Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Elektroauto popularitāte turpina augt – jaunākās tendences automašīnas izvēlē

Gluži kā citās Eiropas valstīs, arī Latvijā ir būtiski pieaudzis elektroauto skaits – uz Latvijas ceļiem ripo jau vairāk nekā 4400 elektroauto. Uz Rīgas un citu Latvijas pilsētu ielām ir grūti nepamanīt elektromašīnas ar zilajām numurzīmēm, kas, cita starpā, ļauj braukt pa autobusu joslām un parkoties bez maksas. Eiropas Savienības lēmums no 2035. gada aizliegt tirgot jaunus ar iekšdedzes dzinēju aprīkotus automobiļus norāda uz to, ka elektroauto patiešām ir nākotne.

Elektroauto izvēle ir kļuvusi pievilcīgāka arvien vairāk autovadītājiem, pateicoties izdevīgākām ekspluatācijas izmaksām ilgtermiņā, valdības subsīdijām elektroauto iegādei un vairākiem citiem faktoriem, kurus apskatīsim raksta turpinājumā. Turpini lasīt rakstu un uzzini vairāk par jaunākajām tendencēm automašīnas izvēlē, un kāpēc arvien vairāk autovadītāji dod priekšroku tieši elektroauto!

Patērētāju tendences automašīnu izvēlē – kādas ir elektroauto priekšrocības?

  • Izdevīgāks ilgtermiņā. Lai gan elektroauto iegāde nereti prasa lielākas investīcijas salīdzinājumā ar automašīnu ar iekšdedzes dzinēju, ilgtermiņā elektroautomobilis noteikti būs izdevīgāka izvēle. Skaidrs, ka elektrība arī maksā naudu, tomēr tā ir krietni lētāka par benzīnu vai dīzeli, tāpēc ilgtermiņā ar elektrisko auto daudz ietaupīsiet uz degvielas rēķina. Turklāt elektroauto ir uzticamāki, jo elektromotorā ir mazāk detaļas, kas varētu saplīst, ļaujot ieekonomēt uz potenciālām servisa izmaksām.
  • Labāks dabai. Elektroauto ir bezemisiju automobilis, kas neizdala izplūdes gāzes, tostarp klimatam kaitīgo oglekļa dioksīdu (CO2), slāpekļa oksīdus (NOx) un kaitīgās cietās daļiņas. Salīdzinot ar tradicionālajām automašīnām, elektroauto veicina gaisa kvalitātes uzlabošanos pilsētvidē, kā arī samazina bīstamo siltumnīcas efektu izraisošo gāžu emisijas.
  • Elektroautomobiļi ir jaudīgāki. Lai gan sākotnēji elektroauto veiktspēja iepalika salīdzinājumā ar tradicionālajiem iekšdedzes automobiļiem, mūsdienās elektroauto modeļi gandrīz vienmēr ir jaudīgāki par analogu benzīna vai dīzeļdzinēja automašīnu. Turklāt elektroauto ir iespaidīgs paātrinājums, piemēram, elektriskais Porsche Taycan ar 300 kW jeb 408 Zs motoru no nulles līdz 100 km/h “paceļas gaisā” nieka 5,4 sekundēs. Tas viss tāpēc, ka elektromotors ir efektīvāks nekā iekšdedzes dzinējs – elektromotors apmēram 90% enerģijas nodod riteņiem.

Nav pamats satraukties par nobraucamo 

Taisnība, ka paši pirmie elektroauto izplenījās kritiku sakarā ar to, ka nobraucamais attālums pēc vienas uzlādes bija diezgan mazs. Tomēr akumulatoru tehnoloģijas ir strauji attīstījušās, un jaunākie elektroauto modeļi spēj mērot pat vairāk nekā 450 kilometrus tikai ar vienu uzlādi. Ņemsim par piemēru Porsche Taycan, kura vidējais nobraucamais attālums ir 484 km, ļaujot aizbraukt līdz pat Tallinai pie pilnībā uzlādēta akumulatora.

Elektroauto uzlāde – vai patiešām tik sarežģīta?

Autovadītājus no elektroauto iegādes nereti attur uztraukumi par akumulatora uzlādes praktiskumu un uzlādes staciju pārklājumu. Tomēr situācija gan Latvijā, gan ārzemēs ir daudz labāka nekā pat pirms 5 gadiem – Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 400 elektroauto uzlādes stacijas, un gan privātie, gan valsts uzņēmumi strauji attīsta elektroauto uzlādes punktu pārklājumu. Turklāt visā Eiropas Savienībā līdz 2025. gadam ir pieņemts lēmums uzstādīt ātros uzlādes punktus ik pa 60 kilometriem uz galvenajām šosejām, padarot ceļošanu ar elektroauto pa visu Eiropu ļoti vienkāršu.

Elektroauto uzlāde nemaz nav tik laikietilpīga, cik varētu likties – modernais Porsche Taycan, lādējot pie ātrās Porsche Turbo uzlādes iekārtas, 6 minūšu laikā uzlādē tik daudz, lai varētu mērot 100 km attālumu. Iesakām ielūkoties Porsche.lv mājaslapā, kur ir atrodama parocīga interaktīvā karte ar uzlādes punktiem gan Latvijā, gan visā Eiropā. Praktisks risinājums ir automašīnas lādēšana mājas, piemēram, nakts laikā, kad tā netiek izmantota – ar iekļauto lādētāju pilna uzlāde no 0 līdz 100% aizņems vidēji 8 stundas.

Elektroauto cena

Lai gan elektroauto parasti ir dārgāks par līdzvērtīgu auto ar iekšdedzes dzinēju, ilgtermiņā investīcija elektroauto atmaksājas uz degvielas rēķina, nodokļa atvieglojumiem un zemākām ekspluatācijas izmaksām. Elektroauto Latvijā šobrīd izmaksās sākot no 20000 līdz 40000 eiro, tomēr elektroauto klāsts kļūst arvien plašāks un ir arvien vieglāk atrast savam budžetam piemērotu modeli.

Turklāt īpašais elektroauto atbalsts no valsts ir izcils iemesls, kāpēc izvēlēties elektroauto pār tradicionālo automobili ar iekšdedzes dzinēju – jauna elektroauto iegādei ir iespējams saņemt 4500 eiro no valsts, un mazlietotas elektroauto automašīnas arī kļūs par 2250 eiro “lētākas”, pateicoties valsts atbalstam.

Porsche – līderis premium elektroauto segmentā

Elektroauto tirgū ir pieejami vairāki modeļi, tomēr neviens no tiem nepārspēs elektrisko Porsche Taycan, kas spēj mērot teju 500 kilometru attālumu ar vienu uzlādi, attīstīt elpu aizraujošus 230 km/h un ieskrieties 0–100 km/h tikai 5,4 sekunžu laikā. Iegādājoties Taycan Porsche centrā Rīgā, iegūsiet trīs gadus bez maksas abonementu uz IONITY ātrās uzlādes tīklu ar subsidētu elektroauto uzlādes cena. Piepildiet sapni par Porsche jau tagad – ienāciet Porsche.lv vai apmeklējiet Porsche centru Rīgā, kur atradīsiet plašu klāstu gan ar elektriskajiem, gan ar hibrīda Porsche modeļiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti