Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Galvenās kļūdas, no kurām izvairīties, iegādājoties jaunu sadzīves tehniku.

Nebūs pārsteigums, ka lielizmēra sadzīves tehnika, kā ledusskapis un veļas mašīna, vienā mājsaimniecībā kalpo no 10 līdz 18 gadiem, tādēļ to iegāde ir atbildīgs un pārdomāts solis.

Iespējams jau kādu brīdi salīdzini tiešsaistes veikalus, kuru piedāvājumā redzami ledusskapji un veļas mašīnas, bet izvēli apgrūtina daudzie parametri un tehnoloģiju apraksti. Kas būtu jāņem vērā, lai iegādātos savai mājsainiecībai vispiemērotāko sadzīves tehniku un izdarītu to gudri?

Vispirms par ledusskapjiem

Svarīgs ir izmērs. To nosaka mājsaimniecības lielums, iepirkšanās un ēšanas paradumi. Neliela analīze palīdzēs saprast, cik vietas ir nepieciešams svaigai un saldētai pārtikai, dārzeņiem, augļiem, piena produktiem. Jauna speciālista ledusskapja saturs noteikti atšķirsies no ledusskapja jaunai ģimenei ar diviem bērniem. Ledusskapju ietilpību mēra litros, kas var būt mulsinoši, ja nav priekšstata, par to, kādam pārtikas daudzumam tas atbilst.

Izvēlies savu modeli. Ledusskapjiem ir četri tradicionālie modeļi, ar dažādām to variācijām. Ledusskapis ar saldētavu augšā, apakšā, divpusējie ledusskapji (side by side) un franču tipa ledusskapji. Pirmie divi ir visbiežāk pirktie modeļi, kurus atšķir saldētavas novietojums.

Iepriekš iespējams paredzēt, ka saldētavas novietojums apakšā ir apgrūtinošs cilvēkiem gados vai tiem lietotājiem, kas pieraduši pie pirmā tipa ledusskapjiem. Apakšējā saldētava arī paredzēta lielākam produktu apjomam nekā augšējā saldētava. Divpusējos ledusskapjos ir vairāk plauktu, taču ir apgrūtinoši ievietot lielākus traukus.

Ņem vērā tehnikas gabarītus. Iegādājoties ledusskapi, precīzi jāzin visi plānotā novietojuma izmēri, atstājot nelielu brīvtelpu ventilācijai, ja ledusskapi ievieto virtuves mēbelē. Tāpat būtu jāpārliecinās par virtuves durvju platumu, lai ledusskapi varētu telpā ienest.

Pievērs uzmanību energoefektivitātes marķējumam. Kopš 2021. gada 21. marta ir ieviests jauns marķējums, kas ietver tikai marķējuma klases no A līdz G. Mainās marķējums, bet energoefektivitāte nemainās.

Ražojuma modeļa energoklase jaunajā marķējumā var būt par vairākiem burtiem zemāka. Piemēram, ledusskapis, kura energoefektivitātes klase pirms tam bija A+++, vadoties pēc jaunā markējuma, varētu atbilst C klasei. Paredzēts, ka A marķējums ar laiku tiks dots vienīgi inovatīviem, augstu tehnoloģiju modeļiem. Šobrīd pārejas procesa laikā veikalos ir modeļi ar jauno un veco marķējumu.

Izvērtē tehnoloģiskos ieguvumus. Ikviens ledusskapju ražotājs piedāvā sava ražojuma pametversijas uzlabojumus, sīkrīkus (gadgets), papildus funkcijas, kuru lietderīgumu jāizvērtē katram lietotājam indivuāli, taču No Frost ir tehnoloģija, kas noteikti būtu jāiekļauj starp svarīgiem kritērijiem, izvērtējot jaunā ledusskapja iegādi. No Frost ietaupa laiku un enerģiju atkausējot ledusskapi. Tehnoloģija uzlabo gaisa cirkulāciju, palīdz saglabāt nemainīgu temperatūru un novērš ledus uzkrāšanos. Tā palīdz daudz ātrāk sasniegt optimālo darba temperatūru. Turklāt dzesēšanas sistēmai ir mazāka slodze, un tā darbojas ilgāk.

Kā izvēlēties veļas mašīnu?

Kas būtu jāizvērtē pirms veļas mašīnas iegādes? Svarīgs ir pieslēgums, kā arī abu svarīgo resursu – ūdens un elektrības, ekonomisks lietojums.

Pieslēguma vieta ūdensvadam. Aizvien biežāk, ja to atļauj plānojums,  veļasmašīna no vannas istabas vai virtuves tiek pārvietota uz atsevišķu  - veļas telpu. Tā ir jauna tendence, kas noteikti uzlabo visu telpu funkcionalitāti.

Pievērs uzmanību ūdens patēriņam. Katrai veļas mašīnai piktogrammā ir norādīts ūdens patēriņš. Ūdens sildīšanas laikā veļas mašīnai ir vislielākais elektrības patēriņš, tādēļ, jo siltākā ūdenī drēbes tiek mazgātas, jo lielākas izmaksas. Energoefektīvai veļas mašīnai labs ūdens patēriņa rādītājs ir aptuveni 8000 litru gadā.

Svarīgais elektroenerģijas patēriņa rādītājs. Norādīta ir ne tikai ierīces elektroenerģijas klase, bet arī iekārtas elektroenerģijas patēriņš gadā. Tas tiek aprēķināts, pieņemot, ka veļa tiek mazgāta 220 reizes gadā aptuveni 40 grādu temperatūrā. 

Novērtē veļas mašīnas ietilpību. Pastāv uzskats, ka trīs vai četru cilvēku ģimenei piemērota ir veļas mašīna ar 5 kg ietilpību.

Centrifūgas klases rādītājs. Energoefektivitātes marķējuma skalā tiek norādīta arī centrifūgas klase no „A” (labākā)  uz „G” (sliktākā) -  ūdens izgriešanas pakāpe, kas norāda atlikušo veļas mitrumu pēc mazgāšanas. Vairumam veļas mašīnā mazgājamu audumu optimālais izgriešanas ātrums ir vismaz 1000 apgriezienu/minūtē.

Katram no mums ir bijusi pozitīva un negatīva lietotāja pieredze. Tas noteikti jāņem vērā, kad nepieciešama jauna sadzīves tehnika. Tāpat draugu un paziņu pieredze, kuru viedoklim uzticies, ir laba reference turpmākai izvēlei. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti