Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Darījumu e-pasta ziņojumu izgaismošana: visaptverošs ceļvedis ikdienas lietotājiem

Digitālās komunikācijas pasaulē e-pastiem ir būtiska loma mūsu personīgajā un profesionālajā dzīvē. Kamēr vien saņemam dažāda veida e-pastus, ir svarīgi saprast darījumu e-pasta nianses. Šajā iesācējiem draudzīgajā ceļvedī noskaidrosim, kas ir darījumu e-pasta ziņojumi, kā tie darbojas un izskaidrosim šo ziņojumu dažādo veidu mērķi. Lasiet vairāk, lai gūtu labāko praksi un maksimālu labumu no šīm būtiskajām komunikācijām.

Kas ir darījumu e-pasta ziņojumi?

Darījumu e-pasta ziņojumi ir automatizēti, personalizēti ziņojumi, kurus aktivizē konkrētas lietotāja darbības, notikumi vai pieprasījumi. Tie paredzēti, lai savlaicīgi sniegtu klientiem atbilstošu informāciju, apstiprinājumus vai atjauninājumus. Būtībā darījumu e-pasta ziņojumi kalpo kā būtiski saziņas punkti starp uzņēmumiem un to klientiem, palīdzot visiem būt vienā lapā.

Transakciju un mārketinga e-pasta ziņojumi

Atšķirībā no mārketinga e-pasta ziņojumiem, kuru galvenais mērķis ir veicināt produktus, pakalpojumus vai zīmola atpazīstamību, darījumu e-pasta ziņojumi koncentrējas uz svarīgas informācijas sniegšanu, kas saistīta ar klienta kontu, pirkumiem vai citām interakcijām ar uzņēmumu. Kamēr mārketinga e-pasti var tikt sūtīti plašai auditorijai, darījumu e-pasta ziņojumi tiek pielāgoti atsevišķiem adresātiem, balstoties uz viņu konkrētajām darbībām vai vajadzībām.

Ļoti svarīgi atcerēties, ka neiekļaujat nekādu mārketinga saturu savos darījumu e-pastu ziņojumos – pat, ja tas būtu kampaņas baneris vai neliels "Skaties mūsu jaunos piedāvājumus šeit!" saites teksts. Pat neliels elements maina e-pasta raksturu un būtībā darījuma e-pasta ziņojumu pārvērš mārketinga saturā.

Tālāk norādītie e-pasta ziņojumu veidi tiek klasificēti kā mārketinga e-pasta ziņojumi (nevis darījuma):

  • pamesta groza e-pasta ziņojumi;
  • papildus preces pārdošanas veicināšanas (jeb cross-selling) e-pasta ziņojumi;
  • uzlabotas/dārgākas preces pārdošanas veicināšanas (jeb upselling) e-pasta ziņojumi;
  • dzimšanas dienas paziņojumi;
  • paldies par pierakstīšanos jaunumiem e-pasta ziņojumi;
  • aptaujas;
  • atkārtotas iesaistes e-pasta ziņojumi.

Īsāk sakot, var teikt, ka, kamēr mārketinga e-pasta ziņojumi galvenokārt kalpo jūsu biznesa tiešajai izaugsmei, darījumu e-pasta ziņojumi ir paredzēti tikai, lai nodrošinātu vislabāko pieredzi jūsu klientiem. Komerciāli tas ir būtisks e-pasta veids, jo, ja klienta pieredze ir nepilnīga vai nepatīkama, šos klientus jūs diezgan ātri zaudēsit un beigās arī jūsu rūpīgi izstrādātām mārketinga kampaņām neizdosies sasniegt savu maksimālo potenciālu.

 

Darījumu un mārketinga e-pasta atšķirību piemēri

Izsūtot e-pasta ziņojumus saviem klientiem, ir svarīgi zināt, vai tos sūtīt kā darījumu vai mārketinga e-pastus. Ja nav skaidrs, kurā kategorijā ietilpst jūsu e-pasts, iesakām uzdot jautājumu: “Kāds ir šī e-pasta mērķis?“. Salīdziniet abus zemāk minētos piemērus - abos gadījumos klientam tiek lūgts aizpildīt veidlapu, izmantojot e-pastu.

Piemērs #1

  • E-pasta mērķis: Apstiprināt vai mainīt datus, kas saistīti ar klienta kontu.
  • E-pasta tips: Šis ir darījuma e-pasts.
  • Iemesls: E-pasts ir saistīts tikai ar personas kontu, t.i., tas kalpo formālam mērķim.

Piemērs #2

 

  • E-pasta mērķis: Saņemt informāciju no klienta, piemēram, par viņu dzimšanas dienu, ģimenes locekļu skaitu, produktu preferencēm/priekšrocībām utt.
  • E-pasta tips: Šis ir mārketinga e-pasts.
  • Iemesls: Pat, ja neko tieši nereklamējat šajā e-pastā, tā mērķis joprojām ir nosūtīt personalizētus piedāvājumus klientam nākotnē.

Atbilstību Nevar Neievērot

Ir svarīgi ņemt vērā atbilstību visā jūsu komunikācijā. Daudzi cilvēki domā, vai darījumu e-pasta ziņojumi atbilst VDAR jeb GDPR un citiem datu konfidencialitātes likumiem. Arī šajā gadījumā ir svarīgi nošķirt darījumu un mārketinga e-pastus.

Klienti automātiski sniedz savu piekrišanu darījumu e-pasta ziņojumu saņemšanai, piekrītot un parakstot dažādus līgumus. Viņiem nav iespējams atteikties no šiem darījumu e-pastiem (atrakstīties no tiem), jo tie ir daļa no darījumiem un pakalpojumiem.

Kad klienti veic pirkumus vai pievienojas jūsu pakalpojumiem, jūs, protams, varat jautāt, vai viņi vēlas pierakstīties jaunumiem, kas audzētu jūsu adresātu sarakstu. Taču, ja viņi jaunumu saņemšanai nav piekrituši, tad ir aizliegts sūtīt jaunumus un citu mārketinga saturu, jo, ja nav piekrišanas, tad šāda rīcība ir pretrunā VDAR (Vispārīgai Datu Aizsardzības Regulai jeb no ang. val. GDPR) un citiem datu aizsardzības likumiem.

Kopumā uzņēmumiem ir svarīgi nodrošināt darījumu e-pasta ziņojumu atbilstību visiem attiecīgajiem datu privātuma un e-pasta mārketinga noteikumiem, lai izvairītos no iespējamām juridiskām problēmām un aizsargātu lietotāju privātumu.

Dažādi Darījumu E-Pasta Ziņojumu Veidi

Darījumu e-pasta ziņojumi var būt dažādi, kalpojot dažādiem mērķiem un sniedzot būtisku informāciju saņēmējiem. Zemāk sniegti daži darījumu e-pastu veidu piemēri, ko uzņēmumi var nosūtīt.

Pasūtījuma apstiprinājumu e-pasta ziņojumi

Klientiem tiek nosūtīti pasūtījuma apstiprinājumi, lai apstiprinātu, ka viņu pirkums ir saņemts un tiek apstrādāts. Parasti tie ietver detalizētu informāciju par pasūtījumu, piemēram, iegādātajiem produktiem, cenu un paredzamo piegādes datumu. Pasūtījumu apstiprinājumi ir svarīgs saziņas punkts klientiem, jo sniedz pārliecību, ka pasūtījums ir veiksmīgi apstrādāts un ir ceļā.

Piegādes e-pasta ziņojumi

Jūs esat veltījis laiku, meklējot vēlamo preci un iztērējis naudu, lai to iegādātos; atlicis tikai satraukums, kad prece patiešām pienāks. Tagad iedomājieties, ka jūs paliekat neziņā par to, kur atrodas jūsu prece, un kad un vai tā vispār nonāks pie jums. Diezgan nepatīkami, vai ne? Lai izvairītos no šādas situācijas, palīgā nāk piegādes e-pasta ziņojumi.

Avots: Freepik 

Šie e-pasta ziņojumi tiek nosūtīti klientiem, lai informētu, ka viņu pasūtījums ir nosūtīts un sniegtu sīkāku informāciju par piegādi. Tie bieži ietver izsekošanas informāciju, lai klienti varētu sekot līdzi sava sūtījuma statusam. Piegādes paziņojumi informē klientus par viņu pasūtījumu statusu un palīdz noteikt piegādes laikus.

Paroļu atiestatīšana e-pasta ziņojumi

Kurš no mums vismaz vienu reizi nav aizmirsis savu paroli? Paroles atiestatīšanas e-pasta ziņojumi tiek nosūtīti lietotājiem, kuri ir aizmirsuši savu paroli vai kuriem drošības nolūkos tā ir jāatiestata. Šajos e-pasta ziņojumos parasti tiek iekļauta saite paroles atiestatīšanai, uz kuras lietotājs var noklikšķināt, lai izveidotu jaunu paroli. Paroles atiestatīšanas e-pasta ziņojumi ir būtiski drošības apsvērumu dēļ un palīdz lietotājiem atgūt piekļuvi saviem kontiem, kad tie ir bloķēti.

Ja šāda sistēma ir ieviesta, klients var jums uzticēt sava konta aizsardzību, un viņam nav jāuztraucas par tā un visu pievienoto datu pazaudēšanu.

Sveiciena e-pasta ziņojumi (saistībā ar kontiem)

Citāts "Jūs nekad negūsiet otro iespēju radīt pirmo iespaidu" ir slavens tā vienkāršā iemesla dēļ, ka tā ir taisnība. Esam pārliecināti, ka arī jums ir kāda reāla dzīves pieredze kādā mūžam neaizmirstamā pirmajā tikšanās reizē vai, pareizāk sakot, kādā rupjā incidentā, kas noteica jūsu tālāko attieksmi pret kādu cilvēku. "Veido vai salauz" iespaids attiecas arī uz e-pasta mārketingu.

Sveiciena ziņojumi tiek nosūtīti jaunajiem klientiem, lai sniegtu sirsnīgu sveicienu un iepazīstinātu viņus ar uzņēmuma produktiem vai pakalpojumiem. Šajos e-pasta ziņojumos bieži ir iekļauta informācija par uzņēmuma misiju, vērtībām un tā produktu vai pakalpojumu galvenajām iezīmēm vai priekšrocībām. Sveiciena ziņojumi ir lielisks veids, kā jaunajiem klientiem radīt pozitīvu pirmo iespaidu un palīdzēt viņiem sākt darbu ar viņu kontiem.

Svarīgi ir arī atcerēties, ka pastāv atšķirība starp pirmo sveiciena e-pastu (pievienojoties adresātu sarakstam), pierakstīšanās jaunumiem (informatīvajiem izdevumiem) un, piemēram, sveiciena e-pastu ziņojumiem pēc konta izveides. Pirmais piemērs ir mārketinga e-pasta darījuma ziņojums un tas netiek klasificēts kā darījuma e-pasts.

Konta atjauninājumu e-pasta ziņojumi

Tas, iespējams, ir viens no svarīgākajiem darījumu e-pasta veidiem, ciktāl tas attiecas uz pareizu rīcību. Liekot pie malas pieklājību – lietojot kontu (vai produktu vai pakalpojumu), ir svarīgi, lai klients zinātu, kas viņam ir jādara, ko viņš iegūs vai kas viņam jāsniedz.

Konta atjauninājuma e-pasta ziņojums lietotājam tiek nosūtīts, lai informētu par izmaiņām kontā, piemēram, par jaunām funkcijām vai norēķinu atjauninājumiem. Šie e-pasta ziņojumi ir svarīgi, lai informētu lietotājus par izmaiņām viņu kontos un nodrošinātu, ka viņiem ir visjaunākā informācija par izmantotajiem pakalpojumiem vai produktiem.

Pavadzīmes un rēķinu e-pasta ziņojumi

Patiesībā tā ir darījumu vēstule, kas atrodas svarīguma saraksta augšgalā. Pircējam par visiem pirkumiem saskaņā ar likumu ir jāsaņem darījumu apliecinājums.

Klientiem tiek nosūtītas pavadzīmes un rēķini, lai sniegtu maksājuma apliecinājumu un informāciju par darījumu. Šajos e-pasta ziņojumos iekļauj parasti tādu informāciju kā darījuma datumu un laiku, iegādātos produktus vai pakalpojumus un cenu. Pavadzīmes un rēķini ir svarīga grāmatvedības un nodokļu vajadzībām, un palīdz klientiem sekot līdzi saviem pirkumiem.

Atbalsta biļešu apstiprinājuma e-pasta ziņojumi

Atbalsta biļešu apstiprinājumi ir automatizēti e-pasta ziņojumi, kas tiek nosūtīti klientiem, kuri ir sazinājušies ar atbalsta komandu, saistībā ar bažām par pakalpojumu, platformu vai produktu. To mērķis ir apstiprināt, ka klientu atbalsta pieprasījums ir saņemts un tiek izskatīts. Šajos e-pasta ziņojumos parasti ir iekļauta tāda informācija kā atbalsta biļetes numurs, pieprasījuma kopsavilkums un aptuvenais atrisināšanas laiks.

Avots: Freepik

Šāds automātisks e-pasta ziņojums nomierina klientu, ka viņa e-pasts ir saņemts un viņa bažas tiks risinātas. Šāda veida e-pasti ir noderīgi arī jums, jo varat (un jums vajadzētu) minēt laika periodu, kurā klientam tiks sniegta atbilde. Daži klienti varētu domāt, ka viņi saņems atbildi pēc stundas, bet, ņemot vērā dažu uzņēmumu darba apjomu un pieprasījumu raksturu, pilnīgi saprotama un ierasta prakse ir rakstīt, ka pieprasījums tiks apstrādāts, piemēram, vienas līdz divu darba dienu laikā. Nosakiet laiku, kurā atbildēsiet uz klientu e-pastiem (ja esat jauns uzņēmums, šo laiku varat uzzināt praktizēšanas laikā) un pierakstiet to automātiskajā atbildē uz atbalsta biļetēm.

Klientu datu atjaunināšanas e-pasta ziņojumi

Klientu datu atjaunināšanas e-pasts ir saziņas veids, ko uzņēmumi sūta saviem klientiem, lai pieprasītu atjaunināt vai papildināt informāciju par viņu personas datiem. Šis e-pasta ziņojums parasti tiek nosūtīts, ja uzņēmuma ieraksti satur novecojušu vai neprecīzu klientu informāciju vai ja uzņēmumam ir nepieciešama papildu informācija, lai izpildītu juridisko vai normatīvo aktu prasības.

E-pasta ziņojums parasti sākas ar pateicību klientam par sadarbību un skaidrojumu, kāpēc uzņēmumam ir nepieciešama atjaunināta informācija. Uzņēmums var arī sniegt dažus piemērus, kāda veida informācija ir nepieciešama, piemēram, jauna pasta adrese, tālruņa numurs vai e-pasta adrese. Turklāt e-pasta ziņojumā var būt iekļauti norādījumi par to, kā atjaunināt informāciju, piemēram, novirzot klientu uz tiešsaistes formu vai norādot tālruņa numuru, uz kuru zvanīt.

Paziņojums par krājumiem e-pasta ziņojumi

Paziņojums par krājumiem e-pasts ir automatizēts e-pasts, kas klientam tiek nosūtīts, lai informētu, kad viņu interesējošā prece atkal ir noliktavā. Šāda veida e-pasta ziņojumus parasti sūta tiešsaistes mazumtirgotāji, kuri vēlas informēt savus klientus par produktu pieejamību, par kuriem viņi iepriekš bija izrādījuši interesi.

E-pasta ziņojumi par krājumiem parasti tiek aktivizēti, kad atkal kļūst pieejams produkts, kurš iepriekš nebija noliktavā. E-pastā parasti ir īss ziņojums, informējot klientu, ka prece atkal ir noliktavā, kā arī saite uz produkta lapu, kurā klients var iegādāties preci.

E-pasta ziņojumi par pakalpojumiem

E-pasta ziņojumi par pakalpojumiem ir saziņas veids, ko uzņēmumi sūta saviem klientiem, lai sniegtu informāciju par izmaiņām piedāvātajos pakalpojumos. Šāda veida e-pasta ziņojumos var būt ietverti ziņojumi par pakalpojuma izmaiņām, cenu paaugstinājumiem vai pakalpojuma traucējumiem.

Pakalpojuma izmaiņu e-pasta ziņojumi tiek nosūtīti, kad uzņēmums veic izmaiņas piedāvātajos pakalpojumos, piemēram, pievieno vai noņem funkcijas, maina cenu plānus vai atjaunina noteikumus un nosacījumus. Šie e-pasta ziņojumi parasti izskaidro izmaiņu iemeslus un sniedz klientiem informāciju par to, kā izmaiņas ietekmēs viņu pakalpojumus.

Kopumā katrs no šiem darījumu e-pasta ziņojumiem kalpo svarīgam mērķim klientu pieredzē un palīdz veidot uzticību un sadarbību ar tiem. Izmantojot skaidru un koncentrētu valodu, pielāgojot saturu konkrētā lietotāja vajadzībām un sekojot labākajai noformēšanas un formatēšanas praksei, uzņēmumi var maksimāli izmantot savus darījumu e-pasta ziņojumus un nodrošināt izcilu klientu pieredzi.

Veiksmīgu Darījumu E-Pasta Ziņojumu Galvenie Elementi

Tagad, kad zināt, kas ir darījumu e-pasti un kādi ir tā veidi, aplūkosim, kā vajadzētu izskatīties tā saturam un struktūrai. Lai pārliecinātos par darījumu e-pasta ziņojumu efektivitāti, uzņēmumiem jāņem vērā šādi elementi:

  • Skaidrība: E-pasta mērķim ir nekavējoties jābūt skaidram adresātiem. Izmantojiet koncentrētas temata rindas un vienkāršu saturu. Izvairieties no pārmērīgas informācijas apjoma vai sarežģītiem dizainiem, kas var nomākt saņēmēju. Koncentrējieties uz būtisku detaļu sniegšanu skaidrā un kodolīgā veidā.
  • Svarīgums: Pielāgojiet e-pasta saturu katra saņēmēja īpašajām vajadzībām vai darbībām, pārliecinoties, ka sniegtā informācija ir noderīga un savlaicīga.
  • Zīmola saskanība: Lai gan lielākā daļa darījumu e-pasta ziņojumu satura ziņā nesniedz jums radošāko brīvību, joprojām svarīgi ir vienmēr palikt uzticīgam savam tonim jūsu komunikācijā. Saglabājiet saskanīgu izskatu un sajūtas ar jūsu uzņēmuma zīmola identitāti, iekļaujot logo, krāsas un tipogrāfiju.
  • Piemērots mobilajām ierīcēm: Ļoti liela daļa e-pastu ziņojumu tiek lasīti viedtālruņos un citās pārnēsājamās ierīcēs. Optimizējiet darījumu e-pasta ziņojumus mobilajām ierīcēm, pārliecinieties, ka ar tām viegli ir lasīt un navigēt mazākos ekrānos.
  • Saņemšana: Kad jūsu darījumu e-pasta ziņojumi ir gatavi nosūtīšanai, jums ir jāpārliecinās, lai tie tiktu veiksmīgi piegādāti adresāta iesūtnē. Varat izmantot e-pasta analīzes rīkus, lai izsekotu piegādes, atvēršanas un vidējo klikšķu skaitu un optimizētu savas e-pasta kampaņas. Šie dati var sniegt ieskatu par to, kas jau darbojas un kas ir jāpilnveido. Jums ir arī jāsaglabā laba sūtītāja reputācija un jāuzrauga atlēcienu līmenis (bounce rate).

Kopumā, lai izveidotu un palaistu veiksmīgus darījumu e-pastus, ir nepieciešama laba izpratne par iesaistītajām tehniskajām komponentēm un uzmanība uz detaļām jūsu e-pasta ziņojumu noformēšanā un izsūtīšanā. Paturot prātā šīs lietas, varat nodrošināt, ka jūsu darījumu e-pasti tiek veiksmīgi piegādāti un palīdz uzlabot kopējo lietotāju pieredzi jūsu klientiem.

Avots: Freepik

Secinājumi

Darījumu e-pasta ziņojumiem ir vitāli svarīga loma spēcīgu klientu attiecību veicināšanā un savlaicīgas, atbilstošas informācijas sniegšanā. Izprotot darījumu e-pasta ziņojumu mērķi un nianses, kā arī atšķirības starp tiem un starp mārketinga e-pastiem, uzņēmumi var nodrošināt efektīvu un saistošu saziņu. Mūsu abonentiem un klientiem darījumu e-pastu vērtība balstās uz vienmērīgāku un apmierinošāku pieredzi ar jūsu zīmolu. Tāpēc izstrādājot labi funkcionējošus un atbilstošus darījumu e-pastu ziņojumus jūsu uzņēmumam, redzēsiet, ka automatizācija dara brīnumus.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti