Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums - 5 faktori, kas tev palīdzēs izvēlēties

Ja aktuāls aizdevums, iespējas aizņemties ir dažādas. Svarīgākie faktori, kas vispirms jāizvērtē, ir nepieciešamā naudas summa, aizņemšanās iemesls, vēlamais ikmēneša maksājuma apmērs un kredīta atmaksas termiņš.

Lai izvēlētos sev piemērotāko risinājumu, ir vērts saprast būtiskākās atšķirības starp dažādiem kredītu veidiem. Piemēram, kredīts, kas tiek izsniegts uz salīdzinoši īsu laika periodu (piemēram, vienu vai dažiem mēnešiem), tiek uzskatīts par īstermiņa aizdevumu. Savukārt kredīti, kuru atmaksas termiņš ir vairāki mēneši vai gadi, tiek definēti kā ilgtermiņa aizdevumi.

Apskatīsim vairāk abus šos kredīta veidus, lai būtu vienkāršāk saprast, kurš būs piemērotākais tieši Tavā situācijā.

Kas ir īstermiņa aizdevums un kādiem mērķiem tas noder?

Šobrīd pastāv dažādas iespējas aizņemties uz neilgu laika posmu, tādēļ svarīgi salīdzināt vairākas iespējas, lai pieņemtu labāko lēmumu.

Pieejamās īstermiņa kredītu summas ir salīdzinoši nelielas - vairumā gadījumu maksimālā aizdevuma summa nepārsniedz dažus simtus eiro.

Personām, kas izvēlas šo aizdevuma veidu, parasti nepieciešama nauda steidzamu situāciju risināšanai, piemēram, automašīnas remontam vai citiem negaidītiem izdevumiem.

Jāņem arī vērā, ka īstermiņa kredītiem var būt augstākas procentu likmes nekā ilgtermiņa aizdevumiem.

Vairāk par iespējām noformēt īstermiņa aizdevumu var uzzināt šajā interneta vietnē.

Kādās situācijās noformēt ilgtermiņa aizdevumu?

Ilgtermiņa aizdevumi tiek izsniegti uz garāku laika posmu, un arī tos piedāvā dažādi kredītdevēji. Atkarībā no savas maksātspējas un kredītdevēja piedāvājuma, šādā veidā ir iespējams aizņemties līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro.

Līdz ar to ilgtermiņa aizdevumi noder lielāku ieceru īstenošanai, piemēram, mājokļa labiekārtošanas darbiem vai automašīnas iegādei.

5 faktori, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko aizdevumu

Lai saprastu, kurš no variantiem ir piemērotākais konkrētajā situācijā, ir jāizvērtē vairāki faktori.

Mērķis, kam nauda tiks izmantota

Aizdevums tiek noformēts ar konkrētu mērķi, un tas arī palīdzēs saprast, kurš no aizdevuma variantiem būs piemērotākais.

Nepieciešamā naudas summa

Zinot mērķi, būs skaidrs arī, kāda naudas summa nepieciešama. Ja tā ir salīdzinoši neliela, iespējams, piemērots būs īstermiņa aizdevums, savukārt lielākām iecerēm, kur vajadzīgi ievērojamāki finansiālie ieguldījumi, jāizvēlas ilgtermiņa kredīts, kas ļauj aizņemties lielākas naudas summas.

Uzzini vairāk par to, kādi ātrie kredīti pieejami, un kā tie var palīdzēt dažādās dzīves situācijās.

Kredīta noformēšanas prasības

Jāizvērtē arī savas iespējas kredītu noformēt. Īstermiņa aizdevumi parasti tiek izsniegti bez ķīlas un galvojuma. Ilgtermiņa aizdevumiem - atkarībā no kredīta summas, aizņēmēja maksātspējas un kredītvēstures, kā arī kredītdevēja prasībām - var tikt prasīts nodrošinājums.

Jebkurā gadījumā, lai saņemtu aizdevumu, jāatbilst aizdevēja noteiktajām prasībām. Aizdevums tiek izsniegts Latvijas valsts iedzīvotājiem ar pozitīvu kredītvēsturi un aizdevēja prasībām atbilstošu maksātspēju.

Ikmēneša maksājuma apmērs

Noformējot īstermiņa aizdevumu, visa paņemtā summa, kā arī procenti, ja tādi tiek aprēķināti, vairumā gadījumu jāatmaksā viena mēneša laikā. Līdz ar to aizņēmējam jāizvērtē, vai viņš visu kredītu varēs atmaksāt no nākamās algas, neradot iztrūkumu budžetā. Reizēm tomēr ir prātīgāk izvēlēties kredītu ar garāku atmaksas termiņu, katru mēnesi veicot samērīgu kredīta maksājumu.

Kopējās kredīta izmaksas

Un visbeidzot - svarīgs aspekts ir arī kredīta kopējās izmaksas. Īstermiņa kredītiem parasti procentu likmes ir augstākas (ja vien netiek noformēts kredīts ar 100% atlaidi komisijas maksai), taču īsā termiņa dēļ kopējās kredīta izmaksas nebūs tik augstas.

Plānojot noformēt ilgtermiņa kredītu, jāņem vērā ne vien procentu likme, bet arī kredīta noformēšanas maksa un citas izmaksas, ja tādas paredz līgums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti