Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Biežāk sastopamās problēmas, pārvietojoties ar auto ziemā

Pārvietošanās ar automašīnu ziemas skarbajos laikapstākļos mēdz būt īpaša izaicinoša. Apledojuši un piesniguši ceļi, izlādējies auto akumulators, plīsušas riepas - tās ir tikai dažas no problēmām, ar ko sastopas autovadītāji gada aukstajos mēnešos.

 

Regulāra apkope un auto sagatavošana ziemai ir svarīgākie priekšnoteikumi, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, tomēr ne vienmēr viss rit pēc plāna.

Turpinājumā lasiet vairāk par biežāk sastopamajām problēmām, ar ko ziemā nākas saskarties autovadītājiem.

Grūti izbraucami, slideni ceļi

Lai arī par ceļu uzturēšanu ziemas laikā īpaši tiek domāts, tomēr joprojām autovadītāji sastopas ar grūti izbraucamiem, slideniem ceļiem - īpaši lauku teritorijās. Ja par šādiem ceļiem nākas braukt salīdzinoši bieži, der apsvērt iespēju automašīnu aprīkot ar radžotām ziemas riepām. Pirms tiek veikta riepu maiņa, svarīgi iepazīties ar aktuālajiem noteikumiem, kas attiecas uz šādu riepu izmantošanu.

Iespēju robežās ietiecams savu pārvietošanās maršrutu plānot pa labi tīrītiem ceļiem - tā izvairīsieties no nepatīkamiem starpgadījumiem, kas rodas paaugstinātas slīdamības dēļ.

Zems gaisa spiediens riepās

Vai zinājāt, ka aukstuma ietekmē gaisa spiediens riepās var būtiski samazināties? Šī iemesla dēļ ir svarīgi regulāri pārbaudīt spiediena līmeni riepās un vajadzības gadījumā riepas uzpumpēt līdz optimālajam līmenim. Savā auto īpašnieka rokasgrāmatā atradīsiet informāciju par to, kāds ir ieteicamais gaisa spiediens riepās - vadieties pēc šī kritērija.

Bojāti vējstiklu tīrītāji

Ir svarīgi regulāri nomainīt vējstiklu tīrītāju slotiņas, lai tās pilnvērtīgi pildītu savas funkcijas. Regulāri sekojiet līdzi vējstiklu tīrītāju slotiņu stāvoklim. Ja tās nestrādā, kā vajadzīgs, ir laiks tās nomainīt pret jaunām.

Ja nakts laikā gaidāms sniegputenis un stiprs sals, varat vējstikla tīrītājus pacelt uz augšu - tas neļaus slotiņām piesalt pie loga un novērsīs mikroplaisu veidošanos stiklā.

Sasalis auto vējstiklu šķidrums

Vēl viena problēma, ar ko var nākties saskarties, ir sasalis auto vējstiklu šķidrums. Svarīgi ņermt vērā, ka uz vējstikla nekādā gadījunā nedrīkst liet karstu ūdeni, jo tas var veicināt plaisu rašanos.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā rīkoties šādā situācijā, ir iedzīt automašīnu garāžā un ļaut sasalušam šķidrumam atkust. Tāpat var izmantot arī termoforu un kausēšanu ar fēnu.

Kad problēma novērsta, ir svarīgi tvertni papildināt ar speciāli ziemas apstākļiem piemērotu vējstiklu tīrīšanas šķidrumu.

Korozijas risks

Lai rūpētos par drošību, uz ceļa bagātīgi tiek kaisīta sāls. Tā ir efektīva metode slīdamības mazināšanai, taču jāpatur prātā, ka sāls var nodarīt lielu ļaunumu automašīnām. Nokļūstot uz 

 automašīnas un zem auto pārsega, tā var veicināt korozijas veidošanos. Lai no tā izvairītos, ir svarīgi automašīnu regulāri mazgāt. Īpaši būtiski tas ir pēc braukšanas pa tikko kaisītiem ceļiem.

Problēmas ar motoreļlu un/vai citiem šķidrumiem

Motoreļļa, tāpat kā  liela daļa citu transportlīdzeklim vajadzīgo šķidrumu, ir izstrādāta tā, lai labi izturētu aukstumu, tomēr dažreiz problēmas tomēr var rasties. Īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad tiek izmantota nepareiza motoreļļa vai citus šķidrumus. Vienmēr pārbaudiet informāciju auto īpašnieka rokasgrāmatā, lai pārliecinātos, ka pareizi veicat motoreļļas un citu šķidrumu nomaiņu. Nepareizi izvēlēti šķidrumi var radīt nopietnus automašīnas bojājumus.

  • Ja nav pārliecības, kā pareizi veikt šķidrumu nomaiņu, uzticiet šo darbu speciālistam
  • Lieliska izvēle ir zemas viskozitātes motoreļļa, kam ir zemāks sasalšanas risks
  • Izvēlieties sezonai un laikapstākļiem piemērotu vējstiklu  tīrīšanas šķidrumu. Ja šis šķidrums sasalst, pastāv iespēja, ka tā tvertne vai sūknis saplaisās, un Jums būs jāiegādājas jaunas (un dārgas) detaļas
  • Pretaizsalšanas šķidruma izmantošana ziemas apstākļos palīdz izvairīties no tādas problēmas kā aizsalušas auto durvis

Izlādējies auto akumulators

Vēl viena nepatīkama situācija, kas var sabojāt pat vislieliskāko dienu, ir izlādējies auto akumulators. Ja akumulators kalpo jau vairākus gadus, periodiski ieteicams veikt tā profilaktisko uzlādi - tas nodrošinās tā pareizu darbību arī turpmāk.

Pirms auto akumulatora uzlādes svarīgi ņemt vērā vairākas nianses, piemēram, jāatceras, ka akumulatoru drīkst lādēt tikai sausās, labi vēdināmās vietās, tāpat jāievēro citi drošības pasākumi.

Ja auto akumulators ir labā darba kārtībā, bet automašīnu iedarbināt tik un tā neizdodas, jāpārbauda aizdedzes sveces. Iespējams, tās ir bojātas un jānomaina.

Auto lukturu svīšana

Auto lukturi pilda ļoti svarīgu funkciju, tādēļ jāparūpējas, lai tie atbilstoši strādātu. Iemesli, kāpēc svīst auto lukturi, var būt dažādi, taču pamatā to izraisa kondensāts, kas krājas auto luktura iekšpusē.

Šī problēma rada neērtības, kā arī apgrūtina redzamību, tādēļ tā jānovērš iespējami ātri. Zinot iemeslu, varēsiet arī atrast efektīvāko risinājumu. Nepieciešamības gadījumā konsultējieties ar zinošu automehāniķi.

Apgrūtināta ekrānu darbība

Ja pārvietojaties ar mūsdienīgu auto, kas aprīkots ar skārienjūtīgu ekrānu, iespējams, esat pamanījis, ka, samazinoties gaisa temperatūrai, ekrāna darbība ir lēnāka. Diemžēl vienīgais risinājums šajā situācijā ir apbruņoties ar pacietību. Automašīnai jāļauj uzsilt un, ja nepieciešams, jārestartē dzinējs, tiklīdz gaisa temperatūra auto salonā ir augstāka.

Aizsalusi degvielas padeves sistēma

Degvielai sasalšana nedraud, bet degvielas padeves sistēmai gan sals var traucēt. Ūdens, kas atrodas šajā caurulēs, var sasalt, kavējot vienmērīgu un pietiekamu degvielas padevi. Lai no tā izvairītos, gādājiet, lai Jūsu automašīnas degvielas bāka vienmēr būtu vismaz līdz pusei pilna. Tas palīdz novērst mitruma veidošanos degvielas padeves caurulēs.

Aizsalušas auto durvis

Dažkārt var rasties situācija, kad ar automašīnu nemaz braukt nav iespējams - tās durvis ir aizsalušas. Ja šāda problēma konstatēta tikai vienām durvīm, mēģiniet iekļūt auto pa citām durvīm un iedarbiniet auto, kamēr salons uzsilst un aizsalušās durvis atkūst.

Parūpējieties par drošu un iespējami ērtu braukšanu ziemas apstākļos. Neaizmirstiet arī par apdrošināšanas polises iegādi. OCTA polise ir obligāta prasība visiem motorizētiem transportlīdzekļiem, kas piedalās ceļu satiksmē. KASKO, savukārt, ir brīvprātīga apdrošināšana, taču ziemā, kad pastāv visdažādākie auto bojājuma riski, šī polise ir ļoti noderīga.

Ja vēlaties uzzināt vairāk noderīgu padomu par auto uzturēšanu, kā arī iegādāties izdevīgāko OCTA polisi, ieskatieties www.octas.lv, kur apkopoti gan zinošu speciālistu ieteikumi, OCTA kalkulators, kas ātri un vienkārši ļaus atrast Jums piemērotāko OCTA polisi, kā arī to iegādāties.

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti