Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Efektīva dārza aizsardzība pret kurmjiem

Viena no dārznieka rūpēm, kas, šķiet, vienmēr ir līdzās neskaitāmām citām darāmām lietām, ir kurmji. Šīs mazās radības neēd pašus augus, bet barības meklējumos rok pazemes tuneļus augsnē. Kad kurmji to dara, tie vai nu nopietni sabojā savā ceļā esošo augu saknes, vai arī to izveidotie caurumi liek saknēm karāties gaisā. Tas viss, protams, neprognozē labu ražu. Un, ja mēs runājam par puķu dobēm vai zālājiem, tā ir arī estētiska problēma.

Paradoksāli, bet lielākā daļa kurmju vairojas auglīgā augsnē. Kāpēc? Tāpēc, ka kurmji barojas ar maziem bezmugurkaulniekiem, kurus iespējams dabūt tikai auglīgā augsnē ar labām īpašībām. Tātad, ja jūsu dārzs, puķu dārzs vai zāliens ir nosēts ar kurmju rakumiem, tā ir laba zīme. No otras puses, tas maz mierina, ja kurmju ir pārāk daudz. Vai zinājāt, ka viens kurmis var izrakt vidēji 20 m pazemes tuneļu dienā?

Ir vairāki veidi, kā atbrīvoties no šiem viesiem. Tikai pirms tam jāatceras, ka kurmji noder arī dārzam. Kurmji iznīcina kaitīgos kukaiņus, īpaši smecernieku kāpurus. Turklāt tie pastāvīgi irdina augsni, padarot to vieglāku, kas nozīmē, ka pēc tam augsne tiek piesātināta ar augiem nepieciešamo skābekli. Runā arī, ka kurmju rakumu augsne ir īpaša, piemērota sēklu diedzēšanai un augu stādīšanai. Tātad, tā vietā, lai izmantotu kaitīgas ķīmiskas vielas vai slazdus, tāpat kā jebkuru aizkavējošos viesi, kurmjus var pieklājīgi palūgt aiziet, tas ir, izmantojot humānus līdzekļus.

Viens no šādiem viegliem līdzekļiem ir kurmjus atbaidīšana ar troksni izmantojot vējdzirnavas vai īpašas ultraskaņas iekārtas.                                             

Vēl viens veids - atbaidiet kurmjus ar nepatīkamu smaku. Runā, ka viņiem nepatīkot siļķu, naftas produktu smarža. Tāpat tiek apgalvots, ka kurmji apiet pupiņu dārzu.                      

Tīklu uzskata arī par uzticamu un pārbaudītu kurmju atbaidīšanas metodi. Zemē jāierok viegls, elastīgs un deformācijas izturīgs tīkls. Šāds tīkls ne tikai aizsargā dārzu, pagalmu, puķu dārzu no kurmjiem, bet arī nostiprina zemi, aizsargā augsni no erozijas un ir ideāli piemērots arī nelielu nogāžu nostiprināšanai. Tātad šim risinājumam ir vairāk priekšrocību, protams, ja tīkls ir kvalitatīvs.

Kā uzlikt tīklu pret kurmjiem?

Pirms zāliena ierīkošanas jānoņem aptuveni 10 cm no augšējā veģetācijas slāņa. Šī būs vieta, kur tiks ievietots tīkls.

1. Pirms tīkla ieklāšanas ļoti svarīga ir kvalitatīva virsmas izlīdzināšana. Varat izlīdzināt ar speciālu aprīkojumu vai manuāli. Šim nolūkam labi noderēs grābeklis, kas palīdzēs likvidēt nelīdzenumus.                  

2. Kad reljefs jau ir līdzens, nākamais solis ir tīkla ieklāšana. Šajā gadījumā ir ļoti svarīgi netaupīt. Daži nolemj, ka pietiek likt tikai dārza vidū, atstājot malas neaizsargātas. Bet vai tā tiešām ir laba izvēle? Ja jau esi nolēmis, ka nepieciešama aizsardzība pret kurmjiem – šajā gadījumā iesakām to uzklāt tik daudz, cik nepieciešams, lai vairs nebūtu jāuztraucas par zāliena estētiku, jo tas noteikti izskatīsies lieliski. Pārliecinieties, ka katrs dārza centimetrs ir aizsargāts. Turklāt izvēlieties uzticamu, vislabākās kvalitātes tīklu, kas veiksmīgi kalpos vairāk nekā desmit gadus, kas nebaidās pat no ļoti augsta mitruma.                                                                

3. Nākamajā posmā pēc tam, kad tīkls ir izklāts, tas jāpārklāj ar augsni un iepriekš noņemto veģetācijas slāni. Ja pēc augsnes sablīvēšanas augsnes ir pietrūcis, iesakām iegādāties jūsu zālienam piemērotu augsni. Galu galā vēlaties, lai zāle ataugtu pēc iespējas ātrāk un izskatītos lieliski.                                                                         

4. Visbeidzot, pēdējais solis ir zāliena sēšana.

Itālijā ražotie Arrigoni tīkli šobrīd tirgū gūst arvien lielāku popularitāti. Šie tīkli ir sertificēti, ražoti Itālijā, tāpēc varat būt drošs par izturību un ilgmūžību. Šie tīkli ir universāli – tie ir piemēroti gan aizsardzībai pret kurmjiem, gan nogāžu stabilizēšanai, kā arī tiek izmantoti augļu koku aizsardzībai no putniem. Jūs varat tos sagriezt un veidot savam zemes gabalam vēlamajā izmērā.

Ceram, ka šie padomi tev ir palīdzējuši un izmantosi dabai draudzīgus veidus cīņā pret kurmjiem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti