Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Budžeta plānošana – svarīgākais, ko ņemt vērā

Arvien pieaugošās izmaksas liek daudziem cilvēkiem pārskatīt savus naudas tērēšanas izdevumus un ieviest lielākas vai mazākas korekcijas. Tādēļ personīgā budžeta plānošana kļūst arvien aktuālāka. Ja šis jautājums ir aktuāls arī Jums, turpinājumā lasiet nedaudz vairāk par efektīvas budžeta plānošanas pamatprincipiem.

Ienākumu apmērs

Budžeta plānošana ir jāsāk ar ienākumu izvērtēšanu. Ar kādu summu ik mēnesi varat rēķināties? Ja šī summa katru mēnesi ir nemainīga, uz šo jautājumu atbildēt būs vienkārši. Savukārt, ja ienākumu apmērs ik mēnesi atšķiras, par pamatu varat ņemt vidējo summu.

Izdevumi

Nākamais svarīgais uzdevums ir izdevumu analīze. Ja Jums nav ne jausmas, kam un cik daudz tērējat, sāciet ar izdevumu pierakstīšanu. Sākotnēji tas var šķist laikietilpīgi un sarežģīti, bet tādā veidā gūsiet skaidru priekšstatu par saviem tēriņu paradumiem. Tas arī palīdzēs sastādīt iespējami precīzu budžeta plānu, jo zināsiet, cik daudz atvēlēt dažādām izdevumu kategorijām.

Veicot izdevumu analīzi, iespējams, pamanīsiet kādus tēriņus, bez kuriem varat iztikt. Tas ir īstais brīdis veikt vajadzīgās korekcijas un ieviest jaunus, maciņam draudzīgākus risinājumus.

Budžeta plāna sastādīšana

Kad ir skaidras gan iespējas, gan vajadzības, atliek vien sastādīt budžeta plānu. Sāciet ar svarīgākajām kategorijām, piemēram, mājokļa uzturēšanas izmaksām un citiem obligātajiem maksājumiem, pēc tam pievienojiet citas kategorijas. Ņemiet vērā arī neregulāros un neplānotos tēriņus, kas noteikti radīsies.

Vienlaicīgi ir arī vērts domāt par izdevumu optimizēšanu. Piemēram, ja Jums ir kredīti, refinansēšana pie Sefinance.lv var palīdzēt samazināt kopējās izmaksas. Tā paredz jauna aizdevuma līguma slēgšanu - bieži vien ar zemāku procentu likmi un citiem izdevīgākiem nosacījumiem.

Sekošana plāna izpildei

Lai budžeta plāns nestu rezultātu, tas ir jāievēro. Tas ietver regulāru sekošanu līdzi plāna izpildei - šobrīd pieejamas dažādas budžeta plānošanas aplikācijas, kas palīdzēs vienkāršāk tikt galā ar šo uzdevumu. Tāpat ir vērts budžeta plānu periodiski pārskatīt un ieviest korekcijas, ja tādas ir nepieciešamas.

 

Budžeta plānošana ir efektīvs instruments finanšu drošības uzturēšanai un mērķu sasniegšanai. Izmantojiet to savā labā un saglabājiet finansiālo stabilitāti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti