Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ieteikumi auto sagatavošanai ziemas sezonai

Straujiem soļiem tuvojas ziema un tam sekojošā ziemas riepu maiņa. Obligātajai sezonas riepu maiņai jānotiek līdz 1. decembrim, tāpēc ir vērts saprast, kā vislabāk sagatavoties ziemas sezonai, un kāpēc ir svarīgi izvēlēties sezonai atbilstošas riepas, kuras plašā klāstā pieejamas interneta veikalā Riepas1.lv.

Kad jāmaina ziemas riepas?

Valsts likumdošana nosaka, ka ne vēlāk kā līdz 1. decembrim automašīnām un autobusiem ar pilnu masu līdz 3.5 tonnām uz Latvijas ceļiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Kad mainīt ziemas riepas, paliek uz katra autovadītāja sirdsapziņas, taču pārsvarā pie pirmajiem ziemas nokrišņiem un pirmā sniega lielākā daļa steidzas uz auto servisiem, lai veiktu riepu maiņu.

Ziemas riepas palīdz saglabāt drošību un stabilitāti strauji mainīgajos laika apstākļos. Izdala trīs ziemas riepu tipus: cietā sastāva neradžotas riepas, mīkstā sastāva neradžotas riepas un radžotas riepas. Latvijas ziemas sezonai vispiemērotākās ir mīkstā sastāva neradžotās riepas un radžotās riepas, kamēr cietā sastāva neradžotās riepas vairāk domātas braukšanai par labi tīrītiem ceļa segumiem un ātrgaitas šosejām.

Var gadīties arī neparedzētas situācijas, kad pirms vai pēc ziemas riepu uzlikšanas nepieciešams tās nomainīt.

  • Ziemas riepu vizuālais stāvoklis neatbilst vēlamajam. Var gadīties, ka glabāšanas laikā riepas zaudē spiedienu vai to sānu malas var būt bojātas. Pārbaudi, vai riepu profils nav deformējies, un vai riepu forma nav mainījusies.
  • Nodilis ziemas riepu protektors. Minimālais atļautais protektora dziļums braukšanai par Latvijas ceļiem ziemas riepām ir četri milimetri. Ja riepas aprīkotas ar radzēm, tad pārbaudi, vai tās ir vietā! Gadījumā, ja riepa šķīrusies no 50 līdz 70 % radžu, tad to var uzskatīt par nolietojušos riepu.
  • Novecojušas riepas. Riepas par salīdzinoši jaunām var uzskatīt piecus gadus. Ja tavā īpašumā ir vecākas, tad ieteikums būtu tās mainīt pret jaunām riepām. Lai arī varētu šķist, ka riepas ir nenobrauktas, un to protektors izskatās labi, vecākām riepām tas var izrādīties mānīgi. Visticamāk, tik ilgi lietotām vai uzglabātām riepām gumija būs daļēji zaudējusi elastību, kas samazinās riepu saķeri un pasliktinās auto vadāmību.

Foto: TheStar.com

Kādas ir prasības ziemas riepām?

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) noteikusi prasības ziemas riepām, kas paredz obligātu ziemas riepu lietošanu no 1. decembra līdz 1. martam, kā arī tām ir noteikts minimālais pieļaujamais riepu protektora dziļums.

  • Ziemas riepām, kuras uzstādītas vieglajiem automobiļiem, protektora dziļums ir vismaz četri milimetri.
  • Ziemas riepām, kuras uzstādītas kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 3.5 t, riepu protektora dziļumam jābūt ne mazāk par četriem milimetriem.
  • Riepām, kuras uzstādītas kravas automobiļiem ar pilnu masu lielāku par 3.5 t, protektora dziļumam jābūt ne mazākam par diviem milimetriem.
  • Jebkurām riepām, kuras uzstādītas autobusiem ar pilnu masu lielāku par 3.5 t, dziļumam jābūt vismaz trim milimetriem.

Papildus riepām nedrīkst būt kordu atsedzošs bojājums jeb iegriezums, plīsums un tamlīdzīgi. Tām nedrīkst būt atdalījies slānis, vecuma dēļ radušās plaisas, atdalījies protektors vai sānu aizsargslānis, kā arī nevar pieļaut korda plīsuma izraisītu riepas deformāciju. CSDD autovadītājus aicina neizmantot riepas, kuras vecākas par sešiem gadiem.

Foto: Sullivantire.com

Lietotas ziemas riepas vai jaunas ziemas riepas?

Izvēloties ziemas riepas, pastāv opcija iegādāties gan jaunas, gan lietotas. Lai arī lietotas būs lētākas, ieteikums no drošības un ilgtermiņa viedokļa izvēlēties jaunas. Un tie nav vienīgie iemesli, kāpēc būtu jāizsveras par labu jaunām ziemas riepām.

  • Jaunām riepām nebūs nekādi slēptie defekti, kādi var rasties lietotām riepām. Rezultātā, iegādājoties jaunas riepas, zināsi, ko iegūsi - drošu pārvietošanās veidu vismaz pāris gadus.
  • Jaunas riepas kalpo ilgāk. Kā rakstīts augstāk: lietotu riepu iegāde īstermiņā ļaus ietaupīt naudas līdzekļus, taču ir teiciens, ka skopais maksā divreiz. To var attiecināt arī uz jaunu vai lietotu riepu iegādi, jo jaunas vienkārši kalpos daudz ilgāk par lietotām.
  • Jaunas riepas nāks komplektā ar garantiju. Tā ir būtiska priekšrocība, kas liek nosvērties par labu jaunu riepu iegādei. Lai arī pērkot nedomāsi, ka var rasties kādi defekti, praksē var izrādīties citādāk, un tad noderīga būs garantija, kas aizsargās gadījumā, ja tiks saņemts brāķis.

Ir vērts nedaudz vairāk ieguldīt finanšu līdzekļus, lai saņemtu gan augstāku riepu kvalitāti, gan garantijas priekšrocības un atrasties uz ceļa bez slēptiem riepu defektiem. Pie tam, riepu piedāvājumā vari izvēlēties plašu klāstu no pašiem zināmākajiem riepu zīmoliem līdz ne tik zināmiem, taču jebkurš no tiem piedāvā kvalitatīvas riepas.

Vēlies iegādāties ziemas riepas internetā? Dodies uz internetveikalu www.riepas1.lv, kur pieejams plašs riepu klāsts dažādās cenu kategorijās – no budžeta līdz premium klasei. Šī veikala noliktavā, kas atrodas tepat Rīgā, vienlaikus glabājas līdz pat 300 tūkstošiem riepu. Līdz ar to tā ir lieliska izvēle, ja plāno iegādāties riepas internetā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti