Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Elektriskās zobu birstes vēsture, apsvērumi un brīdinājumi

Vai Jums ir elektriskā zobu birste? Ja jā, Jūs, iespējams, nekad to vairs nemainītu pret manuālo.

Elektriskā zobu birste, piemēram, https://www.notino.lv/philips-sonicare/ ne tikai labāk iztīra zobus, bet arī nodrošina labāku mutes dobuma veselību. Šīs ir tikai divas priekšrocības, ko sniedz elektriskās zobu birstes lietošana. Šeit ir minēti daži no veidiem, kā elektriskā zobu birste ir uzlabojusies pēdējo 65 gadu laikā, kā arī iemesli, kāpēc tik daudzi cilvēki dod priekšroku elektriskajai zobu birstei, nevis manuālajai.

Īsā elektriskās zobu birstes vēsture

Kad pagājušā gadsimta 30. gados parādījās pirmās zobu birstes ar neilona sariņiem, cilvēkiem nebija lielas izvēles iespējas.  Par laimi, mūsdienās ir daudz iespēju. Pirmo elektrisko zobu birsti ar nosaukumu Broxodent 1954. gadā Šveicē izgudroja Dr. Filips Gijs Vūgs. Pēc tam tā parādījās Francijā, bet 1959. gadā tika prezentēta Amerikas Zobārstu asociācijā (ADA).

Elektriskās zobu birstes funkcijas kopš tās pirmsākumiem ir ievērojami uzlabojušās. Piemēram, mūsdienās elektriskās zobu birstes ir aprīkotas ar uzlādējamām baterijām, kas nozīmē, ka zobu birsti var lietot bez nepieciešamības to pieslēgt pie sienas kontaktligzdas. Turklāt mūsdienu elektriskajām zobu birstēm ir augstas kvalitātes birstes, tās ir dažāda izmēra, kompaktas un ar citām labām priekšrocībām.

Dažos modeļos ir pat iebūvēts Waterpik. Ir arī tādas, kuras var sinhronizēties ar viedtālruņa lietotnēm, sniedzot informāciju par Jūsu mutes dobumu. Piemēram, tās var norādīt, cik liels spiediens tiek izdarīts, tīrot zobus. Tās var arī reģistrēt ne tikai to, cik ilgi tīriet zobus, bet arī to, cik labi tos tīriet. Turklāt daži modeļi ir izgatavoti no bioloģiski noārdāmām vielām, padarot tos videi draudzīgus.

Kāpēc elektriskās zobu birstes ir efektīvākas?

Elektriskajām zobu birstēm ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar manuālajām zobu birstēm, piemēram:

  • Tās samazina baktēriju skaitu, kas var izraisīt periodonta slimības un smaganu slimības. Samazinot periodonta slimību iespējamību, Jūs varat arī samazināt iespēju saslimt ar nopietnām veselības problēmām, piemēram, insultu un sirds slimībām.
  • Tās samazina risku saslimt ar zobu slimībām un vispārējām veselības problēmām. Tādējādi, lietojot elektrisko zobu birsti, Jūs varat ietaupīt naudu gan zobārstniecības, gan medicīnas izdevumu segšanai. Piemēram, ir mazāki kariesa veidošanās draudi.
  • Elektriskās zobu birstes zobu tīrīšanas laikā aptver lielākas zobu platības īsākā laika posmā nekā manuālās zobu birstes. Manuālā zobu birste izdara tikai aptuveni 300 triepienu minūtē, savukārt elektriskā zobu birste izdara vidēji tūkstošiem triepienu, turklāt dažas no tām izdara pat desmitiem tūkstošu triepienu minūtē.

Divu veidu elektriskās zobu birstes

Ir divi galvenie elektrisko zobu birstes veidi: skaņas un elektriskās zobu birstes. Skaņas zobu birstes ir līdzīgas elektriskajām zobu birstēm, taču tām ir lielāks ātrums, kas ļauj labāk atbrīvoties no aplikuma nekā parastajām elektriskajām zobu birstēm. Tas ir tāpēc, ka parasto elektrisko zobu birstes sariņi pārvietojas taisni un uz priekšu un neveic tīrīšanu vai rotāciju no kustības uz priekšu uz kustību atpakaļ.

Citi ieteikumi un apsvērumi

  • Ja manuālā zobu birste nenovāc pietiekami daudz aplikuma, zobārsts var ieteikt izmantot elektrisko zobu birsti.
  • Elektriskās zobu birstes nodrošina lielāku precizitāti nekā manuālās zobu birstes.
  • Ja Jums ir jutīgākas smaganas, jutīgs režīms ir labāks, jo tas veic mazāk kustību. Spiediena sensors ir vēl viena ērta funkcija cilvēkiem ar jutīgām smaganām. Ņemiet vērā, ka pārāk liels spiediens uz zobiem var izraisīt smaganu kairinājumu un nepalīdz noņemt papildu aplikumu. Tas var būt pat kaitīgi.
  • Cilvēki, kuriem ir breketes, var izmantot elektrisko zobu birsti, jo uz breketēm var uzkrāties vairāk aplikuma.
  • Bērniem daudz labāk patīk lietot elektriskās zobu birstes, jo tas ir interesanti.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti