Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jelgavas novads – atspēriena platforma veiksmīgai uzņēmējdarbībai

Pērn Jelgavas novadā nodibināti123 jauni uzņēmumi – citi lieli,citi mazi, un tie pārstāv dažādas jomas – no lauksaimniecības un rūpniecības līdz izglītībai un kultūrai. Jelgavas novada pašvaldība piedāvā dažādus atbalsta instrumentus uzņēmējiem, tādēļ šajā vidē tapuši vairāki veiksmes stāsti, kuru vārds izskanējis ne tikai vietējā, bet visas Latvijas mērogā.

Top biznesa veiksmes stāsti

Uzņēmējdarbībā Jelgavas novada pašvaldība ir ieguvusi balvas kā efektīvākā pašvaldība, kas maksimāli izmantojusi visus iespējamos instrumentus, lai veicinātu uzņēmējdarbību un atbalstītu mazos uzņēmējus, mājražotājus. Sākot no konkursa Esi uzņēmējs Jelgavas novadā, ar kura palīdzību sniegts starta kapitāls topošajiem vai jaunajiem uzņēmējiem, kā arī ar inovatīva rakstura mācību un semināru piedāvājumu saviem uzņēmējiem, ar produkcijas noieta veicināšanu mazajiem ražotājiem, nodrošinot tirdzniecības vietas, reklāmu, teltis, pārstāvību gadatirgos, – tas viss ir sniedzis pamatu desmitiem ģimeņu vai fizisko personu atsperties un sākt savu uzņēmējdarbību tieši Jelgavas novadā.

Sarunā ar Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektori Līgu Lonerti atklājas, ka jau 10 gadus tiek rīkots konkurss tieši jaunajiem uzņēmējiem. Idejas ir ļoti interesantas, inovatīvas, un patīkamākais un vērtīgākais ir tas, ka, atskatoties uz iepriekšējo periodu un analizējot to uzņēmēju veikumu, kuri iepriekš saņēmuši pašvaldības atbalstu, secinājām – 80% turpina strādāt un attīstīties, un tas ir ļoti labs rādītājs.

Sadarbības padomes un kopprojekti

Uzņēmējiem interesējošais ir vide – primāri infrastruktūra, un līdz ar to Jelgavas novada pašvaldība cenšas raudzīties šādu projektu virzienā – bijusi biznesa inkubatora telpu izveidošana, savukārt šobrīd jau trešais lielais projekts ir tieši ceļu infrastruktūras uzlabošanai, kad pašvaldība startē projektu konkursā, pretendē uz konkrētā ceļa labiekārtošanu, turpretim uzņēmējam ir pienākums un saistības radīt papildu darbvietas un veikt ieguldījumus atbilstoši projekta kritērijiem. Tādējādi ieguvējas ir abas puses – uzņēmējam sakārtots ceļa posms labākai mobilitātei, bet pašvaldībai ieguvums gan no vides, gan uzņēmējdarbības attīstības.

Kā vienu no veiksmīgas sadarbības piemēriem var minēt dalību projektu konkursā Atbalsts uzņēmējdarbībai nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstībai, veicinot pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku – iesaistot 27 uzņēmējus, tiks pārbūvēti uzņēmējdarbībai nozīmīgi pašvaldības zemes un grants ceļi 13 posmos, ar kopējo garumu 27,7 km. Lai pretendētu uz dalību projektā, uzņēmējam bija jāatbilst šādām prasībām: jāgūst labums no projekta ietvaros attīstāmā ceļa, jāveido jaunas darbvietas, jāveic nefinanšu ieguldījums savā uzņēmumā.

Šā gada 10. novembrī apritēja gads, kopš darbu sāka Jelgavas novada Uzņēmēju konsultatīvā padome, lai uzturētu efektīvu dialogu starp pašvaldību un dažādu nozaru vietējiem uzņēmējiem, veicinātu viedokļu apmaiņu un sekmētu lēmumu pieņemšanu uzņēmējdarbības vides attīstībai. Kā uzņēmēju un pašvaldības sadarbība attīstīsies turpmāk? Tas atkarīgs no uzņēmēju aktivitātes un vēlmes iesaistīties!Padomē darbojas dažādu jomu uzņēmēji, kā arī domes deputāti, līdz ar to tiek risināti jautājumi, kurus gan iniciē uzņēmēji, gan dome.

Padomē ir pārstāvēti gan lauksaimnieki, gan būvnieki, gan amatnieki – mazie un vidējie uzņēmumi, tūrisma pārstāvji, pakalpojumu sniedzēji u. c. “Lielie novada zemnieki gadu gaitā paši iemācījušies izcīnīt savas uzvaras, un lielie uzņēmumi eksportā, piemēram, kokapstrādē, izaugsmē paši apzinājuši savus resursus, bet ar mājražotājiem un mazajiem uzņēmumiem ir citādi. Mums kā pašvaldībai, kas vēlas radīt tūrisma un viesmīlības potenciālu šajā teritorijā, ir ārkārtīgi svarīgi, kā jūtas mazais uzņēmējs un kādi ir atbalsta mehānismi, kā potenciālajam biznesa idejas autoram konkrētā administratīvā vide var palīdzēt. Ikvienam cilvēkam par kādu noteiktu vietu veidojas asociāciju kopums. Uz pašvaldību parasti balstās atbildība, vai ar radīto attieksmi, atvērtību un atbalsta mehānismiem veidojas novada viesmīlības stāsts arī attiecībās ar uzņēmējdarbības segmentu,”uzsver Līga Lonerte.

Aktuālākā un arī likumdošanā iezīmētā joma ir iedzīvotāju padomes. Šobrīd esam tapšanas stadijā, jo tiek izstrādāts nolikums, uz kā pamata darboties šīm padomēm, bet viennozīmīgi ir tas, ka ir prieks strādāt tad, ja idejas rodas nevis ierēdņu kabinetos, bet nāk no vietējās sabiedrības. Jelgavas novadā ir arī veiksmes stāsti – sociālie uzņēmumi, kas ne tikai darbojas biznesā, bet arī risina kādu sabiedrībā būtisku jautājumu.

Atbalsts gan lieliem, gan maziem uzņēmumiem

Jelgavas novada pašvaldībai ir pieredze ar pozitīviem stāstiem, kad iedzīvotāji no Rīgas vai citas Latvijas malas iegādājas burtiski graustus, lai pēc tam ar uzņēmuma un pašvaldības atbalstu tie pārptaptu par fantastiskiem tūrisma un apbrīnas vērtiem objektiem. “Šo gadu gaitā esam roku rokā sastrādājušies ar Jelgavas biznesa inkubatoru, finanšu institūciju Altum, Ražotāju un tirgotāju asociāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Līdz ar to kā pašvaldība varam patiešām aptvert reālas palīdzības iespējas saviem jaunajiem uzņēmējiem un apzināties, kā biznesa videi reāli pietrūkst vai kas rada šķēršļus, lai tos mazinātu,“ skaidro Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore.

Viena lieta ir pašvaldībai būt diplomātiskai un prasmīgai lielo investoru piesaistē – tā, lai spētu atvilināt vai piesaistīt uzņēmēju, kas konkrētajā teritorijā gribētu uzbūvēt rūpnīcu un radīt simt darbvietu. Pavisam cita lieta ir stimulēt un iekustināt, atbalstīt un nerimstoši strādāt ar vietējiem cilvēkiem, ar katru ģimeni vai mazo uzņēmēju, kas tūlītēji nevar uzrādīt milzīgu apgrozījumu un nodokļu ieņēmumus, taču ilgtermiņā ir vērtīgs un būtisks ieguvums. Jelgavas novads ir un būs lauksaimniecības sirds – zemes lielā mērā starp zemniekiem šeit ir pārdalītas, auglīgās teritorijas ir pieprasītas, un pašvaldības mērķis ir rūpēties par to, lai Latvijas vērtīgās zemes paliktu Latvijas saimnieku rokās. Šogad 18 pašvaldības ceļu un ielu posmiem 14 pagastos 10 kilometru kopgarumā ir īstenoti ceļu remontu virskārtas uzlabojumi vairāk kā 3,2 miljonu eiro apmērā. Arī nākamajā gadā jau apstiprināti projekti, ļaujot īstenot ceļu remontus vēl 13 posmos.

Pretī zaļākiem un sociāli atbildīgiem mērķiem

Jelgavas novadā ir arī daudz uzņēmēju, kas darbojas un īsteno saules parka ierīkošanu savā teritorijā. Arī pašvaldība līdzās uzņēmējdarbības segmentam domā par zaļāku un energotaupīgāku resursu izlietojumu – pašvaldības pārziņā ir arī ēku siltināšanas projekti, tāpat plānojam bezemisiju auto iegādi, tās būs ne tikai vieglās automašīnas, bet ir izsludināts arī iepirkums četrdesmitvietīgam autobusam,” min L. Lonerte.

Tūrismam būtisks uzplaukums

Pirms 10 gadiem daudziem Zemgale asociējās ar zemkopības reģionu, bet pēdējos gados novadā nopietni ir attīstījusies arī tūrisma joma. Te ir interesanti pārgājienu maršruti – gan viesu mājas ar teritorijām, kas piedāvā aktīvo atpūtu, gan pēdējos gados, īpaši pilsētnieku vidū, ir iecienīta atpūta kā glempingos, tā Jelgavas novada muižās. Nozīmīgs tūrisma segments ir arī amatnieki – mājražotāji. “Sākotnēji mazā amatniecība darbojās, saražojot produkciju mājās un tirgojot tirdziņos, taču šobrīd mēs varam lepoties ar atvērtajām saimniecībām, kas klientu gatavas uzņemt pie sevis ciemos, izrādīt amata knifus, demonstrēt amatu, dalīties pieredzē un sniegt jaunus iespaidus – bērniem rādīt, kā top siers, maize, karotes, krūkas, pieaugušajiem stāstīt par tomātu šķirnēm un pesto, makaroniem vai daudzajām piparmētru šķirnēm, čiekuru sīrupu un daudz ko citu – katram atbilstoši interesēm. Ir ļoti daudz saimniecību, kas uzņem pie sevis interesentu grupas, klases un arī pirmsskolas vecuma grupas. Mēs kā pašvaldība esam veidojuši īpašus tūrisma maršrutus, aptverot izzinošas un baudpilnas ekskursijas gan acīm, gan vēderam. Sākotnēji pašvaldība bija ļoti aktīva šo maršrutu izstrādē, bet pēdējos divos gados saņemam jau atgriezenisko saiti no uzņēmumiem, kas ir jau savā starpā izplānojuši un atnāk pie mums ar gatavu ideju. Uzņēmēji ir gatavi veidot jau paši savu sadarbības tīklu un raugās uz tirgu nevis kā konkurenti, bet sadarbības partneri,” zina teikt L. Lonerte.

Līdz ar to uzņēmējdarbības vidē arvien lielāku lomu pilda sociālā atbildība un kopienas sadarbība, kurā, cits uz citu paļaujoties, tiek veidots absolūti kolorīts piedāvājums.

 

                                                  

                                             

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu Pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta LVIII-068 “Zemgales uzņēmējdarbības vides attīstība un uzņēmēju konkurētspējas veicināšana/SMEPRO 2” ietvaros. Par tās saturu pilnībā atbild Jelgavas novada pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti