Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā efektīvi plānot savu personīgo budžetu

Budžeta plānošana ir vērtīga prasme, kas būtu jāapgūst ikvienam. Bez budžeta plāna ir grūti saprast, kur un kā tiek tērēta nauda, arī sasniegt lielākus finansiālus mērķus ir daudz sarežģītāk. Ja Tev ir finansiāls mērķis, piemēram, sakrāt naudu mājokļa remontam vai automašīnas iegādei, efektīvs budžeta plāns Tev palīdzēs šo mērķi sasniegt. Turpinājumā daži ieteikumi, ko vari izmantot, veidojot savu budžeta plānu.

 

Atvēli laiku budžeta plānošanai

Lai budžeta plāns būtu efektīvs un atbilstu Tavām vajadzībām, ir svarīgi veltīt pietiekami daudz laika tā izveidei. Pirms tam vajadzīgs apkopot visu nepieciešamo informāciju par saviem ienākumiem un izdevumiem. Pieraksti visus savus plānotos ienākumus un izdevumus. Ņem vērā arī neplānotu izdevumu iespējamību. Ja neesi pārliecināts, kam un cik daudz tērē, ilgāku laika posmu pieraksti visus tēriņus - tā varēsi gūt skaidrāku priekšstatu par aktuālajām izdevumu kategorijām.

Izveidoto budžeta plānu laiku pa laikam ieteicams pārskatīt un pielāgot tā brīža situācijai - laika gaitā var mainīties gan dažādas izdevumu kategorijas, gan arī ienākumu apmērs.

Sadali izdevumus kategorijās

Lai būtu vienkāršāk sekot līdzi plāna izpildei, sadali izdevumus pa kategorijām, piemēram:

  • Maksājumi par mājokli;
  • Kredītu maksājumi;
  • Pārtika;
  • Transports;
  • Bērnu aprūpe;
  • Apģērbs;
  • Izklaide

Pieraksti, kādu naudas summu ik mēnesi esi iecerējis tērēt katrai no šīm kategorijām. Budžeta plānā noteikti iekļauj arī neregulāros izdevumus, piemēram, dzimšanas dienas svinības vai automašīnas riepu iegādi - iespējams, šiem mērķiem nauda būs jāsakrāj iepriekš. Ja Tev ir kāds konkrēts mērķis, kam vēlies sakrāt, ieplāno konkrētu naudas summu, ko tam atvēlēsi. Tāpat nevajadzētu aizmirst arī par neplānotiem tēriņiem, kas ik pa laikam parādās.

Samēro izdevumus ar ienākumiem

Budžeta plāns būs efektīvs tikai tad, ja izdevumu apmērs nepārsniegs ienākumu līmeni. Ideālā gadījumā izdevumiem jābūt mazākiem par ienākumiem - tas palīdzēs sasniegt mērķus un saglabāt finansiālo stabilitāti. Taču - kā to panākt? Iespējas ir divas - palielināt ienākumus vai samazināt izdevumus.

Ienākumu palielināšana

Ja ir pietiekami daudz brīva laika un uzņēmības, viens no variantiem ir ienākumu palielināšana. Izvērtē savas prasmes un zināšanas, meklē tām atbilstošas peļņas iespējas. Tas var būt papildu darbs, kā arī sava mazā biznesa uzsākšana.

Izdevumu samazināšana

Otra iespēja ir izdevumu samazināšana. Vispirms der pārlūkot savus naudas tērēšanas paradumus un atrast liekos tēriņus. Varbūt izlemsi, ka vari retāk ēst ārpus mājas, izvēlēties lētākas izklaides vai biežāk iet ar kājām.

Ja Tev ir noformēti vairāki kredīti, izdevumus samazināt var palīdzēt kredītu apvienošana - tas nozīmē, ka vairāku ikmēneša kredītmaksājumu vietā būs jāveic tikai viens. Arī procentu likme būs vienota - nereti ievērojami zemāka par iepriekšējām.

Seko līdzi budžeta plāna izpildei

Pārdomāta budžeta plāna izveide ir tikai puse no uzvaras. Otra puse ir rūpīgi sekot līdzi plāna izpildei. Šajā ziņā noderēt var kāda no šim mērķim paredzētām mobilajām aplikācijām, kas palīdzēs ne tikai izsekot izdevumu un ienākumu plūsmai, bet arī veiksmīgāk sasniegt izvirzītos finansiālos mērķus. Liela daļa mobilo lietotņu pieejamas pilnīgi bez maksas.

Tāpat budžeta plāna izpildei sekot līdzi var ar datora vai papīra un pildspalvas palīdzību.

Ir skaidrs, ka teorija bieži vien atšķiras no realitātes - var gadīties, ka pēc laika saproti, ka budžeta plāns tomēr neatbilst reālajai situācijai - kaut kur tomēr sanāk iztērēt par daudz, kaut kur citur - ietaupīt. Jūties brīvi veikt nepieciešamās korekcijas, lai atrastu tieši Tavai situācijai visatbilstošākos risinājumus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti