Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ieteikumi budžeta plānošanai

Mūsdienās finanšu pratība tiek apgūta jau skolas solā, lai uz retorisko jautājumu: “Kur palikusi mana nauda?”, ikviens varētu sniegt pamatotu atbildi. Neatkarīgi no tā, vai dzīvojat viens vai jums ir ģimene, budžeta plānošana ir savu finanšu pārvaldības sākums. Kļūdas, plānojot budžetu (vai arī tā neplānošana), var radīt situāciju, kad naudas līdzekļu šķietami pietrūkst, lai gan patiesībā, veicot nelielas korekcijas, to ir pietiekami.

Īstenībā pārplānot budžetu ir vieglāks uzdevums, nekā sākumā varētu šķist. Par to vairāk uzzināsiet tālāk.

Pārskatiet mēneša budžetu

Jāsāk ar saviem regulārajiem ienākumiem un izdevumiem. Ieteicams izdevumus sadalīt trīs grupās:

  • Obligātie maksājumi;
  • Pamatvajadzību maksājumi (pārtika, transports, apģērbs, medicīna);
  • Citi maksājumi (kafejnīca, izklaides, hobiji).

Pirmajā obligāto maksājumu grupā jāiekļauj īre, komunālie maksājumi un kredītsaistības. Pēc šo maksājumu atskaitīšanas no kopējiem ienākumiem un iekrājumiem, jūs iegūsiet naudas summu, ar ko turpmāko mēnesi būs jārēķinās.

Mēneša beigās veiciet izdevumu analīzi

Ieteicams vismaz trīs mēnešus piefiksēt visus izdevumus, lai saprastu, kuri no izdevumiem ir pamatoti, kuri – ieradumu un impulsu vadīti.

Paredziet summu drošības spilvenam

Pastāv iespēja, ka, atskaitot no ienākumiem visus izdevumus, konstatēsiet, ka  “dzīvojat no algas līdz algai” un esat pats sev parādā, jo nav bijis iespējas atlicināt naudu drošības spilvenam – līdzekļus neparedzētām dzīves situācijām. Zināms, ka budžets ir veiksmīgi saplānots tad, ja katru mēnesi ir iespēja novirzīt nelielu summu uzkrājumam nebaltām dienām, viedojot savu finanšu drošības spilvenu.

Ekonomējiet radoši un proaktīvi

 Pārplānojot savu budžetu, pievērsiet uzmanību tam, cik un par ko  maksājat. Varbūt rēķinus iespējams samazināt, ne no kā neatsakoties. Salīdziniet līdzīgu pakalpojumu sniedzēju cenas, tarifus un piedāvājumus, atsakieties no pakalpojumiem, ko neizmantojat vai kuru kvalitāte jūs neapmierina.

Esiet atbildīgi, ja esat aizņēmušies

Teiciens “parāds nav brālis” iegūst citu nozīmi, kad ilgtermiņā jārēķinās ar ikmēneša kredīta maksājumiem. Kā rīkoties, ja šāds maksājums nav viens, un to pārvaldība sagādā raizes? Kredītu apvienošana ir iespēja vairākus kredītus apvienot vienā ērtā maksājumā ar izdevīgu procentu likmi un atmaksas termiņu.

Par šo finanšu instrumentu  var uzzināt vairāk www.sefinance.lv. Tas ļaus samazināt ikmēneša maksājumu un sakārtot savu izdevumu pozīcijas, jo jums nebūs jāveic maksājumi par vairākiem kredītiem, bet tikai viens un vienai konkrētai kredītiestādei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti