Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Balti svētki pie zaļa galda

Ko darīt, lai šajā gada nogalē galdā celtais svētku mielasts būtu dabai draudzīgāks? Kādus produktus izvēlēties, lai izdotos garda maltīte izdevusies un vienlaikus neciestu vide un klimats, apkopojusi Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

 

Vecgada vakarā sev, ģimenei un draugiem katrs var dāvāt neaizmirstamus brīžus pie svētku galda ar produktiem, kas audzēti, rūpējoties par dabu un veselību. Iepērkoties jāpievērš uzmanība Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības marķējumam – zaļajai ekolapiņai – uz produktu iepakojuma. Viens kumoss par tīru gaisu, otrs – par nepiesārņotiem ūdeņiem un Baltijas jūras veselību, tad – par dzīvības pilnu augsni, nākamais – par mazāku ietekmi uz klimata sasilšanu. Un visbeidzot glāze bioloģiski sertificēta dzirkstoša dzēriena – priekā par dabas daudzveidības un lauku ainavu saglabāšanu. Kopā ar Latvijas bioloģiskajiem zemniekiem – labu apetīti svētkos un ikdienā!

Gaļa un olas

Vērts zināt, ka bioloģiski audzēta gaļa tiek iegūta, pastiprināti rūpējoties par dzīvnieku labturību un samazinot dzīvnieku ciešanas. Bio lopkopībā ir aizliegta ĢMO saturoša barība, tāpat līdz minimumam samazināta antibiotiku izmantošana – tikai ārkārtas gadījumos. Obligāts priekšnoteikums ir dzīvnieku piekļuve ganībām. Necienīga izturēšanās pret dzīvniekiem ir aizliegta, piemēram, nedrīkst apgriezt knābjus, piededzināt ragus, amputēt astes, kā arī noplūkt dzīvus mājputnus. Tāpat aizliegta piespiedu barošana.

Piena produkti

Biezpienmaize, saldējums, krējums un citi no piena gatavoti produkti, kas nonāk uz svētku galda, apliecina dzīvnieku labturības pakāpi un ražošanas metodes ietekmi uz vidi un klimatu. Ja galdā celti produkti no bioloģiskās piena lopkopības, kur lielāko daļu no gada nodrošināta dzīvnieku uzturēšanās ganībās, tas nozīmē, ka klimats netiek ietekmēts un planēta necieš. Normatīvi nosaka, ka biosaimniecībās dzīvniekiem jāspēj izpaust savas dabiskās vajadzības, piemēram, teliņi jābaro ar mammas pienu, nevis piena aizstājējiem.

Garšvielas

Teiksiet – sīkums? Tā gluži nav, jo, izvēloties bioloģiski sertificētas garšvielas, nav runa tikai par dažiem gramiem garšas. Tā kā bioloģiskās pārtikas pārstrādē ir ierobežota pārtikas piedevu un pārstrādes palīglīdzekļu izmantošana, uz mēles nonāk tikai īsta un dabiska garša. Protams, tikpat svarīgas ir garšaugu audzētāju rūpes par tīru un veselīgu vidi.

Augļi un ogas

Āboli un citi pašmāju augļi, kas nākuši no bioloģiskajām saimniecībām, ir ne tikai garšīgi un veselīgi, bet arī droši ēdami ar visu mizu, kas satur daudz vērtīgu vielu. Tas tāpēc, ka bioloģiskie augļkopji neizmanto ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus. Augu veselība tiek uzturēta ar profilaktisku pasākumu palīdzību, sākot ar piemērotāko sugu un šķirņu izvēli, dodot priekšroku tām, kas ir izturīgākas pret slimībām.

Zivis

Ja ir vēlme tikt pie spožām zvīņām vai ģimenes tradīcijas paredz, ka svētku galdā tiek celtas zivis vai to izstrādājumi, vērts lūkot pēc ekolapiņas uz produktu iepakojuma vai meklēt svaigas zivis pie bioloģiski sertificētu dīķu saimniekiem. Stingrais regulējums paredz, ka bio akvakultūrā nedrīkst izmantot mākslīgos hormonus un stimulēt nārstošanu, tāpat līdz minimumam jāsamazina manipulācijas, lai zivis pasargātu no stresa un fiziskiem bojājumiem.

Miltu izstrādājumi

Pīrāgi, piparkūkas, cepumi, kēkss vai šķēle tradicionālās rupjmaizes – visi šie produkti ir gatavoti no miltiem. Izvēloties bioloģiskos miltus, pircējs un ēdāji var būt droši, ka tajos nav sintētisko pesticīdu atliekvielu. Turklāt bioloģiskajā pārstrādē produktu ražošana tiek nošķirta laikā un telpā, lai garantētu produkcijas nesajaukšanos. Īpaši ekolapiņa jāpatur prātā, izvēloties pilngraudu produktus, jo tas ir apliecinājums tam, ka graudu apvalkā nebūs «sveicienu» no pesticīdu lietošanas.

Dzērieni

Bez burbuļiem vai dzirkstošu – bioloģiskās lauksaimniecības marķējums palīdz izvēlēties dabai draudzīgākos produktus arī dzērienu plauktos. Bioloģiskās limonādes un zelteri tiek gatavoti no bio augļiem, ogām un bioloģiski sertificēta cukura – visas izejvielas audzētas, mazāk ietekmējot vidi. Savukārt bio vīna darīšanā ir īpaši noteikumi – jāizmanto bioloģiskas ogas un raugs. Prasības ražotājiem garantē arī to, ka bio vīnā ir zemāks sulfītu saturs.

Pākšaugi

Ziemassvētku galds nav iedomājams bez tradicionālajiem pelēkajiem zirņiem, kas turklāt ir proteīniem bagāts ēdiens. Pākšaugiem un citiem tauriņziežiem ir īpaša loma bioloģiskajā lauksaimniecībā. Tā kā tiem piemīt spēja slāpekli no atmosfēras piesaistīt augsnē, bioloģiskie lauksaimnieki šos augus audzē bieži, lai dabiskā veidā gādātu par augsnes auglību. Jāņem vērā, ka bioloģiskajā lauksaimniecībā ir aizliegti sintētiskie minerālmēsli, tāpēc nākamā raža ir atkarīga tikai un vienīgi no zemnieka gudrības izmantot dabā sastopamās vielas un procesus. Atļauts izmantot arī organisko mēslojumu, ja tas nenāk no industriālās lopkopības.

Medus

Bio biškopjiem jāievēro īpašas prasības, lai medus un citi biškopības produkti būtu pilnīgi tīri no konvencionālajā lauksaimniecībā izmantoto ķimikāliju ietekmes. Bioloģiskās bišu dravas drīkst novietot tikai tādās vietās, kur trīs kilometru rādiusā par nektāra un ziedputekšņu avotiem kalpo savvaļas pļavas un meži vai bioloģiski apsaimniekoti dārzi un lauki. Diemžēl šādu vietu pieejamība Latvijā strauji samazinās. Bioloģisko bišu ārstēšanā drīkst izmantot tikai dabiskas vielas, bet stropus gatavo no koka.

Tēja un kafija

Ekolapiņa uz tējas iepakojuma apliecina – katra sastāvdaļa ir audzēta un ievākta tīrā vidē. Bioloģiski sertificē ne tikai lauksaimniecības zemi, bet arī savvaļas platības, piemēram, mežus un purvus, lai būtu garantija, ka dabas veltes nav saskārušās ar sintētiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem, ko izmanto mežsaimniecībā. Tējās lietotie aromātaugi nereti bioloģiskajā dārzā kalpo kā dabisks aizsardzības mehānisms pret kaitēkļiem. Arī pērkot kafiju, vērts pievērst uzmanību ekomarķējumam, jo mūsu planētas veselība ir viena un nedalāma.

Dārzeņi

Bioloģiskie dārzeņi ir vēstneši bioloģiskās saimniecības svarīgākajam resursam – veselai un auglīgai augsnei. Bioloģiskā lauksaimnieka arsenālā nav nevienas ķīmiskās indes, lai cīnītos ar nezālēm, kaitēkļiem un slimībām. Pieeja ir pavisam cita. Piemēram, ar nezālēm tiek galā, plānojot augu seku un izmantojot dažādus kultivēšanas paņēmienus. Savukārt kaitēkļus apkaro, mācoties no dabiskās vides – piesaistot to dabiskos ienaidniekus. Ja augus neizdodas pasargāt šādā veidā, drīkst izmantot kādu no bioloģiskajā lauksaimniecībā atļautajiem augu aizsardzības līdzekļiem, kas veidoti no dabas vielām.

Foto: Matīss Markovskis.

Svētki uz burvju mājiena

Nav laika gatavot? Pašmāju bioloģiskās pārtikas uzņēmumi ražo arī dažādus ātros risinājumus – veselīgas ātrās maltītes, kam atliek tikai pievienot ūdeni, samaisīt un likt uz pannas. Piemēram, griķu kotletes, pankūkas, augu valsts burgerus un falafelu. Gaļas cienītāji atradīs arī burgeru gaļas sagataves no bio gaļas liellopu saimniecībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti