Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā padarīt vasaras dārza darbus vienkāršākus

Vasara ir laiks, kad privātmāju un mazdārziņu īpašnieki vairāk laika pavada ārā - rūpējoties par ziediem un citiem augiem, kā arī gādājot par bagātīgu augļu un dārzeņu ražu. Dārza darbus var uzskatīt par patīkamu atpūtu, kas lieliski spēj atslēgt prātu no darba pienākumiem un mazinat stresu. Tomēr, ņemot vērā, ka mūsdienās dzīves ritms mēdz būt diezgan straujš, reizēm dārza darbi var šķist kā apgrūtinājums. Raksta turpinājumā atradīsiet noderīgus padomus, kas dārza kopšanu padarīs daudz vienkāršāku un patīkamāku.

 

Kā izveidot pēc iespējas vieglāk kopjamu dārzu?

Iespējams, ka katra dārzkopja sapnis ir viegli kopjams un uzturams dārzs, kas ir krāšņs un spēj priecēt daudzu cilvēku acis. Ikvienam ir iespēja izveidot viegli kopjamu dārzu, nepieciešams vien ņemt vērā pāris ieteikumus.

Vispirms dārzam noteikti ir jāatbilst vietējā klimata laikapstākļiem. Nav vērts dārzā audzēt augus, kam ir nepieciešams siltums visa gada garumā. Tālāk nepieciešams rūpīgi sagatavot augsni. Ja augsne būs pietiekami labi sagatavota, tad arī augi labi augs un dārzu būs vieglāk kopt. Tāpat labi sagatavotā augsnē augi būs daudz veselīgāki un Jums nevajadzēs pārāk bieži laistīt un mēslot augsni. 

Katram augam sava vieta

Bieži vien cilvēki mēdz stādīt kopā dažādus augus, nereti tas tiek darīts, lai ekonomētu vietu. Tomēr šāda prakse nav pareiza. Stādot visus augus vienā vietā, Jūs riskējat ar to, ka Jūsu dārzs izskatīsies aizaudzis un nekopts. Turklāt šādu dārzu Jums pašam būs patiešām grūti sakopt.

Iekārtojot dārzu, Jums ir jāatvēl vieta zālienam, puķēm, kas aug atsevišķās dobēs, kā arī citiem augiem vai dārzeņiem. Katram augam ir jāatrodas savā vietā. Tāpat Jūs varat stādīt blakus tos augus, kam ir gandrīz vienāda kopšana, piemēram, tādus, ko nepieciešams bieži laistīt.

Nezāļu apkarošana

Vasaras laikā visvairāk laika aizņem tieši nezāļu ravēšana. Lai ietaupītu laiku un būtu mazāk nezāļu, ir pareizi jāiekopj dobes. Nezāles pārsvarā aug brīvajās dārza virsmās, piemēram, starp katru dobi. Ja Jūs paaugstināsiet dobes aptuveni par 10 centimetriem, tad tās tiks nodalītas no zāliena, līdz ar to arī nezāles mazāk augs. Tāpat dobes būs pārskatāmākas un tās būs vieglāk izravēt, jo nebūs tik zemu vairs jāpieliecas. 

Dārza laistīšana

Lai dārzā un puķu dobēs viss augtu skaisti, ir nepieciešams pietiekami liels mitrums. Latvijā mēdz būt arī diezgan sausas vasaras, kuru dēļ ne vienmēr dārzos izaug pietiekami laba raža, arī puķes dobēs nokalst. Lai nekas tāds neatgadītos, nepieciešama regulāra laistīšana. Tomēr arī šis darbs prasa zināmu laiku.

Ja vēlaties, lai tas tiktu izdarīts pēc iespējas ātrāk, Jums jāiegādājas atbilstošas laistīšanas sistēmas. Tās varat iegādāties arī internetā. Piemēram, interneta veikals 220.lv piedāvā plašu laistīšanas sistēmu klāstu par izdevīgām cenām. 

Piemērots darbarīku komplekts

Neviens dārza darbs nav iedomājams bez atbilstošiem darbarīkiem. Lai dārza darbi veiktos pēc iespējas labāk, ir jāizvēlas kvalitatīvi, ergonomiski, kā arī ērti lietojami darbarīki. Jums noteikti noderēs kapļi, lāpstas, grābekļi, nezāļu ravētāji un dakšas. Ieteicams patiešām izvēlēties un izmantot dažādus darbarīkus, jo tie palīdzēs daudz ātrāk un vienkāršāk sakopt savus dārzus un puķu dobes.

Arī darbarīkus varat iegādāties interneta veikalā 220.lv - ieskatieties piedāvājumā un izvēlaties savām vajadzībām atbilstošāko! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti