Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Drošības Spilveni - Kas par tiem jāzin?

Drošības spilveni ir svarīga automašīnas drošības sistēmas sastāvdaļa. Kopš 1990. gadiem ar drošības spilvenus ierīko teju ikvienā auto, un mūsdienās tas kļuvis jau par standarta aprīkojumu - sākotnēji tie bija paredzēti vien autovadītājiem, pēc tam tie bija paredzēti visiem priekšējiem pasažieriem, bet tagad drošības spilveni veidoti un ierīkoti tā, lai pasargātu visus automašīnas pasažierus. Lai arī mūsdienās drošības spilveni ir pašsaprotama lieta, ir lietas, kas par tiem būtu noteikti jāzin - vairāk par drošības spilveniem lasiet šī raksta turpinājumā!

Kas ir drošības spilveni un kāda ir to funkcija?

Būtībā drošības spilvens ir maiss, kas veidots no izturīga un elastīga auduma. Buferī, salonā un durvīs ir iestrādāti sensori, kas spēcīgas sadursmes laikā nosaka trieciena momentu un spēku un dod impulsu, lai maiss piepūstos ar gāzi un mīkstinātu triecienu automašīnā esošajiem pasažieriem. Lai mazinātu traumu risku nelielās sadursmēs, drošības spilveni nostrādā tikai tādā gadījumā, ja automašīnas ātrums trieciena brīdī ir 20 km/h vai vairāk. Pilnīga drošības spilvena aktivizēšana aizņem no 0,01 līdz 0,05 sekundēm pēc impulsa saņemšanas. 

Galvenā drošības spilvenu funkcija ir traumu riska mazināšana negadījuma laikā, aizsargājot autovadītāju, pasažiera galvu un ķermeņa augšdaļu. Atsevišķiem automašīnu modeļiem var būt līdz pat deviņiem drošības spilveniem, tomēr prasības attiecībā uz to ierīkošanu nav noteiktas - oficiāli gaisa spilveni tiek klasificēti kā papildu drošības aprīkojums. Tie nav obligāti kā, piemēram, drošības jostas. 

Drošības spilvenu sistēmas komponentes: 

  • Priekšējie un sānu sensori (trieciena sensori).
  • Drošības spilvenu vadības bloks.
  • Stūres drošības spilvens.
  • Pasažiera drošības spilvens.
  • Kāju drošības spilvens.
  • Sānu drošības spilveni.
  • Drošības jostu pievilcējs.

Noderīgi padomi pareizai drošības spilvenu lietošanai

Lai drošības spilvenu sistēma savas funkcijas pildītu pareizi, arī mums pašiem ir jāpārliecinās, ka neradām mākslīgus apdraudējumus. Pāris noderīgi padomi, kā pareizi izmantot drošības spilvenus:

  • Pielāgojiet drošības spilvenu sistēmu saviem parametriem un paradumiem!

Jaunākiem auto mūsdienās iespējams pielāgot gaisa spilvenu sistēmu saviem parametriem un paradumiem. Automašīnas lietotājs pats var noteikt algoritmus, kad un kā iedarbināt drošības spilvenus - sistēma ņem vērā transportlīdzekļa ātrumu, palēlinājumu, pasažieru svaru un stāvokli. Piemēram, ja priekšējā sēdvietā tiek pārvadāts bērnu autokrēsliņš, priekšējais drošības spilvens ir obligāti jāatslēdz, citādi sadursmes brīdī tas autokrēsliņu ietrieks jumtā.

  • Ja drošības spilveni reiz aktivizējušies - nomainiet visas sistēmas sastāvdaļas!

Visas drošības spilvenu sistēmas komponentes tiek savstarpēji savienotas, tāpēc, ja drošības spilveni reiz aktivizējušies, nomainiet itin visas komponentes! Vienreiz aktivizējusies drošības spilvenu sistēma vairs nav derīga. Profilakses nolūkos aptuveni reizi gadā vajadzētu pārbaudīt katru drošības spilvena komponenti. 

  • Braukšanas laikā nenovietojiet kājas uz priekšējā paneļa!

Braukšanas laikā bieži vien vadītāja blakussēdētājs novieto kājas uz priekšējā paneļa, tomēr reti kurš aizdomājas par to, ka tas ir ļoti bīstami, jo viens drošības spilvens ir iestrādāts arī priekšējā panelī. Notiekot sadursmei un aktivizējoties drošības spilvenam, kājām rodas pamatīgs apdraudējums - drošības spilvens kājas ietrieks vējstiklā, radot dzīvībai bīstamas traumas. 

Tāpat uz priekšējā paneļa nevajadzētu novietot jebkādus dekoratīvus elementus. Notiekot sadursmei un aktivizējoties drošības spilvenam, šie elementi var ietriekties pasažieru sejā, radot tai smagas traumas.

  • Ja esat autovadītājs - ieņemiet pareizu pozu!

Vadītāja drošības spilvens ir ierīkots stūres ratā, tāpēc autovadītājam nevajadzētu sēdēt pārāk tuvu stūrei - ieteicamais attālums no stūres, starp drošības spilvenu un seju ir aptuveni 25 cm. Notiekot sadursmei un aktivizējoties drošības spilvenam, autovadītāja sejai rodas pamatīgs apdraudējums - drošības spilveni triecas ar lielu spēku, savukārt, ja seja spilveniem būs pārāk tuvu, tai var rasties smagas traumas.

  • Izvairieties izmantot sēdvietu pārvalkus!

Par spīti tam, ka sēdvietu pārvalki vairs nav starp automašīnu tendencēm, daudzi autovadītāji vēl joprojām tos izmanto, lai sēdēšana būtu ērtāka un automašīna - vizuāli pievilcīgāka. Drošības spilveni ir iestrādāti arī automašīnas sēdvietās, savukārt sēdvietu apdare speciāli veidota tā, ka sadursmes brīdī, kad aktivizējas drošības spilvens, apdare ātri un viegli saplīst, radot vietu gaisa spilvenam. Ja sēdvietai ir pārvalks, pastāv risks, ka vajadzības gadījumā drošības spilveni nepiepūtīsies pareizi vai nepiepūtīsies nemaz. 

  • Izvairieties izmantot priekšējo aizsargstieņi/ķengursitamo!

Drošības spilvenu sensori, kas nosaka trieciena momentu un spēku un dod impulsu, atrodas transportlīdzekļa priekšpusē. Savukārt, ja automašīnai ir uzstādīts priekšējais aizsargstienis/ķengursitamais, var būt traucēta sensoru darbība, līdz ar to sadursmes brīdī drošības spilveni var nenostrādāt pareizi vai nenostrādāt nemaz.

  • Vienmēr izmantojiet drošības jostas!

Vienmēr vajadzētu obligāti izmantot drošības jostas, bet to nevajadzētu uztvert kā pienākumu - tas ir viens no svarīgākajiem posmiem, kā pasargāt sevi un savus pasažierus. Jostas notur pasažierus vietā, lai vajadzības gadījumā pārējās drošības komponentes, t.sk. drošības spilvenu sistēma varētu pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas. Ja sadursmes brīdī pasažieri nav piesprādzējušies, ķermenis ar lielu spēku ielido spilvenos, kuri arī paši sprāgst ar diezgan lielu spēku, līdz ar to rezultātā trieciens ir divkāršs.

 

Sargājiet sevi un savus pasažierus! Ne velti mūsdienās transportlīdzekļi aprīkoti ar tik daudz un dažādām drošības tehnoloģijām, bet, lai tās var precīzi pildīt savas funkcijas, arī mums pašiem pret tām jāattiecas ļoti atbildīgi, jāizzin tās un jālieto pareizi. Tomēr svarīgi parūpēties ne tikai par drošības spilvenu darbību - tikpat svarīgi ir regulāri apdrošīnāt savu automašīnu. Jūsu ērtībām OCTA apdrošināšana un arī KASKO ātri, ērti un izdevīgi pieejama Polisubanka.lv - ceļojot ar auto, izvēlieties sev un savam auto labāko! Vēlam drošu ceļu!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti