējuma un, ko darīt, ja bērns tomēr baidās, – par to lasiet raksta turpinājumā!

Rūpes par bērna zobiem jau no pirmā zoba! 

Pirmkārt un galvenokārt, – bērnu pie zobārsta ieteicams vest jau no 1 gada vecuma. Un jau aptuveni no 2 gadu vecuma bērnu reizi gadā var vest pie zobu higiēnista uz profesionālu mutes dobuma higiēnu, kā arī pie zobārsta uz profilaktisku zobu apskati. 

Bērniem zobu kariess var sākt veidoties jau tiklīdz kā pirmie piena zobiņi ir izšķīlušies, tāpēc svarīgi atcerēties, ka mutes dobuma higiēna bērniņiem jāievēro jau no zīdaiņu vecuma. 

Un, lai gan pirmajās vizītēs bērniņš var vēl nesaprast, kas jādara, kā arī kārtīga zobu apskate var arī neizdoties, tomēr tas bērnam palīdzēs radīt pozitīvas un drošas asociācijas gan ar zobārsta kabinetu, gan smaržām un neparastajiem priekšmetiem tajā, gan izveidot draudzīgu saikni ar zobārstu vai zobu higiēnistu.  

Šeit gan ir svarīgi, lai vecāks spētu sajust, vai ar izvēlēto speciālistu bērnam veidojas labs kontakts. Ja tā nav, noteikti nevajadzētu kautrēties un nomainīt speciālistu. Savukārt, ja īstais zobārsts un/vai higiēnists atrasts, – nebūtu vēlams to mainīt.

Zobu higiēnista apmeklējumi 

Lai bērnam radītu priekšstatu un sapratni par to, kas aptuveni notiek zobārsta kabinetā, kā arī, lai rūpētos par bērna zobu veselību un novērstu zobu kariesa veidošanos, tieši zobu higiēnists ir tas speciālists, kuru var apmeklēt vēl pirms pirmās vizītes pie zobārsta. 

Zobu higiēnists rotaļīgā un bērnam saprotamā veidā pastāstīs un parādīs, kā ikdienā kopjami zobi, kā noris pati zobu higiēnas procedūra un, tā kā zobu higiēnas procedūra, lielākoties, ir pilnīgi nesāpīga, tad bērnam radīsies drošas asociācijas ar izmantotajiem instrumentiem, kas, pateicoties bagātajai bērna fantāzijai, var radīt vislielākās bailes.

Drošs un pārliecināts vecāks – drošs un pārliecināts bērns! 

Ja bērns jutīs, ka vecāks, vedot bērnu apmeklēt zobārstu, pats ir satraucies vai sabijies, tas, pilnīgi noteikti, bērnā radīs ļoti līdzīgas sajūtas. 

Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai vecāki ne tikai rādītu piemēru ikdienā, paši regulāri kopjot zobus, bet arī stāstot un ar savu attieksmi parādot, ka zobārsts un zobu higiēnists, – tie ir draugi un lieliski palīgi, kas palīdzēs saglabāt zobiņus stiprus, baltus un skaistus. Pozitīva un brīva attieksme ir atslēga ceļā un pozitīvām zobārsta apmeklējuma reizēm.

Balviņas – pavisam nelielas 

Liela daļa vecāku izvēlas apbalvojuma sistēmu, kad pēc kāda bērnam nepatīkama notikuma bērniņš saņem kādu kārotu mantu vai saldumu. Taču tā, ne vienmēr, ir pareizā taktika. Dāvanai būtu jābūt pavisam nelielai, lai neradītu bērnam aplamu iespaidu, ka noticis vai notiks kaut kas ļoti īpaši nepatīkams un svarīgs. 

Vislabāk, ja tā dāvaniņa būs tieši saistīta ar mutes dobuma higiēnu vai zobārsta tematiku, – jauna, skaista zobu birste, kāda grāmata par attiecīgo tematiku vai zobārsta rotaļu komplekts. 

Lai iepriecinātu bērnus, bieža prakse, ko piekopj zobu higiēnisti pēc zobu higiēnas veikšanas, ir nelielu dāvaniņu, piemēram, uzlīmju pasniegšana bērniem.

Ar bērnu jārunā skaidri un melot nedrīkst! 

Vēl viens svarīgs faktors ceļā uz pozitīvu zobārsta apmeklējumu pieredzi – runāt ar bērnu skaidrā, viņam saprotamā valodā, iepriekš paskaidrojot, kas ir  zobārsts, kas zobārsta kabinetā notiek un, kāpēc bērnam vispār nepieciešams to apmeklēt. 

Protams, šis solis ir atkarīgs no bērna vecuma, taču arī 2–3 gadu vecumā var pavisam vienkāršos veidos radīt bērnam priekšstatu. Talkā var nākt dažādas izglītojošas filmiņas un grāmatiņas, tāpat ar maza vecuma bērniem to var pārvērst par rotaļu, kuras laikā ar mammu, tēti vai citiem ģimenes locekļiem izspēlēt lomu spēles, kurā katrs iejūtas zobārsta un pacienta ādā.

Pats svarīgākais, kas jāatceras, – bērnam nekādā gadījumā nedrīkst melot. Nevajadzētu stāstīt, ka dakteris neko nedarīs, tas vispār nesāpēs, ārsts tikai nedaudz paskatīsies utt. Citādā gadījumā bērns var ļoti ātri zaudēt uzticību gan zobārstam, gan vecākiem, ja izrādīsies, ka bērnam ir zobu kariess un zobiņus būs nepieciešams labot. 


Taču svarīgi ir nelietot tādus draudīgus vārdus kā šprice, urbis, urbt un citus. Detaļas un sīkāku procesa izklāstu tomēr vērts atstāt speciālista ziņā, kuram jau ir gan liela pieredze un prasmes šo informāciju pasniegt bērnam pēc iespējas mazāk satraucošā veidā.

Ja bailes ir paniskas, tad jādodas pie psihologa 

Mēdz būt situācijas, kad nedz profesionāls, pieredzējis zobārsts, nedz vecāki nespēj palīdzēt bērnam tikt pāri bailēm. 

Šādā situācija vienīgais risinājums ir bērnu psihologa apmeklējums, kas palīdzēs bērnam pamazām tikt bailēm pāri un pārdzīvot baiļu radīto pārdzīvojumu un emocijas drošā, bērnam atbilstošā veidā – caur lomu spēlēm, mākslas vai smilšu terapiju. 

Tā kā no zobārsta apmeklējumiem izvairīties dzīves laikā nebūs iespējams, tad svarīgi jau laikus risināt bērna bailes un satraukumu.

Profesionāls zobārsts – palīgs vecākiem! 

Profesionāls un zinošs zobārsts ne tikai parūpēsies par to, lai bērnam zobu apskates un labošanas pieredze būtu pēc iespējas patīkamāka, bet arī palīdzēs darīt visu, lai bērnam zobārsta kabinets būtu jāapmeklē tikai profilaktiskos nolūkos. 

Profesionāli, zinoši un pieredzes bagāti zobu higiēnisti un zobārsti Rīgā, veselības un skaistuma centra Adoria zobārstniecībā, gaidīs gan lielus, gan mazus, lai kopīgi rūpētos par visas ģimenes zobu veselību jau no pirmajiem dzīves gadiem, līdz pat vecumdienām! 

Lai pieteiktu vizīti un apsaktītu piedāvātos pakalpojumus apmeklējiet adoria.lv!

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti