Priekšrocības
Uzsilst ātrāk
Indukcijas virsma uzsilst ātrāk nekā gāzes un elektriskās virsmas, līdz ar to uz tās var gatavot uzreiz. Izmantojot indukcijas virsmu, nav jāgaida, kamēr sildelements pāries uz pannu, jo virsma uzsilst līdz ko uz tās tiek novietots trauks.
Precīza temperatūras kontrole
Elektriskās virsmas ilgi uzsilst un atdziest, savukārt, izmantojot gāzes plīti, ir grūti trāpīt precīzā temperatūrā. Taču indukcijas virsma piedāvā īpaši precīzu temperatūras kontroli, līdz ar to ēdiena gatavošana ir ērtāka – izslēdzot degli, siltuma pārnese nekavējoties tiek pārtraukta, tādējādi ir mazāka iespēja, ka ēdiens, piemēram, piedegs.
Energoefektīva
Indukcijas virsma ir energoefektīvāka nekā elektriskā vai gāzes plīts, jo pārneses procesā netiek zaudēta siltumenerģija. Ar indukcijas palīdzību tiek sildīti tikai gatavošanas trauki, turklāt indukcijas plīts spēj patstāvīgi noteikt trauka izmēru un piegādāt enerģiju tikai tām spolēm, kas atrodas tieši zem trauka. Galu galā tas viss ļauj ietaupīt enerģiju, ievērojami samazinot elektrības rēķinu.
Viegli kopjama
Tā kā indukcijas virsma neuzkarst, ēdiens uz tās nepiedeg. Kopumā tā ir pavisam viegli kopjama – lai tā atkal izskatītos kā jauna, atliek vien to noslaucīt ar maigu lupatiņu.
Droša
Pati indukcijas plīts virsma neizdala siltumu un uzsilst tikai no sakarsušā trauka, tādējādi pat, ja nejauši pieskarsieties plītij ar roku, noteikti negūsiet apdegumus. Galvenokārt karstumu rada tikai ēdiens un trauks, līdz ar to indukcijas virsma tiek uzskatīta par drošāko no plītīm. Tāpat indukcijas virsmas neemitē gāzi gaisā, un nepastāv risks, ka aizdegsies blakus priekšmeti, kā piemēram virtuves dvieļi. Līdz ko no sildelementa tiek noņemts trauks, indukcijas virsma izslēdzas, tādējādi nepastāv ugunsbīstamības risks, ka plīts nejauši tiks atstāta ieslēgta.
Trūkumi
Salīdzinoši dārga
Tā kā indukcijas tehnoloģija ir salīdzinoši jauna, indukcijas virsmas ir dārgākas nekā elektriskās un gāzes iekārtas. Lai arī indukcijas virsma prasa pamatīgu pirmreizējo ieguldījumu, ņemot vērā tās zemo enerģijas patēriņu, ilgtermiņā tā noteikti atmaksāsies.
Specifiski gatavošanas trauki
Lai karsēšana notiktu tieši traukos, uz indukcijas virsmas jāizmanto specifiski gatavošanas trauki ar feromagnētiskām īpašībām - indukcijai paredzēti trauki satur dzelzs daļiņas, kas, mijiedarbojoties ar indukcijas sildītājiem, aktivizē un rada siltumu. Indukcijas virsmām piemēroti tērauda un čuguna trauki, taču alumīnija, stikla un keramikas trauki būs jāaizmirst. Īsumā - ja trauks pielīp pie virsmas (kā magnēts), trauku var izmantot indukcijai.
Viegli skrāpējas
Indukcijas virsmas tiek veidotas no gluda stikla, kas padara tās jutīgākas pret skrāpējumiem. Lai izvairītos no skrāpējumiem, traukus vajadzētu pārvietot uzmanīgi, nekādā gadījumā neizmantot asus priekšmetus un abrazīvus tīrīšanas līdzekļus.
Izvēlēties indukcijas virsmu vai tomēr neizvēlēties – tāds ir jautājums! Atbilde uz šo jautājumu, protams, atkarīga tikai un vienīgi no Jums. Apdomājiet visas iepriekš minētās indukcijas virsmas priekšrocības un trūkumus, apskatiet piedāvājumu, konkrētus modeļus un to specifikācijas. Indukcijas virsma interneta veikalā 220.lv pieejama izdevīgās cenās – ja tomēr pārdomājat, interneta veikalā plašā izvēlē pieejama arī elektriskā un gāzes plīts virsma - atliek vien izvēlēties sev piemērotāko!